Για (τα γεγονότα σ)το Pride της Αθήνας

Η πολύ μεγάλη μαζικότητα του φετινού Pride είναι ένα γεγονός που μας δίνει κινηματική αισιοδοξία. Η διοργάνωση έχει μεγάλα πολιτικά προβλήματα, πρώτα και κύρια γιατί γίνεται με τη στήριξη πρεσβειών, επιχειρήσεων και θεσμών του κράτους, που στην πραγματικότητα είναι οι υπεύθυνοι για το σύστημα που γεννά και συντηρεί την καταπίεση. Ο κόσμος που συμμετείχε, ωστόσο, είναι στη μεγάλη του πλειοψηφία άνθρωποι εργαζόμενοι, άνεργοι, νεολαία που καταπιέζεται, και κατέβηκε στο δρόμο όχι για να στηρίξει πρεσβείες, επιχειρήσεις, την κυβέρνηση ή τα νεοφιλελεύθερα κόμματα, αλλά για να διεκδικήσει τη χειραφέτηση.

Διαβάστε περισσότερα: Για (τα γεγονότα σ)το Pride της Αθήνας

Πολύχρωμη και Αντικαπιταλιστική Αντεπίθεση

Θα μπορούσε κανείς να πει πολλά πράγματα για αυτά που συνέβησαν το έτος 2015, τόσο στα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, όσο και σε ευρύτερο πολιτικό επίπεδο. Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε όμως είναι ότι το ισοζύγιο έχει αρνητικό πρόσημο στο τέλος. Η πολυδιαφημιζόμενη και επίδοξη διαχείριση της κατάστασης από την «κυβέρνηση της αριστεράς», έχει να μας παρουσιάσει μόνο ένα θετικό. Την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια – αν και με πολλά σκοτεινά νομικά σημεία – τη στιγμή που το ανερχόμενο ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα τα προηγούμενα χρόνια διεκδικούσε προφανώς πολλά περισσότερα από την παρούσα ελάχιστη δικαιωματική κατάκτηση.

Πολύ σημαντική ημέρα, αναμφισβήτητα, η ψήφιση της επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης, όχι όμως εντός βουλής, αλλά εκτός. Πλήθος αγωνιστών και αγωνιστριών του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος, αλληλλέγοι/-ες, πολιτικές οργανώσεις, με την παρουσία τους στην πλατεία Συντάγματος έδειξαν το δρόμο που θα έπρεπε να είχε ακολουθηθεί. Δεν ήταν ημέρα γιορτής, αλλά ημέρα αγώνα για περαιτέρω αστικές διεκδικήσεις, όπως o πολιτικός γάμος για τα ομόφυλα ζευγάρια και για τα πολυσυντροφικά άτομα, η νομική αναγνώριση και κατοχύρωση της ταυτότητας φύλου, η παιδοθεσία κ.ά. Πράγματα που εννοούνται σε ένα σύστημα, όταν όμως δεν μιλάμε για πολίτες 2ης ή 3ης κατηγορίας.

Διαβάστε περισσότερα: Πολύχρωμη και Αντικαπιταλιστική Αντεπίθεση

ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ ΜΑΣ, ΟΥΤΕ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ

Η φετινή χρονιά βρίσκει τον κόσμο της εργασίας σε μία από τις πιο κομβικές στροφές του μετά από 5 χρόνια πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής κρίσης. Μετά από μία περίοδο κινηματικής άμπωτης, οι προσδοκίες του βρήκαν έκφραση στις αρχές του 2015 στον ΣΥΡΙΖΑ. Ανάμεσα στα πολλαπλά κινήματα που, παρόλα αυτά, ξέσπασαν αυτή την περίοδο, ένα από τα πιο διεκδικητικά υπήρξε και το κίνημα της σεξουαλικής απελευθέρωσης και της ελευθερίας στην έκφραση της ταυτότητας φύλου, γνωστό και ως  LGBTQI κίνημα.

