ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΝΡΑ: ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΔΩ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ.

Την τελευταία εβδομάδα, η Ε.Κ.Τ. αποφάσισε να στερήσει από τις ελληνικές τράπεζες  μια απ’ τις πηγές τους χρηματοδότησης με τον ισχυρισμό ότι δεν θα μπορέσει να επιτευχθεί καμιά συμφωνία με τη νέα κυβέρνηση. Σήμερα, παραμονή της ευρωπαϊκής διάσκεψης κορυφής, ο γερμανός υπουργός οικονομικών πήρε τη σκυτάλη, ζητώντας από τον έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να εξαγγείλει το δικό του πρόγραμμα «ανάκαμψης», ένα πρόγραμμα λιτότητας, βάζοντας το σαν προϋπόθεση για την έναρξη των συνομιλιών για το χρέος..

Πρόκειται για απαράδεκτες πιέσεις στον ελληνικό λαό, για να τον αναγκάσουν να αποδεχθεί τη λιτότητα που απέρριψε, για να του επιβάλουν τη συνέχιση ενός προγράμματος προσαρμογής που κατέστρεψε τη χώρα και αύξησε το χρέος.

Φτάνει πια με τις εντολές της Τρόικας των δανειστών!

Η Ε.Κ.Τ. καθώς και ο Ολάντ και η Μέρκελ περιφρονούν τελείως τον ελληνικό λαό που τόλμησε να απορρίψει τις εντολές τους. Θέλουν να τον γονατίσουν αναγκάζοντας την κυβέρνηση που προέκυψε από τις τελευταίες εκλογές να απαρνηθεί τις εξαγγελίες της.

Ωστόσο ο Τσίπρας δεν ζητάει τον ουρανό με τ’ άστρα, δεν ζητάει ούτε καν την ακύρωση του χρέους, αναδιπλώνεται στο ίδιο το πλαίσιο που καθόρισαν οι δανειστές του, για να διαπραγματευθεί μια επιμήκυνση των πληρωμών. Ακόμη και αυτό είναι απαράδεκτο για τους δανειστές και τους πολιτικούς τους.

 

 

Ακύρωση του χρέους

Χτυπημένη με ιδιαίτερη αγριότητα από την κρίση και τις θεραπείες λιτότητας, η Ελλάδα καταστράφηκε, το επίπεδο ζωής των λαϊκών τάξεων καταβαραθρώθηκε. Δεν τους ενδιαφέρει όμως: οι εργαζόμενοι και οι λαϊκές τάξεις που ήδη μάτωσαν από το ξεζούμισμα πρέπει να πληρώσουν.

Ωστόσο αυτό το χρέος δεν χρησίμευσε παρά μόνο για τη σωτηρία των τραπεζών και των μεγάλων αφεντικών.

Η κυβέρνηση, η δεξιά, τα ΜΜΕ μας εξηγούν ότι αν οι έλληνες δεν πληρώσουν τα χρέη τους, αυτό θα μας κοστίσει 600 ΕΥΡΩ ανά Γάλλο. Λες και είμαστε εμείς οι πιστωτές του ελληνικού χρέους! Αντίθετα, η κυβέρνηση θα έπρεπε να ακυρώσει τα 40 δις ευρώ που χρέους που φορτώθηκε χωρίς αυτό να κοστίσει τίποτα στον πληθυσμό. Να πληρώσουν οι τράπεζες.

Αλληλεγγύη με τους εργαζόμενους και το λαό της Ελλάδας

Χρήματα υπάρχουν. Η Ε.Κ.Τ. έθεσε στη διάθεση των τραπεζών περισσότερα από 1.000 δις. Οι μέτοχοι των μεγάλων επιχειρήσεων του γαλλικού χρηματιστηρίου (CAC40) εισέπραξαν μόνο πέρισυ 56 δις ευρώ από μερίσματα, αυξάνοντάς τα κατά  30%. Από το Νοέμβρη 2006 έως το Μάρτη 2007, η φυγή κεφαλαίων που οργάνωσαν τα παραρτήματα της ελβετικής τράπεζας HSBC ανήλθε σε 180 δις ευρώ.

Για τη μπουρζουαζία που κερδοσκοπεί με τα δάνεια καθώς και για τους πολιτικούς της δεν πρέπει να φανεί ότι θα μπορούσαν να υποχωρήσουν ή έστω να  διαπραγματευθούν.

Το χρέος είναι θέμα του πολιτικού συσχετισμού δυνάμεων.

Είμαστε αλληλέγγυοι με τις ελληνίδες και τους έλληνες αδελφούς μας, ο αγώνας τους είναι και δικός μας. Όταν η Ε.Κ.Τ., η Μέρκελ ή ο Ολάντ τους επιτίθενται, είναι και σε εμάς που επιτίθενται ή απειλούν. Γιαυτό ο αγώνας τους είναι και δικός μας.

Την Κυριακή θα γίνουν συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις αλληλεγγύης. Η συμμετοχή σημαίνει υπεράσπιση των δικών μας συμφερόντων, εκείνων όλων των εργαζομένων πέρα από σύνορα.  

ΝΡΑ, 10 Φεβρουαρίου 2015