Λέον Τρότσκι: Για μια Ενωμένη, Ελεύθερη και Ανεξάρτητη Ουκρανία των Εργατών!

Λέον Τρότσκι (μετάφραση Νίκος Τ.)


Το ουκρανικό ζήτημα, το οποίο πολλές κυβερνήσεις και πολλοί «σοσιαλιστές», ακόμη και «κομμουνιστές»,  προσπάθησαν να ξεχάσουν ή να παραχώσουν στο βαθύ χρονοντούλαπο της ιστορίας, τέθηκε για άλλη μια φορά στην ημερήσια διάταξη και αυτή τη φορά με πολλαπλάσια ένταση. Η τελευταία όξυνση του ουκρανικού ζητήματος είναι στενά συνδεδεμένη με τον εκφυλισμό της Σοβιετικής Ένωσης και της Κομιντέρν, τις επιτυχίες του φασισμού, και την προσέγγιση του επόμενου ιμπεριαλιστικού πολέμου. Στο σταυροδρόμι τεσσάρων κρατών, η Ουκρανία κατέχει τώρα στη μοίρα της Ευρώπης την ίδια θέση που κάποτε κατείχε η Πολωνία, με τη διαφορά ότι οι παγκόσμιες σχέσεις είναι τώρα απείρως πιο τεταμένες και οι ρυθμοί της εξέλιξης των γεγονότων επιταχύνονται. Το ουκρανικό ζήτημα προορίζεται στο άμεσο μέλλον να παίξει έναν τεράστιο ρόλο στη ζωή της Ευρώπης. Δεν ήταν τυχαίο που ο Χίτλερ ήγειρε τόσο θορυβωδώς το ζήτημα της δημιουργίας μιας «Μεγάλης Ουκρανίας» και, επίσης, δεν ήταν τυχαίο που εγκατέλειψε με τέτοια ανεξήγητη βιασύνη αυτό το ζήτημα.

Διαβάστε περισσότερα: Λέον Τρότσκι: Για μια Ενωμένη, Ελεύθερη και Ανεξάρτητη Ουκρανία των Εργατών!

150 χρόνια από τη Κομμούνα του Παρισιού: διδάγματα για την επανάσταση!

«Το κόμμα δεν δημιουργεί την επανάσταση κατά βούληση, δεν επιλέγει τη στιγμή να καταλάβει την εξουσία που αποτελεί τον στόχο του, αλλά παρεμβαίνει ενεργά στα γεγονότα, διεισδύει συνεχώς στην συνείδηση της επαναστατικής μάζας, αξιολογεί την αντίσταση του εχθρού, και καθορίζει έτσι την πιο ευνοϊκή στιγμή για την αποφασιστική δράση». (Λέων Τρότσκι «Τα διδάγματα της Κομμούνας», 4 Φεβρουαρίου 1921).

Ανειλικρινής θα ήταν όποιος ισχυριζόταν ότι είχε προβλέψει τις λαϊκές εξεγέρσεις των τελευταίων μηνών στην Αργεντινή, τη Χιλή, τη Βολιβία ή τον Ισημερινό, το Χονγκ Κονγκ ή την Ινδία, το Ιράν και το Ιράκ, τον Λίβανο, την Αίγυπτο ή την Αλγερία... Ανειλικρινής θα ήταν επίσης όποιος ισχυριζόταν ότι θα ανακοίνωνε τις επόμενες χώρες που θα βιώσουν μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον των κυβερνήσεων και των κυβερνώντων τάξεων. Ωστόσο, αυτές οι κινητοποιήσεις δεν είναι ξαφνικές· αποτελούν έκρηξη οργής που συσσωρεύεται επί δεκαετίες και συνέχεια αγώνων και απεργιών, τοπικών ή τομεακών.

Το 1871, η εξέγερση του παρισινού προλεταριάτου δεν είχε προβλεφθεί από κανέναν. Ξέσπασε εξαιτίας ενός πολύ συγκεκριμένου οικονομικού πλαισίου. Η Κομμούνα του Παρισιού ήταν το αποκορύφωμα της ανάπτυξης (για περισσότερες από δύο δεκαετίες) του εργατικού κινήματος και της επιβεβαίωσης της πολιτικής ανεξαρτησίας του από την αστική τάξη.