Μεγάλο μέρος του LGBTQI κινήματος εμπιστεύτηκε, για τις αλλαγές που το ίδιο διεκδίκησε, τον ΣΥΡΙΖΑ, προσδοκώντας σε πρώτη φάση το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια και στη συνέχεια μια σειρά από νομικές αναγνωρίσεις για τα ζητήματα ταυτότητας φύλου και για την παιδοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια. Η τωρινή συγκυρία, και δη των τελευταίων εβδομάδων, ήρθε να διαψεύσει προς το παρόν και αυτή την προσμονή, ανάμεσα σε τόσες άλλες. Η κατάθεση του νομοσχεδίου για το σύμφωνο συμβίωσης, ακόμα και αν αυτή γίνει, θα είναι αποκομμένη από συνολικότερες διεκδικήσεις του συγκεκριμένου κινήματος, ενώ μια πραγματική Αριστερά θα είχε φροντίσει να συνδέσει τις διαθεματικότητες της ταξικότητας και της καταπίεσης και όχι να περιορίζεται σε φιλελεύθερες πρακτικές. Μαζί με τις υποσχέσεις που αφορούσαν το LGBTQI κίνημα καταστρατηγούνται και όλες οι υπόλοιπες, σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο:  μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού με αύξηση των συνταξιοδοτικών ορίων και περικοπή συντάξεων,  πάγωμα του κατώτατου μισθού, ιδιωτικοποιήσεις λιμανιών και αεροδρομίων, για να αναφέρουμε μόνο κάποια παραδείγματα.

Διαβάστε περισσότερα: ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ ΜΑΣ, ΟΥΤΕ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ

Ανακοίνωση Ομάδας Φύλου : Το κήρυγμα μίσους του Δ. Πατέλη και ο ρόλος της αριστεράς

Αναδημοσιεύουμε την ανακοίνωση της ομάδας φύλλου και σεξουαλικότητας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ από https://lgbtqantarsya.wordpress.com/2015/11/29/patelis/

Τις τελευταίες ώρες κάνει το γύρο του Διαδικτύου ένα βίντεο που απεικονίζει τον Δημήτρη Πατέλη, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, να δίνει μια ανοιχτά ομοφοβική και τρανσφοβική διάλεξη. Στο πλαίσιο μαθήματος με τίτλο «Σύγχρονη Επαναστατική Θεωρία. Κλασικός μαρξισμός και Λογική της Ιστορίας», συκοφαντεί επί 12 συναπτά λεπτά τα ΛOAT+ άτομα. Θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος όχι μόνο δεν είναι στέλεχος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δεν είναι καν μέλος της. Παρόλα αυτά, τα ζητήματα που θίγει διαπερνούν κομματικές και μετωπικές ταυτότητες και χρήζουν απάντησης που θα έπρεπε να δώσει οποιαδήποτε πολιτική ή ΛΟΑΤ+ οργάνωση.

 

Ο Δ.Π. επιστρατεύει μια σειρά από απαράδεκτα και αντιεπιστημονικά επιχειρήματα, τα οποία καμιά σχέση δεν έχουν με τις αυθεντικές παραδόσεις του μαρξισμού και της αριστεράς. Μεταξύ άλλων, παρουσιάζει τους εξής απίστευτους ισχυρισμούς:

Διαβάστε περισσότερα: Ανακοίνωση Ομάδας Φύλου : Το κήρυγμα μίσους του Δ. Πατέλη και ο ρόλος της αριστεράς

Εκλογές και ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα, ώρα μηδέν

«Και τώρα τι να ψηφίσω;», ρωτούν χιλιάδες άνθρωποι μέσα στο ΛΟΑΤΚΙ κίνημα. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που έδωσαν μάχες μέσα στη χρονιά που μας πέρασε. Οργάνωσαν τα πιο μαζικά Φεστιβάλ Υπερηφάνειας που έγιναν ποτέ στην Ελλάδα, συμμετείχαν σε αντιρατσιστικές και αντισεξιστικές κινητοποιήσεις και πέτυχαν να ξεσηκώσουν ένα μεγάλο κύμα συμπαράστασης. Αυτό το δυναμικό ρεύμα πέτυχε ώστε τα ΛΟΑΤΚΙ αιτήματα να συζητιούνται πλέον ανοιχτά μέσα στην ελληνική κοινωνία, αλλά και να τίθενται ως πιεστικά ερωτήματα στα πολιτικά κόμματα.

Διαβάστε περισσότερα: Εκλογές και ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα, ώρα μηδέν