Όχι στον πόλεμο των ΗΠΑ στο Ιράν!

Ανακοίνωση της Socialist Resurgence, ΗΠΑ

Μόλις ξεκίνησε η νέα δεκαετία και ο ιμπεριαλισμός των Ηνωμένων Πολιτειών ήδη απειλεί να φέρει τον κόσμο στο χείλος του βάρβαρου πολέμου. Τις πρώτες πρωινές ώρες, στις 3 Ιανουαρίου, ένα χτύπημα από αέρος στο Ιράκ, που διατάχθηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σκότωσε τον κορυφαίο ηγέτη του Ιράν Κασίμ Σουλεϊμανί. Η δολοφονία έλαβε χώρα όταν ένα drone εξαπέλυσε πυραύλους πάνω σε ένα κομβόι που έφευγε από το αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Ο Αμπού Μαχντί αλ-Μουχαντές, υπαρχηγός των Ιρακινών Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης, μιας συμμαχίας πολιτοφυλακών που υποστηρίζεται από το Ιράν, έχασε επίσης τη ζωή του στην επίθεση.

Το ιρανικό καθεστώς απειλεί να εξαπολύσει αντίποινα εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών μετά από τρεις ημέρες δημόσιου πένθους. Ο υπουργός εξωτερικών του Ιράν, Ζαβάντ Ζαρίφ, ονόμασε τη δολοφονία πράξη «διεθνούς τρομοκρατίας» και προειδοποίησε ότι «οι ΗΠΑ φέρουν την ευθύνη για όλες τις συνέπειες».

Ο Σουλεϊμανί ήταν ο ηγέτης των Δυνάμεων Κουντς, ενταγμένων στα Σώματα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, και επίσης συντόνιζε τις σιϊτικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ, τον Λίβανο και τη Συρία. Ήταν ο κύριος στρατιωτικός ηγέτης πίσω από την ιρανική επέμβαση στον πόλεμο της Συρίας για τη στήριξη του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Ασάντ. Σύμφωνα με μια ανταπόκριση (Ζαμάν Αλ-Βασλ), δύο ημέρες πριν σκοτωθεί, ο Σουλεϊμανί επισκέφθηκε μια στρατιωτική βάση στην περιοχή του Χαλεπίου, στην οποία πολιτοφυλακές υποστηριζόμενες από το Ιράν επιχειρούσαν μαζί με το καθεστώς Άσαντ για να συντρίψουν τον τελευταίο θύλακα αντίστασης των δυνάμεων των ανταρτών στη βόρεια Συρία.

Διαβάστε περισσότερα: Όχι στον πόλεμο των ΗΠΑ στο Ιράν!

Δύο άρθρα για την τρέχουσα κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ, του Λαμ Τσι Λιουνγκ

Η άνοδος και το μέλλον του μαζικού αγώνα ενάντια στην έκδοση των υπόπτων:

μια ανταπόκριση από το Χονγκ Κονγκ 

Μετάφραση: Μάνος Κτιστάκης

 

Οι πολύμηνες κινητοποιήσεις στο Χονγκ Κονγκ συνεχίζονται, παρά την πρόσφατη απόσυρση του νομοσχεδίου που τις προκάλεσε. Διεκδικούν ακόμα την άμεση εκλογή των διοικητών του Χονγκ Κονγκ, ανεξάρτητη έρευνα για τα περιστατικά αστυνομικής βίας, απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων. Δημοσιεύουμε παρακάτω δυο άρθρα του Κινέζου συντρόφου Λαμ Τσι Λιουνγκ.

Θερμούς χαιρετισμούς στους συντρόφους σε όλο τον κόσμο! Χαίρομαι για την πρόσκληση να παρουσιάσω την παρούσα κατάσταση του κινήματος που έχει ξεσπάσει στο Χονγκ Κονγκ ενάντια στην έκδοση, καθώς και το πλαίσιο μέσα από το οποίο αυτό αναδύθηκε. Θα προσπαθήσω επίσης να παράσχω μια απλοποιημένη ανάλυση της εσωτερικής δυναμικής και των αντιφάσεων του κινήματος, όπως επίσης και τις ελπίδες και τη συμβουλή μου προς το κίνημα ως μέλους της σοσιαλιστικής αριστεράς.

Διαβάστε περισσότερα: Δύο άρθρα για την τρέχουσα κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ, του Λαμ Τσι Λιουνγκ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ 4ΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ

Όχι στην ιμπεριαλιστική απειλή εναντίον της Βενεζουέλας!

Όχι στην απόπειρα πραξικοπήματος των Τραμπ-Γκαϊντό!

Στην υπεράσπιση της κυριαρχίας του Μπολιβαριανού έθνους και λαού!

Σε μια ακόμα από τους πολεμικές μιντιακές  μηχανεύσεις στην υπηρεσία του μεγάλου κεφαλαίου των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποιεί τη νέα ισορροπία δυνάμεων στη Λατινική Αμερική -όπου το εκκρεμές έχει στραφεί προς τα δεξιά- για να κατευθύνει τις πιο ενθουσιώδεις μαριονέτες του, τον Ντούκε της Κολομβίας και τον Μπολσονάρο της Βραζιλίας να ηγηθούν σε μια πολιτική επίθεση που περιλαμβάνει στρατιωτικό εκβιασμό, ώστε να ανατρέψουν την κυβέρνηση της Βενεζουέλας.  

