Το σώμα μας μας ανήκει και η αυτοδιάθεση είναι δικαίωμα μας!

Τις τελευταίες μέρες έχει ξεσπάσει θύελλα αντιδράσεων ενάντια στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας καθώς και του διαφημιστικού σποτ για την προώθηση του. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να εξαφανιστεί το σποτ από το YouTube, sites και social media, μια σειρά χορηγών να αποσύρουν την υποστήριξή τους στο συνέδριο (μέσα σε αυτούς η ΕΡΤ, η πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα) και οι διοργανωτές του συνεδρίου να μιλούν για πιθανή ακύρωσή του. Ένα μάτσο παπάδες, υπουργοί, δημοσιογράφοι και διάσημοι, στην τεράστια πλεινότητά τους άντρες, καλούνται να μας “ενημερώσουν” τον ανίδεο γυναικείο πληθυσμό για την υπογεννητικότητα, τα όρια και τις επιλογές αναπαραγωγής. Όσο και να απέσυραν εκ των υστέρων βουλευτές, η πρόεδρος της δημοκρατίας και άλλοι τη συμμετοχή και τη στήριξη τους, το συνέδριο αυτό παραμένει μια απαράδεκτη προώθηση άκρως σεξιστικών και πατριαρχικών προτύπων με τη στήριξη της κυβέρνησης. Αρκεί μόνο να αναφέρουμε ότι ομιλητές στο συνέδριο, μεταξύ άλλων, είναι ο Γεωργιάδης και ο Βορίδης.

Το συνέδριο όμως αυτό δεν μας εκπλήσσει. Ταιριάζει γάντι στην πολιτική την κυβέρνησης, αλλά και της αστικής τάξης συνολικότερα, που θέλει τη γυναίκα διπλά καταπιεσμένη: τόσο ως εργάτρια όσο και ως αναπαραγωγική μηχανή που έχει χρέος να γίνει μάνα και να μεγαλώσει τα παιδιά της. Αναπαράγει τα κυρίαρχα σεξιστικά στερεότυπα που θέλουν τη γυναίκα πάνω από όλα μάνα, έτοιμη να θυσιάσει οποιαδήποτε άλλη ανάγκη στο βωμό του προορισμού της να τεκνοποιήσει και να διαιωνίσει το ανθρώπινο είδος. Γεμίζοντας με ενοχές όσες δεν θέλουν να κάνουν παιδιά, όσες δεν μπορούν και δεν θέλουν να προσπαθήσουν με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, όσες άργησαν να κάνουν παιδιά για να δουλέψουν, να σπουδάσουν ή να κάνουν οτιδήποτε άλλο. Αποτελεί απαράδεκτη προπαγάνδα για τον έλεγχο του γυναικείου σώματος, κομμάτι μιας διεθνούς προσπάθειας, με πιο τρανταχτά παραδείγματα τον περιορισμό του δικαιώματος στην έκτρωση σε πολλές χώρες (Πολωνία, Τουρκία, Αργεντινή).

Μαζί με τη ματαίωση του συνεδρίου έπειτα από την κατακραυγή, πρέπει να πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων και κάθε άλλη παρόμοια προσπάθεια που, μπορεί να μην παίρνει αντίστοιχη δημοσιότητα, εντάσσεται όμως στην ίδια πολιτική και συζήτηση για το λεγόμενο δημογραφικό πρόβλημα. Για παράδειγμα, πρόσφατα επίσης δημοσιεύτηκε πόρισμα ερευνητικού προγράμματος του πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τίτλο “Η επιδημία των καισαρικών στην Ελλάδα”. Στο ίδιο πλαίσιο, εγκαλούν τις γυναίκες που επιλέγουν την καισαρική για μη ιατρικούς λόγους και καλούν το κράτος να πάρει μέτρα ενάντια στα υποτιθέμενα τεράστια ποσοστά των καισαρικών. Ο ισχυρισμός των ερευνητών ότι οι καισαρικές αποτελούν πρόβλημα δημόσιας υγείας κι ότι επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό της υγείας είναι γελοίος και προκλητικός, σε μια χρονιά πανδημίας και κατάρρευσης του υποχρηματοδοτούμενου συστήματος υγείας. Ο τρόπος που θα γεννήσει μια γυναίκα είναι επιλογή της ίδιας και δεν έχει να απολογηθεί σε κανέναν για ποιο λόγο επιλέγει τον “φυσιολογικό” τοκετό ή την καισαρική. Τέτοια ερευνητικά δεν αποσκοπούν σε τίποτα άλλο παρά στην επιστροφή σε σκοταδιστικές και θεοκρατικές απόψεις, όπου η γυναίκα είναι φυσιολογικό να πονά για να γεννήσει στο όνομα της κάθαρσης της για το προπατορικό αμάρτημα, δηλαδή στην επιβεβαίωση της πατριαρχίας και της ανδρικής κυριαρχίας.

Γυναικεία ομάδα ΟΚΔΕ Σπάρτακος