Κάτω τα χέρια από τον ΝΧ και το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος

Η επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων και το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος μπαίνουν για ακόμα μια φορά στο στόχαστρο του στρατού και του κράτους. Μετά από μήνυση αξιωματικού για "συκοφαντική δυσφήμιση κατ' εξακολούθηση", ο Νίκος Χαραλαμπόπουλος δικάζεται, ως εκπρόσωπος του Δικτύου, στις 27 Μάϊου 2021.

Η δίκη θα γίνει στην Αλεξανδρούπολη. Όπως αναφέρει το Δίκτυο Σπάρτακος στην ανακοίνωσή του «εν ενεργεία αξιωματικός του στρατού, πρώην διοικητής μονάδας στην Αλεξανδρούπολη, κατέθεσε μήνυση με την κατηγορία της «συκοφαντικής δυσφήμισης κατ’ εξακολούθηση» για αναρτήσεις στο ιστολόγιο της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων και του Δ.Ε.Φ. «Σπάρτακος». Οι αναρτήσεις κατέγραφαν καταγγελίες για πράξεις του συγκεκριμένου αξιωματικού στις οποίες είχαν προχωρήσει δύο θιγόμενοι υπηρετούντες στο στρατό στη συγκεκριμένη μονάδα και οι οποίες έγιναν το 2014 και το 2018, από διαφορετικούς ανθρώπους, χωρίς οι καταγγέλλοντες να γνωρίζονται μεταξύ τους ή να τους συνδέει κάποια άλλη σχέση, πέρα από το γεγονός ότι απευθύνθηκαν στην Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων για να δημοσιοποιήσουν τις συνθήκες που βίωναν. Ο εν λόγω αξιωματικός οδηγήθηκε για την καταγγελία του 2014 στο στρατοδικείο, όπου απαλλάχτηκε από τις κατηγορίες, όχι γιατί δεν συνέβησαν τα όσα γεγονότα καταγγέλθηκαν, αλλά γιατί υπήρξαν αμφιβολίες στο αν ο διοικητής είχε σκοπό να βλάψει τους καταγγέλλοντες.

Στη συνέχεια ο αξιωματικός προχώρησε στη μήνυση κατά των διαχειριστών του ιστολόγιου της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων και η μήνυση προσωποποιήθηκε στον αγωνιστή Νίκο Χαραλαμπόπουλο και στον οποίο ανήκε τυπικά το τηλέφωνο στο οποίο γίνονται ορισμένες από τις καταγγελίες των στρατευμένων και των οικογενειών τους».

Για εμάς είναι σαφές ότι οι μιλιταριστές δεν μπορούν να ανεχτούν τη δράση του Δικτύου Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος, που εξηγεί στους φαντάρους τα δικαιώματά τους και αποκαλύπτει την αυθαιρεσία, την καταπίεση και τον εθνικισμό στον στρατό. Πίσω από τις προσωπικές μηνύσεις βρίσκεται ο διακαής πόθος της στρατιωτικής ιεραρχίας και των κυβερνήσεων να σιγήσει η φωνή του Σπάρτακου. Μια ενδεχόμενη καταδικαστική απόφαση θα σήμαινε ότι πρακτικά όλες οι δημοσιεύσεις του Σπάρτακου θα μπορούσαν να θεωρηθούν συκοφαντικές. 

Γίνεται για μια φορά ακόμα σαφές ότι το κράτος δεν είναι διατεθειμένο να ανεχτεί καμία φωνή κριτικής, καμία διεκδίκηση, κανέναν συνδικαλισμό, στον στρατό. Γιατί ο στρατός, τα όπλα και το μονοπώλιο της βίας είναι η πραγματική του δύναμη, αυτή που όταν χρειαστεί τη στρέφει όχι μόνο στους κατασκευασμένους «εξωτερικούς εχθρούς», αλλά και στον μεγάλο «εσωτερικό εχθρό», τους εργαζομένους και τους καταπιεσμένους που ζουν στη χώρα.

Ιδιαίτερα σε μια ιστορική περίοδο που το ελληνικό αστικό κράτος θεωρεί στρατηγικό σύμμαχο στην περιοχή το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ, η αντίσταση στον εθνικισμό και το μιλιταρισμό ιεραρχούνται πολύ ψηλά στην καθημερινή πάλη. Οι μιλιταριστές, που κάνουν κοινές ασκήσεις και «ανταλλάσσουν τεχνογνωσία» με τους σφαγείς του ηρωικού λαού της Παλαιστίνης, να ξέρουν πως θα βρίσκουν πάντα μπροστά τους το αντιπολεμικό κίνημα, τόσο στα «μεγάλα» και στα «σημαντικά» όσο και στα «μικρά» ζητήματα που αφορούν τη διαβίωση της στρατευμένης νεολαίας.

Το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος έχει την αμέριστη αλληλεγγύη του κινήματος μέσα και έξω στο στρατό. Το Δίκτυο ήταν και είναι το στήριγμα χιλιάδων φαντάρων και των οικογενειών τους που δεν έχουν πουθενά αλλού να στραφούν για να βρουν υποστήριξη στα δικαιώματά τους. Οι φαντάροι αυτοί θα το υπερασπιστούν, όπως θα το υπερασπιστούν εργαζόμενοι και φοιτητές, στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, όπου ήδη το διεθνιστικό κίνημα δηλώνει τη συμπαράστασή του.

Αθώωση του Νίκου Χαραλαμπόπουλου

Τέλος στη βιομηχανία των πολιτικών διώξεων

Ελευθερία συνδικαλισμού στο στρατό

Κάτω ο εθνικισμός

Ζήτω ο Προλεταριακός Διεθνισμός.