Σπάρτακος 116, Μάιος 2015

  
Ολόκληρο το τεύχος εδώ
Editorial 
Καιρός για επίθεση, όχι για ανοχή! 

Το πρώτο τεύχος του Σπάρτακου μετά τις εκλογές του Γενάρη και την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται σε μια περίοδο νέα και αντιφατική. Οι πρώτοι τρεις μήνες μετά τις εκλογές κυριαρχήθηκαν από την ανακούφιση των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων για την απαλλαγή τους από τη μισητή συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ· αλλά και από τη μαζική αμηχανία του εργατικού κινήματος μπροστά στην άμεση εγκατάλειψη ακόμα και των μετριοπαθέστερων προεκλογικών δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, μόλις σχηματίστηκε η νέα κυβέρνηση.

Η παρακολούθηση των ψυχολογικών μεταπτώσεων της εργατικής τάξης και της μάζας των καταπιεσμένων στρωμάτων, το κοινωνικό θερμόμετρο, δεν αρκεί για μια επαναστατική πολιτική σήμερα. Χρειάζεται μαρξιστική ανάλυση της συγκεκριμένης φύσης του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας» ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-άστεγων σοσιαλδημοκρατών· χρειάζεται μια συνεκτική ανάγνωση της περιόδου· και, πάνω από όλα, χρειάζεται ανανεωμένη και τολμηρή επαναστατική στρατηγική. Χρειάζεται μια πολιτική που δεν τρέχει να απαντήσει στα εκβιαστικά τεχνικά (πάντα στο πλαίσιο της καπιταλιστικής τεχνικής αναγκαιότητας) διλήμματα που βάζει η κυβέρνηση, τα επιτελεία της ΕΕ και οι τραπεζίτες, αλλά θέτει αντίπαλα ερωτήματα, προτάσσει τις διεκδικήσεις των εργαζομένων και όχι την καπιταλιστική λειτουργικότητα της λεγόμενης εθνικής οικονομίας και ανταγωνιστικότητας. Σε μια τέτοια προβληματική και σε έναν τέτοιο βηματισμό επιχειρεί να συμβάλει το παρόν τεύχος.

Τα κείμενα των Νικόλα και Μάνου Σκούφογλου και του Παντελή Αυθίνου αναλύουν, το καθένα από τη σκοπιά του, τη σύνθεση, το πρόγραμμα και την πολιτική της κυβέρνησης, καθώς και την επίδρασή της στο ισοζύγιο της ταξικής πάλης. Σχεδιάζουν το περίγραμμα των βασικών ταξικών καθηκόντων και υπογραμμίζουν την επιτακτικότητα για μια ανεξάρτητη εργατική αντιπολίτευση.

Ο Τάκης Θανασούλας ρίχνει μια ματιά στο πρόβλημα του χρέους έξω από τις συνηθισμένες παραποιήσεις, δεξιές ή και αριστερές. Ξαναπιάνει το νήμα που συνδέει την πολιτική κρίση με τη βαθιά διεθνή καπιταλιστική κρίση, ένα νήμα που έχει γίνει σχεδόν αόρατο από τον παραμορφωτικό φακό των πατριωτικών αναγνώσεων, που αναζητούν τα αίτια του μνημονίου και της εγχώριας λιτότητας αποκλειστικά στις διεθνείς σχέσεις και στην πίεση των ιμπεριαλιστικών κέντρων. Πάνω στο ίδιο αυτό νήμα, το κείμενο του Λεφρανκ που δημοσιεύουμε είναι μια ενδιαφέρουσα, σφαιρική ματιά στη σημερινή φάση της διεθνούς κρίσης.

Το παρόν τεύχος περιλαμβάνει ένα μικρό αφιέρωμα στην πρωτομαγιά και το εργατικό κίνημα. Η Ελένη Λάλου υπογράφει μια ιστορική αναφορά στην εργατική Πρωτομαγιά. Ο Ηλίας Λοΐζος σχολιάζει την κατάσταση και τις προοπτικές του εργατικού κινήματος στη νέα συγκυρία. Τέλος, η συμβολή του Γιάννη Φελέκη υπογραμμίζει τη σημασία της εργατικής αυτοδιαχείρισης και της θεμελίωσής της σε μια συνολική επαναστατική στρατηγική.

Στα διεθνή θέματα της ταξικής πάλης περιλαμβάνεται το κείμενο του Παναγιώτη Τσελεπή για την Ουκρανία, καθώς και οι μεταφράσεις δύο κειμένων ξένων συντρόφων. Το πρώτο είναι σχετικό με το κουρδικό ζήτημα, τον αγώνα στο Κομπάνι και το κράτος της Τουρκίας· το δεύτερο είναι ένας απολογισμός της εξαιρετικής και διδακτικής εμπειρίας τη εξέγερσης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η οποία παραδόξως απασχόλησε ελάχιστα την αριστερά στην Ελλάδα, παρότι προσέφερε εξαιρετικά παραδείγματα εργατικής αυτοοργάνωσης και μαχητικότητας.

Τέλος, το τεύχος περιλαμβάνει τη μετάφραση ενός κεφαλαίου σχετικού με τα ΛΟΑΤ ζητήματα στη νεαρή Σοβιετική Ένωση, ένα σπάνιο κείμενο που φωτίζει μια σημαντικότατη πλευρά της επανάστασης, η οποία συνήθως μένει στο σκοτάδι του σεξισμού.

Περιεχόμενα:

Ρόλος και καθήκοντα της επαναστατικής αριστεράς μπροστά στην κυβέρνηση αστικής συνεργασίας - Μάνος και Νικόλας Σκ

Νέα περίοδος και ιστορικά καθήκοντα για την αντικαπιταλιστική αριστερά - Παντελής Α

Διαπράγματευση ή ρήξη; Επιμήκυνση ή διαγραφή του χρέους; - Τάκης Θ

Επισκόπηση του ορίζοντα της παγκόσμιας οικονομίας: Η διαρκής καχεξία - Gaston Lefranc

Αφιέρωμα: Πρωτομαγιά και Εργατικό Κίνημα     

Σύντομο σημείωμα για την ιστορία της 1ης Μαΐου 1886 - Ελένη Λ

Το εργατικό κίνημα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια - Ηλίας Λ

Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά - Γιάννης Φ

Ουκρανία: ο φασισμός και ο πόλεμος ως μέσο ιμπεριαλιστικής επέκτασης - Παναγιώτης Τσ

Το ΑΚΡ, οι Κούρδοι και η πολιορκία στο Κομπάνι - Uraz A

Νέα κοινωνικά κινήματα προκύπτουν στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη - Chiara Milan

Η σεξουαλική επανάσταση στη Ρωσία - Sherry Wolf