Να εξαλείψουμε οριστικά την Χρυσή Αυγή και τον ναζισμό

Φέτος συμπληρώνονται έξι χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τα τάγματα εφόδου της ναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής. Φυσικά, δεν ήταν το πρώτο περιστατικό δολοφονικής βίας από τη μεριά της ΧΑ. Λίγους μήνες πριν, τον Ιανουάριο του 2013, ναζιστές είχαν σκοτώσει τον εργάτη από το Πακιστάν Σαχζατ Λουκμάν, ενώ από τη δεκαετία του 1990 είναι γνωστές οι δολοφονικές τους επιθέσεις, με γνωστότερη την απόπειρα δολοφονίας του Δημήτρη Κουσουρή.

Από την επόμενη κιόλας μέρα της δολοφονίας του Παύλου, οι αντιφασίστες/στριες μπήκαν δυναμικά στο προσκήνιο. Από το 2012, που η συμμορία εισήλθε στη βουλή, ξέσπασε ένα πολύμορφο, μαχητικό, ταξικό και δυναμικό αντιφασιστικό κίνημα σε όλη τη χώρα που έδωσε μάχες ενάντια στο τέρας. Η δολοφονία του Φύσσα ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Οι χιλιάδες διαδηλωτές υποχρέωσαν την τότε κυβέρνηση Σαμαρά να παραπέμψει σε δίκη τα ανώτερα και μεσαία στελέχη της ΧΑ. Προφανώς, η ΝΔ δεν απέκτησε ξαφνικά αντιφασιστικές ευαισθησίες. Άλλωστε, διαχρονικά βάζει πλάτη σε κάθε ακροδεξιό μόρφωμα και έχει εκλεκτικές συγγένειες με τον φασιστικό υπόκοσμο. Το γεγονός που οδήγησε στην «αλλαγή πλεύσης» ήταν ο κίνδυνος μετατροπής του αντιφασιστικού κινήματος σε ένα κίνημα ευρύτερης ταξικής αναμέτρησης.

Οι τελευταίες εξελίξεις, με την εκλογική συρρίκνωση  και την αποτυχία εισόδου της ΧΑ στη Βουλή, τις μαζικές αποχωρήσεις από την εγκληματική οργάνωση, μέχρι και την εκκένωση των κεντρικών τους γραφείων, αποδεικνύουν πως οι αγώνες δεν είναι ποτέ χαμένοι. Όταν η εργατική τάξη, η νεολαία, τα λαϊκά στρώματα και οι μαζικοί φορείς τους κινητοποιηθούν μπορούν να νικήσουν. Φυσικά, μεγάλης σημασίας είναι και η εξέλιξη της δίκης της ΧΑ. Οι αποκαλύψεις που γίνονται καθημερινά στο δικαστήριο για τη δράση και την ιεραρχική οργάνωση των ταγμάτων εφόδου παίζουν κρίσιμο ρόλο στην απονομιμοποίηση των ναζιστών. Χωρίς να έχουμε αυταπάτες για τη φύση και τις διαθέσεις της αστικής δικαιοσύνης, η οποία παραδοσιακά ρίχνει τους κάθε λογής παρακρατικούς και φασίστες στα μαλακά, και βλέποντας το ίδιο έργο να παίζεται και επί ΝΔ και επί ΣΥΡΙΖΑ (αργοί ρυθμοί, μεταφορά στον Κορυδαλλό, αποφυλάκιση στο ενδιάμεσο κ.ά.),  θεωρούμε πως η έκβαση της δίκης και η ετυμηγορία έχουν τεράστια σημασία για τις μετέπειτα εξελίξεις.

Δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι οι ναζί θα νικηθούν από το κράτος και τη δικαιοσύνη των καπιταλιστών, του συστήματος δηλαδή που τους έθρεψε, τους αναπαράγει και τους έχει ανάγκη. Το να εξαφανιστεί οριστικά από το δρόμο η Χρυσή Αυγή, να καταδικαστεί και να κλείσουν τα γραφεία της, εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την άμεση αντιφασιστική κινητοποίηση των εργαζομένων, των ανέργων, της νεολαίας, των προσφύγων και μεταναστών.

Η Χρυσή Αυγή είναι σάρκα από τη σάρκα του καπιταλισμού και του αστικού κράτους. Ιστορικά οι φασίστες στρέφονται ενάντια στους καταπιεσμένους. Κηρύσσουν τον εθνικισμό, το ρατσισμό και τον πιο άγριο καπιταλισμό για να κάνουν τη βρώμικη δουλειά των αφεντικών. Φορούν «αντισυστημικό» μανδύα για να αποπροσανατολίσουν τους καταπιεσμένους από τα πραγματικά προβλήματα και να οδηγήσουν σε έναν ενδοταξικό πόλεμο. Παίζουν το παιχνίδι του μεγάλου κεφαλαίου για να ρίξουν τα μεροκάματα των εργατών, γι’ αυτό επιτέθηκαν και στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, γι'αυτό έχουν κάνει σκοπό της ζωής τους τη σύσταση εργοδοτικού σωματείου στη Ζώνη.

Δεν χωράει κανείς εφησυχασμός μέχρι να κλείσει και το τελευταίο ορμητήριο των φασιστών. Με μαζικές μαχητικές διαδηλώσεις, με αντιφασιστική οργάνωση σε κάθε γειτονιά, σχολείο και χώρο δουλειάς, θα ξεριζώσουμε το παράσιτο του ναζισμού παντού.

 

Όλοι και όλες στην αντιφασιστική διαδήλωση στο Κερατσίνι, Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη, 6 μ.μ., στο μνημείο το Παύλου Φύσσα