Ούτε σπιθαμή γης για τους φασίστες

Τα γεγονότα της Σταυρούπολης τονίζουν την αναγκαιότητα της ενιαίας πάλης ενάντια στον φασισμό. Σχεδόν έναν χρόνο μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, οι οργανώσεις του εργατικού κινήματος και της νεολαίας δεν πρέπει να επιτρέψουν να επανασυγκροτηθούν οι ομάδες κρούσης των φασιστών που θα σπέρνουν τον τρόμο σε αγωνιστές/ριες και καταπιεσμένους/ες. 

 

Η εξάρθρωση του μηχανισμού της Χρυσής Αυγής και η φυλάκιση των ηγετικών στελεχών της έφερε ένα καθοριστικό χτύπημα στο φασιστικό κίνημα που είχε αναπτυχθεί τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα. Η απόφαση της δίκης αποτελεί μία νίκη ιστορικής σημασίας και θα είναι ορόσημο για τους αγώνες μας σε αυτή την χώρα αλλά και διεθνώς. Δείχνει τον δρόμο για το πως να αντιμετωπίζουμε τον φασιστικό κίνδυνο και πως να κερδίζουμε χώρο απέναντι του. Δεν ξερίζωσε όμως ολοκληρωτικά τον φασισμό από την κοινωνία.

Η συγκυρία τα τελευταία χρόνια ευνοεί την ανάπτυξη της ακροδεξιάς και του εθνικισμού. Η διοργάνωση των “μακεδονικών” συλλαλητηρίων αποτέλεσε και ορμητήριο επιθέσεων από τους φασίστες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 2018 έγινε η επίθεση στο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο “Εμπρός”. Στην Θεσσαλονίκη ένα μήνα νωρίτερα είχε προηγηθεί η επίθεση στην κατάληψη LIbertatia. Ύστερα τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς έλαβαν χώρα καταλήψεις σχολείων με εθνικιστικό περιεχόμενο και με συνθήματα γύρω από την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Ανάμεσα σε αυτά τα σχολεία πρωτοστατούσε το 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης. Στις αρχές του 2020 τέτοιες ομάδες έγιναν δράστες ξενοφοβικών-ρατσιστικών πογκρόμ ενάντια σε μετανάστες, κυρίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Ενώ στον Έβρο, παρακρατικές ακροδεξιές ομάδες πυροβολούσαν μετανάστες σε συνεργασία με τον ελληνικό στρατό.  

Μετά το αναμφισβήτητο χτύπημα που δέχτηκαν οι σκληροί πυρήνες των φασιστών με την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, τα αντιεμβολιαστικά συλλαλητήρια αποτέλεσαν ένα νέο σημείο συνάντησης. Το νέο αντιπροσφυγικό κλίμα που οδήγησε στην ακύρωση κάποιων εκδηλώσεων της περιοδεία της Αμάλ στην Ελλάδα ήταν το πρώτο σημάδι του κινδύνου που εγκυμονεί. Τα πρόσφατα περιστατικά στην Σταυρούπολη κρούουν για τα καλά τον κώδωνα του κινδύνου. Οι φασίστες προσπαθούν να αναπληρώσουν το κενό που άφησε ο διαλυμένος μηχανισμός της Χρυσής Αυγής και να βγουν ξανά στο προσκήνιο.

Οι αντικαπιταλιστικές οργανώσεις έχουμε καθήκον να αντιστρέψουμε αυτό το κλίμα στην κοινωνία. Να έχουμε ξεκάθαρη στάση απέναντι στα ιδεολογικά αφηγήματα που προσπαθούν να βυθίσουν την κοινωνία στον σκοταδισμό, τον ρατσισμό, την μισαλλοδοξία και να σπείρουν την διχόνοια και τον ανταγωνισμό ανάμεσα στους καταπιεσμένους και τους πληττόμενους αυτού του κόσμου. Να συσπειρώσουμε τη νεολαία και τους εργαζόμενους στις γειτονιές, τις σχολές, τα σχολεία και τους εργασιακούς χώρους για να αγωνιστούμε ενάντια στην κυβέρνηση, τα αφεντικά και τους μηχανισμούς καταστολής του κράτους.

Δεν πρέπει να αφήσουμε ούτε σπιθαμή για τους ακροδεξιούς να κάνουν προπαγάνδα, πόσω μάλλον να αφήσουμε το πιο ριζοσπαστικό κομμάτι τους να οργανώνεται και να επιτίθεται. Μόνο το αντιφασιστικό κίνημα μπορεί να τους φράξει τον δρόμο. Όχι η αστυνομία, όχι η αστική δικαιοσύνη. Χρειάζεται να αναλάβουμε μαχητική αντιφασιστική δράση που θα βασίζεται στην ενότητα και στους ταξικούς αγώνες. 

 

Όλες και όλοι στην αντιφασιστική συγκέντρωση σήμερα στις 18.30 στην πλατεία Τερψιθέας.