Διαβάστε περισσότερα: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ 4ΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ

Κοινή διακήρυξη για ένα επαναστατικό διεθνιστικό σχέδιο στην Ευρώπη

Τάση για μια Επαναστατική Διεθνή (μόνιμη δημόσια τάση της 4ης Διεθνούς)

Οι ευρωπαϊκές εκλογές έρχονται σε μια εποχή κρίσης και πολιτικής αποσταθεροποίησης στην Ευρώπη. Οι επιπτώσεις της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης στην ευρωπαϊκή οικονομία κάθε άλλο παρά έχουν παρέλθει, και ένας πιθανός εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ του Τραμπ κρέμεται πάνω από τα κεφάλια των Ευρωπαίων καπιταλιστών. Οι αντιπαλότητες μεταξύ των αστικών τάξεων των διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών έρχονται σε αντίφαση με την κοινή τους ανάγκη να συνασπιστούν εναντίον των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ρωσίας. Η διαδικασία του BREXIT προκάλεσε παρατεταμένη πολιτική κρίση στη Βρετανία. Εξουθενωτικά μέτρα λιτότητας έχουν επιβληθεί, όχι μόνο στον Νότο, και οι εργατικές τάξεις δέχονται τεράστια επίθεση. 

Διαβάστε περισσότερα: Κοινή διακήρυξη για ένα επαναστατικό διεθνιστικό σχέδιο στην Ευρώπη

Ανακοίνωση Ρεύματος "Αντικαπιταλισμός και Επανάσταση" του ΝΡΑ:Ενάντια στον Μακρόν και την κυβέρνησή του: αυτό που χρειαζόμαστε είναι η γενική απεργία!

Η εμφάνιση των «κίτρινων γιλέκων» είναι, μετά τις απεργίες ενάντια στον Εργασιακό Νόμο το 2016, ένα νέο σύμπτωμα μιας κοινωνικής οργής που σοβεί και καταλήγει να εκρήγνυται. Από την πλευρά των ηγεσιών του εργατικού κινήματος, όσοι και όσες περνούσαν τον χρόνο τους εξηγώντας ότι δεν υπήρχε «ατμός», ότι μεγαλοποιούσαμε το πραγματικό μέγεθος των αγώνων κλπ. διαψεύστηκαν οικτρά. Την εποχή της Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης, μας έλεγαν περίπου ότι ήταν «τα μεσάνυχτα του αιώνα». Και το κίνημα ενάντια στον Εργασιακό Νόμο ξεπήδησε, αιφνιδιάζοντας σχεδόν όλο τον κόσμο. Μετά την εικαζόμενη ήττα απέναντι στον νόμο, μας υποσχέθηκαν μια μακρά υποχώρηση των αγώνων και γελοιοποίησαν την ιδέα μιας «πλατιάς πρωτοπορίας» σε μια περίοδο αγώνων και πολιτικοποίησης που ξεκινούσε τότε με τα πάνω και τα κάτω της. Η άνοιξη του 2018 αιφνιδίασε εκ νέου σχεδόν όλο τον κόσμο... και η εικαζόμενη ήττα των σιδηροδρομικών σήμανε την επιστροφή των προφητών της δυστυχίας: αποφασιστικά, η περίοδος χαρακτηριζόταν αγιάτρευτα και μονόπλευρα από την υποχώρηση, όχι από αστάθεια και εκρηκτικότητα. Τα «κίτρινα γιλέκα» διαψεύδουν αυτές τις αναλύσεις. Είναι έκφραση μιας πιο γενικής κατάστασης: της συσσώρευσης των διεσπαρμένων αγώνων,της κοινωνικής οργής, του εκλογικού και ιδεολογικού βάρους της ακροδεξιάς, της πολιτικής συνεργασίας των επίσημων ηγεσιών του εργατικού κινήματος υπό το προκάλυμμα της συμμετοχής στον «κοινωνικό διάλογο», της ατονίας της άκρας αριστεράς. Δεν είναι η αρχή ενός κινήματος, αλλά μια από τις πλευρές της κατάστασης που άνοιξε μετά το 2016 και την κινητοποίηση ενάντια στον Εργασιακό Νόμο. Η κινητοποίηση δεν είναι γραμμική: πηγαίνει από ανοδικές φάσεις σε καθοδικές, και περνάει από αποσπασματικές κινητοποιήσεις των διαφόρων τομέων της τάξης. Αλλά τα «κίτρινα γιλέκα» θα έπρεπε να είναι κυρίως ένα καμπανάκι για το εργατικό κίνημα. Είναι η δική του βαθιά ανεπάρκεια που επέτρεψε σε άλλες κοινωνικές δυνάμεις να πάρουν την πρωτοβουλία και να καταλάβουν το γήπεδο της αντιπαράθεσης με τον Μακρόν.

Διαβάστε περισσότερα: Ανακοίνωση Ρεύματος "Αντικαπιταλισμός και Επανάσταση" του ΝΡΑ:Ενάντια στον Μακρόν και την...