Διαβάστε περισσότερα: 150 χρόνια από τη Κομμούνα του Παρισιού: διδάγματα για την επανάσταση!

Στην υπεράσπιση της Κουβανικής Επανάστασης

Αυτό το άρθρο του Ernest Mandel δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο La Gauche (1964) και μεταφράστηκε από τα γαλλικά από τον Ruth Porter. 

Μια επανάσταση που έχει μετατρέψει στρατώνες σε σχολεία; Που έχει δώσει τις πολυτελείς επαύλεις των πλουσίων για υποτροφίες φοιτητών; Που έχει ωθήσει ένα εκατομμύριο εφήβους και ενήλικες στην εκπαίδευση; Μια επανάσταση που έχει εξαλείψει ριζικά τις φυλετικές ανισότητες και τους διαχωρισμούς; Που έχει καταφέρει ως θαύμα, μέσα σε τρία χρόνια, να εξαλείψει την ανεργία και την υποαπασχόληση στις αγροτικές περιοχές - ένα διαβόητο κακό σε όλες τις υπανάπτυκτες οικονομίες. Μια επανάσταση των οποίων υπουργοί και αξιωματούχοι ασκούν τα καθήκοντα φρουράς μπροστά από δημόσια κτίρια, όπως οι απλοί  πολιτοφύλακες; Μια επανάσταση που έχει εξαλείψει από τον στρατό - που τώρα, εξάλλου, καλείται «Αντάρτικος Στρατός»! - όλες τις τάξεις πάνω από εκείνη του διοικητή (ο μόνος στρατός στον κόσμο, ο οποίος δεν περιλαμβάνει στις τάξεις του συνταγματάρχες, στρατηγούς και στρατάρχες); Μια επανάσταση που, ακόμη και σύμφωνα με τις εκθέσεις των εχθρών της στις ΗΠΑ, διαβεβαιώθηκε, για πρώτη φορά, ότι όλα τα παιδιά έχουν να φάνε και να πάνε στο σχολείο. Ποιος σοσιαλιστής του οποίου η καρδιά είναι στη σωστή θέση δε θα μπορούσε να είναι ενθουσιασμένος από μια τέτοια επανάσταση;

Διαβάστε περισσότερα: Στην υπεράσπιση της Κουβανικής Επανάστασης

Για τα 80 χρόνια από τη δολοφονία του Τρότσκι

 

James P. Cannon

 

Στη μνήμη του Γέρου

 

(Νεκρολογία του Τρότσκι)

 

28 Αυγούστου 1940

 

Αυτή η ομιλία εκφωνήθηκε στη συνάντηση για τη μνήμη του Λέοντα Τρότσκι που έγινε στο Diplomat Hotel της Νέας Υόρκης στις 28 Αυγούστου του 1940

Δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στην Socialist Appeal της 7 Σεπτεμβρίου 1940.

Διαβάστε περισσότερα: Για τα 80 χρόνια από τη δολοφονία του Τρότσκι

Πολυτεχνείο 1973: Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!

ΕΡΓΑΤΙΚΗ  ΠΑΛΗ, ΦΥΛΛΟ  41, Δεκέμβριος 1973

Ιστορικό άρθρο της παράνομης ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΑΛΗΣ

Το παρακάτω άρθρο δημοσιεύτηκε στην παράνομη ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΛΗ στο φύλλο 41 το Δεκέμβρη του 1973, λίγες μέρες μετά το Πολυτεχνείο. Είναι ένα ιστορικό ντοκουμέντο του παράνομου τότε Κομμουνιστικού Διεθνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Τμήμα της 4ης Διεθνούς, σήμερα ΟΚΔΕ-Σπάρτακος]

 

Διαβάστε περισσότερα: Πολυτεχνείο 1973: Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!