Σπάρτακος 114, Ιούλιος 2014

 

Oλόκληρο το τεύχος εδώ

Editorial

Από το Ντονμπάς, μέχρι τις φαβέλες...

Οι τριπλές εκλογές του Μαΐου ανέδειξαν μια κατάσταση κοινωνικής και πολιτικής πόλωσης που δεν εξομαλύνεται. Το κυβερνητικό μπλοκ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ διαβρώνεται ταχύτατα. Το πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης αδυνατεί να πείσει ότι η κρίση ξεπερνιέται. Οι ωμές παρεμβάσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων υπέρ της κυβέρνησης δεν μπορούν να αποκαταστήσουν την αίγλη της - εδώ που τα λέμε, είναι ανίκανοι να αποκαταστήσουν και τη δική τους αίγλη, αφού το δεξιό Λαϊκό Κόμμα και ακόμα περισσότερο η σοσιαλδημοκρατία αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα σε όλη την Ευρώπη. Παρόλα αυτά, η αστική τάξη εξακολουθεί να περνά δια ροπάλου την πολιτική της ατζέντα.

Από την άλλη πλευρά, και παρά τη νίκη του ρεφορμιστικού ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, η αριστερά δυσκολεύεται να ενισχυθεί περαιτέρω. Ο στενός κοινοβουλευτικός ορίζοντας του ΣΥΡΙΖΑ συμβάλλει καταλυτικά στη σχετική παθητικότητα του εργατικού κινήματος το τελευταίο διάστημα, και αυτή η παθητικότητα με τη σειρά της καθυστερεί και απειλεί να αναστρέψει την αλλαγή των κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών. Η ρεφορμιστική αριστερά στην Ευρώπη, με την εξαίρεση μιας χούφτας χωρών (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία), τα καταφέρνει πολύ χειρότερα. Η ευρωπαϊκή αντικαπιταλιστική αριστερά περνάει και η ίδια, δυστυχώς, μια βαθιά κρίση πολιτικού προσανατολισμού.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον παρασιτούν όχι μόνο οι ναζί της Χρυσής Αυγής, που παρά την ήττα τους στο δρόμο εξακολουθούν να ενισχύονται εκλογικά, αλλά και άλλα φασιστικά, ακροδεξιά και δεξιά ευρωσκεπτικιστικά ρεύματα στην Ευρώπη.

Το συμπέρασμα που θα πρέπει να βγει σε αυτή την ενδιάμεση φάση, ωστόσο, δεν είναι η απαισιοδοξία. Το σύστημα δεν σταθεροποιείται, το αντίθετο. Η κοινωνική συνείδηση παραμένει ρευστή. Ο καπιταλισμός δεν έχει να προσφέρει ούτε τον παραμικρό συμβιβασμό στα υποτελή στρώματα. Μια τέτοια κατάσταση είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα φέρει νέες εκρήξεις και κινηματικούς γύρους, και μαζί τους μεγάλες ευκαιρίες για μια μεγαλύτερη διείσδυση της αντικαπιταλιστικής και επαναστατικής αριστεράς στη μάζα των εργαζομένων και καταπιεσμένων. Μια τέτοια προοπτική οφείλει να έχει στο στόχαστρό της η στρατηγική συζήτηση που εξελίσσεται στο εσωτερικό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και όχι μια δεξιά ή μετριοπαθή στροφή στο όνομα οποιουδήποτε πραγματισμού.

Η απόφαση της ΚΕ της ΟΚΔΕ-Σπάρτακος αποτυπώνει τα συμπεράσματα των εκλογών και καταγράφει τα καθήκοντα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις νέες συνθήκες. Το κείμενο του Νίκου Ταμβακλή επιχειρεί να ανιχνεύσει το ταξικό πεδίο, διαβάζοντας τις εξελίξεις στο κοινωνικό έδαφος πάνω στο οποίο εδράζονται τα εκλογικά αποτελέσματα. Ο Φίλιππος Καλογερίδης με αφορμή την υπόθεση του γηπέδου της ΑΕΚ, σχολιάζει τη σοσιαλδημοκρατική προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ .

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία, το οποίο εμφανίστηκε ανάγλυφα στις εκλογές παρά τις εναγώνιες προσπάθειες των ΜΜΕ και της κυβέρνησης να το συγκαλύψουν, είναι η καταπίεση της μειονότητας στη Θράκη. Το κείμενο του Κώστα Κούσιαντα αναλύει σε βάθος ένα θέμα ταμπού, που αφήνεται συνήθως στη σκιά ακόμα και από την αριστερά.

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές η υπόθεση της Ουκρανίας εξακολουθεί να συγκλονίζει, αλλά και να διχάζει. Η συγκρότηση της επιτροπής αλληλεγγύης στην αντιφασιστική και αντικυβερνητική αντίσταση των νοτιοανατολικών περιοχών, επιτροπή που συγκροτήθηκε και με τη συμμετοχή της ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, ήταν ένα απαραίτητο βήμα. Το κείμενο του Παναγιώτη Τσελεπή είναι μια ουσιαστική συμβολή στην κατανόηση της κατάστασης και των καθηκόντων στην περιοχή.

