Σπάρτακος 99, Ιούλιος 2009

Editorial

Ανοιχτά σύνορα – ίσα δικαιώματα

Ήδη πριν από τις ευρωεκλογές η κυβέρνηση υιοθετήσε την ατζέντα της άκρας δεξιάς. Σε μια επιχείρηση περιορισμού των εκλογικών διαρροών προς το ΛΑ.Ο.Σ. αλλά κυρίως αντιστροφής του πολιτικού κλίματος που δημιούργησε ο Δεκέμβρης, βρήκε καταφύγιο στην ξενοφοβία και το ρατσισμό στοχοποιώντας τους μετανάστες, τα μεγαλύτερα θύματα εκμετάλλευσης, διακρίσεων και στέρησης στοιχειωδών δικαιωμάτων. Μπορεί να κλείσει το ρήγμα του Δεκέμβρη; Μπορεί η δεξιά και η άκρα δεξιά να ενσωματώσει μακροπρόθεσμα τη δυσάρεσκεια και την ανασφάλεια που δημιουργεί η οικονομική κρίση;

Ο Νίκος Μενεγάκης επιχειρεί έναν απολογισμό των αποτελεσμάτων των πρόσφατων ευρωεκλογών στο φόντο της κοινωνικής πόλωσης που προκαλεί η κρίση και συζητά τις δυνατότητες παρέμβασης της αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Ο Βαγγέλης Κούταλης θεωρεί ότι όπως έδειξε ο Δεκέμβρης «ωρολογιακή βόμβα δεν είναι οι «λαθραίοι» άνθρωποι, αλλά τα δεινά που υπομένουν ως καταπιεσμένοι και εκμεταλλευόμενοι».  Ο Τάκης Θανασούλας παρακολουθεί την εξέλιξη της τρέχουσας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης με βάση τις αναλύσεις μιας σειράς ακόμη και ορισμένων «μέινστριμ» οικονομολόγων. 

Ο Μάνος Σκούφογλου αντιμετωπίζει την έκρηξη της λαϊκής οργής στο Ιράν από τη σκοπιά μιας μαρξιστικής ανάλυσης μακριά από τις παρωπίδες μιας - ακόμη και αριστερής! - στερεοτυπικής προσέγγισης για τη φυσιογνωμία των αντιμαχομένων στρατοπέδων.  Η Danielle Sabai   κάνει μια ιστορική επισκόπηση της σύγκρουσης των εθνοτήτων στη Σρι Λάνκα που κατέληξε σε μακροχρόνιο εμφύλιο και σφαγές.

Ο Σπάρτακος επίσης δημοσιεύει μια πρώτη εκτίμηση από τους αμερικανούς μας συντρόφους James Frickley και Clay Wadena του πραξικοπήματος στην Ονδούρα και του ρόλου της Ουάσινγκτον στις προσπάθειες επιστροφής του Zelaya στην εξουσία

Ο Ανδρέας Κλόκε επιχειρεί να εντοπίσει τις αλλαγές στην αμερικανική εξωτερική πολιτική στη Μέση Ανατόλη μετά τα πρώτα δείγματα της κυβέρνησης Ομπάμα.

Τέλος, φιλοξενούμε το σημαντικό άρθρο του Ernest Mandel «Οι Τροτσκιστές και η Αντίσταση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου» στο οποίο εξετάζει τη φύση εκείνου του πολέμου, το κοινωνικό περιεχόμενο των αντιστασιακών κινημάτων στις χώρες υπό κατοχή των δυνάμεων του Άξονα και την τακτική των επαναστατών μαρξιστών.

Περιεχόμενα

Μετεκλογικό τοπίο. Στο σκοτάδι της κρίσης και της ακροδεξιάς επίθεσης – Νίκος Μ.

Αποτίμηση της ΟΚΔΕ-Σπάρτακος για τις ευρωεκλογές 2009 

Μια πρώτη εκτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών – Francois Sabado

Να σταματήσουμε τις ρατσιστικές επιθέσεις. Να παλέψουμε για τα δικαιώματα των μεταναστών – ΟΚΔΕ-Σπάρτακος

Οι ξένοι και ο κόσμος των αφεντικών – Βαγγέλης Κ.

Ο Βοναπάρτης, ο Πατροκτόνος και ο ΣΥΡΙΖΑ – Φίλιππος Κ.

Βαθαίνει η οικονομική κρίση – Τάκης Θ.

Ιράν: Μια παρεξηγημένη εξέγερση – Μάνος Σκ.

Αλληλεγγύη στους Ιρανούς εργαζόμενους – ΟΚΔΕ-Σπάρτακος

Σρι Λάνκα: Δεν υπάρχει μέλλον χωρίς πολιτική λύση – Danielle Sabai

Σρι Λάνκα: Η οδύνη και η έκταση – Vickamabahu Karunarathne

Το πραξικόπημα στην Ονδούρα - James Frickley και Clay Wadena

Περού: ιθαγενική κοινότητα εναντίον πολυεθνικών – Νίκος Μ.

Νέα περίοδος πολέμων και κατοχών με πρόεδρο Ομπάμα – Ανδρέας Κ.

8η Γενική Συνέλευση ΔΟΕ: Τρίτη δύναμη οι Παρεμβάσεις-Κινήσεις-Συσπειρώσεις – Ζέττα Μ.

Μια συμβολή στη συζήτηση για την αντικαπιταλιστική αριστερά στην Ελλάδα – συλλογικό κείμενο

Οι τροτσκιστές και η αντίσταση στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – Ερνέστ Μαντέλ