Σπάρτακος 96, Νοέμβριος 2008

Editorial

Το παρόν τεύχος μας βρίσκει σε μια συγκυρία με την οικονομική κρίση να επηρεάζει όλες τις χώρες, ενώ οι κυβερνήσεις βρίσκονται σε αμηχανία και ανικανότητα να σώσουν το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, που χρόνια εξυπηρετούν. Στην Ελλάδα βλέπουμε τη Ν.Δ.  να χορηγεί κρατικές ενέσεις προκειμένου να σώσει τις τράπεζες, την ίδια στιγμή που πουλάει τον ΟΤΕ και τις ΔΕΚΟ και διαβεβαιώνει τους εργαζομένους ότι τα ταμεία δεν έχουν λεφτά.

Τα παραπάνω σχολιάζουν και αναλύουν, για τη διεθνή κρίση, ο Αντρέας Κλόκε και για τις εγχώριες επιπτώσεις και τη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού ο Νίκος Μενεγάκης.

Στο κείμενο για τις Αμερικάνικες εκλογές η Ελένη Λάλου επιχειρεί να προσεγγίσει την «αλλαγή» της αμερικανικής πραγματικότητας, λόγω της εκλογής Ομπάμα, ενώ σε άλλο άρθρο παρουσιάζεται το πρόγραμμα δράσης της Socialist Action, όπου βάζοντας αιτήματα με μια μεταβατική λογική, προσπαθεί να δώσει μια ριζοσπαστική απάντηση για το ξεπέρασμα της κρίσης προς όφελος της εργατικής τάξης.

Ο Νίκος Μανωλάς συνεχίζει να μας ενημερώνει για τις εξελίξεις στη νότια πλευρά της Αμερικής και συγκεκριμένα για τη Βολιβία.

Επίσης αναδημοσιεύουμε την προκήρυξη της ΟΚΔΕ/ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ για την πορεία για την δολοφονία του Πακιστανού μετανάστη και ο Άρης Καρκατσούλης μας αναλύει την αντιμεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε. Ακόμη, αναδημοσιεύεται η προκήρυξη για το γάμο των ομοφυλοφίλων. Ακόμα, η Νόρα  Καραγιάννη παρουσιάζει και σχολιάζει τις αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο, ενώ η γυναικεία ομάδα της ΟΚΔΕ/ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ προβληματισμένη από τα τελευταία γεγονότα στην ΕΑΑΚ, προσπαθεί να αναδείξει το ζήτημα του σεξισμού στη Ριζοσπαστική Αριστερά. Σ’ αυτό το τεύχος υπάρχει αφιέρωμα για τα 70 χρόνια 4ης Διεθνούς. Αναδημοσιεύεται το κείμενο της Αριστερής Αντιπολίτευσης από το ΣΠΑΡΤΑΚΟ του ’34, που αναφέρεται στην υιοθέτηση του συνθήματος   για μια νέα Διεθνή. Ο Βαγγέλης Κούταλης αναλύει την ανάγκη για την ίδρυση της 4ης Διεθνούς και δημοσιεύονται δύο άρθρα του Λ. Τρότσκι, το ένα που αναφέρεται στην απόφαση για την ίδρυση μιας νέας Διεθνούς και το άλλο για τις φράξιες και την 4ης Διεθνή. Επίσης δημοσιεύουμε την διάλεξη του καθηγητή Βαντίμ Ρογκόβιν σχετικά με τον σταλινισμό και την τρομοκρατία στην ΕΣΣΔ.

Αυτή τη στιγμή γίνεται ένας αγώνας από και για τους κρατουμένους που λόγω χρόνου δεν υπάρχει άρθρο. Θεωρούμε αυτό τον αγώνα πολύ σοβαρά και σπουδαίο και γι’ αυτό  αφιερώνουμε αυτό το τεύχος στους κρατούμενους στις ελληνικές φυλακές, δηλώνοντας την αλληλεγγύη μας και επισημαίνοντας την αναγκαιότητα για την εκπλήρωση των αιτημάτων τους.

 

Περιεχόμενα

Γενικευμένη κρίση προ των πυλών – Νίκος Μ.

Η φούσκα του καπιταλισμού – Ανδρέας Κ.

Ένα εργατικό πρόγραμμα δράσης για την αντιμετώπιση της κρίσης - Andrew Pollack

Οι Η.Π.Α. και η εκλογή Ομπάμα – Ελένη Λ.

Η εγκληματοποίηση της μετανάστευσης – Άρης Κ.

Τι αλλάζει στο οικογενειακό δίκαιο – Νόρα Κ.

Σσσ... σεξισμός – γυναικεία ομάδα ΟΚΔΕ-Σπάρτακος

Έπεσε οριστικά η φιλολαϊκή μάσκα του Μοράλες – Νίκος Μ.

Οι Σλαβομακεδόνες, το VMRO και οι εθνοπατέρες – Χρήστος Κ.

Μερικά σχόλια για το ΚΚΕ – Χρήστος Κ.

Για το μεταβατικό πρόγραμμα – Αναστασία Β.

Να οικοδομήσουμε Κομμουνιστικά Κόμματα και μια Διεθνή εκ νέου – Λέον Τρότσκι

Η Τέταρτη Διεθνής ως αναγκαιότητα και η ιστορία ως μέλλον – Βαγγέλης Κ.

Η μεγάλη σταλινική τρομοκρατία – Βαντίμ Ρογκόβιν

Οι φράξιες και η 4η Διεθνής – Λέον Τρότσκι

Ο θάνατος της Διεθνούς και ο πόλεμος –Σπάρτακος, Ιούνιος 1934

Να μην ακυρωθούν οι γάμοι των ομοφυλόφιλων ζευγαριών – ΟΚΔΕ-Σπάρτακος