Ο Αποστόλης Μαρκόπουλος γράφει για την έκρηξη της οργής των καταπιεσμένων ενάντια στην καπιταλιστική «γιορτή του ποδοσφαίρου» του Μουντιάλ στη Βραζιλία. Ο Βενσάν Λαμπέρ σχολιάζει την ανάκαμψη των εργατικών αγώνων στη Γαλλία. Η συνέντευξη που έδωσε ο Τομάς Μαρτίνεζ Πένια στο Σπάρτακο είναι μια κριτική ματιά στο εγχείρημα του PODEMOS, τα προβλήματα και τις ευκαιρίες που προσφέρει.

Η Αθηνά Μος προσφέρει μια σύνθετη προσέγγιση ενός θέματος που μένει συνήθως θαμμένο κάτω από ένα βουνό προκαταλήψεων: με τα ναρκωτικά, την πολιτική οικονομία της βιομηχανίας τους και τον κοινωνικό αποκλεισμό των χρηστών.

Φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από την ίδρυση της ΟΚΔΕ. Στο πλαίσιο μιας ευρύτερης δουλειάς που προετοιμάζει η Λέσχη Σπάρτακος, δημοσιεύουμε μια συλλογική συμβολή στην ιστορία του ρεύματος και της οργάνωσης, προσπάθεια την οποία έχει συντονίσει ο Κώστας Σκορδούλης. Το τεύχος φιλοξενεί επίσης μια ανέκδοτη ιστορική μαρτυρία του Γιώργη Δαλαβάγγα από τη Μακρόνησο.

Η Γιάννα Κατσιαμπούρα εξετάζει τη σοσιαλιστική φεμινιστική δράση της Αλεξάντρα Κολλοντάι και της Ινέσσα Αρμάν στην προεπαναστατική και πρώιμη επαναστατική Ρωσία και τη σχέση τους με την επαναστατική κριτική εκπαίδευση. Ο Μιχάλης Πισσαρίδης γράφει για την εξέγερση του Stonewall και την επικαιρότητά της.

Το σύντομο αφιέρωμα σε πλευρές της ιστορίας του εργατικού και κομμουντιστικού κινήματος ολοκληρώνεται με τη βιβλιοπαρουσίαση του Νίκου Συμεωνίδη για το βιβλίο του Πουλιόπουλου «Εθνικισμός και Αγριανθρωπισμός», που εκδόθηκε πρόσφατα για πρώτη φορά μετά το 1925, και το κείμενο του Κωστή Πλεύρη, ο οποίος, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του Ανρί Λεφέβρ «Χίτλερ, πέντε χρόνια στην εξουσία», προσεγγίζει κριτικά τις θέσεις του Γάλλου μαρξιστή παράλληλα με τη συμβολή του Τρότσκι, του Πουλιόπουλου και του Μαντέλ στην κατανόηση του φασιστικού φαινομένου.

Περιεχόμενα:

Διαβάζοντας πίσω και πέρα από τα εκλογικά αποτελέσματα - Νίκος Τ.

Κοινωνική και πολιτική πόλωση ανακοίνωση της ΚΕ της ΟΚΔΕ-Σπάρτακος

ΣΥΡΙΖΑ: από την «Αγιά Σοφιά» στην παραγωγική ανασυγκρότηση - Φίλιππος Κ

Η μειονότητα στη Θράκη: μειονοτικά δικαιώματα και διεθνισμός - Κώστας Κ

Ουκρανία: φασιστικές σφαγές και λαϊκή αντίσταση - Παναγιώτης Τσ

Brasil 2014: ποτίζουν το γκαζόν με αίμα των φτωχών - Αποστόλης Μ

Γαλλία: η κυβέρνηση των σοσιαλιστών μπροστά σε μια ανανέωση των εργατικών αγώνων - Βενσάν Λ

Το PODEMOS και οι εκλογές στο Ισπανικό Κράτος - Τομάς Μ P

Ναρκωτικά: τα πολλά επίπεδα της χρήσης, της απαγόρευσης και της νομιμοποίησης - Αθηνά Μ

Η εξέγερση των LGBT ή αλλιώς «Pride» - 45 χρόνια από την «εξέγερση του Stonewall» -  Μιχάλης Π

Αλεξάντρα Κολλοντάι και Ινέσσα Αρμάν: πώς ο σοσιαλιστικός φεμινισμός ενισχύει την κριτική εκπαίδευση - Γιάννα Κ

Από τον «Σπάρτακο» στην «ΟΚΔΕ-Σπάρτακος».80 χρόνια αγώνες συλλογικό κείμενο

Ιδρύθηκε και λειτουργεί το Ινστιτούτο Πολιτικών και Κοινωνικών Ερευνών «Παντελής Πουλιόπουλος» - Κώστας Σκ

Ο Ανρί Λεφέβρ μιλάει για το ναζισμό. Παράλληλοι διάλογοι με αφορμή μια νέα έκδοση -  Κωστής Πλ

Βιβλιοπαρουσίαση: «Εθνικισμός και Αγριανθρωπισμός» του Παντελή Πουλιόπουλου -Νίκος Σ

Αναμνήσεις ενός τροτσκιστή από τη Μακρόνησο - Φίλιππος Κ