Αντιπολεμική Αντιμιλιταριστική Αντιιμπεριαλιστική Ημέρα Δράσης

Η αντιπαράθεση Δένδια – Τσαβούσογλου επαναφέρει την ένταση μεταξύ ελληνικής και τουρκικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας για την εκμετάλλευση και τον έλεγχο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Οι επιθετικές δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών, σε στυλ «αν είχατε αντίρρηση για την επέκταση του ελληνικού εναέριου χώρου, να το λέγατε νωρίτερα», η ανοιχτή υποστήριξη της στρατιωτικοποίησης των νησιών κατά παράβαση της συνθήκης της Λωζάνης, που κατά τα άλλα η ελληνική κυβέρνηση επικαλείται ενάντια στην «αναθεωρητική» Τουρκία, η επίμονη άρνηση αναγνώρισης της τουρκικής (και οποιασδήποτε άλλης εθνικής) μειονότητας στην Ελλάδα, είναι απλώς μερικά από τα παραδείγματα που δείχνουν ότι είναι μύθος ότι η ελληνοτουρκική κρίση οφείλεται στη μονομερή επιθετικότητα του Ερντογάν. Η δε αναφορά του στα κεκτημένα της ΕΕ, στην "οικογένεια" της οποίας ανήκει η Ελλάδα, τα οποία θα πρέπει η Τουρκία να σεβαστεί ειδικά αν εξακολουθεί να επιδιώκει την ένταξη της σε αυτήν (την οποία η ελληνική πλευρά "στηρίζει"), είναι μια καθαρά απειλητική αναφορά στους ισχυρούς συμμάχους που η Τουρκία στερείται.

Πασχίζοντας να παίξει τον ρόλο του πιο πιστού εκπροσώπου του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και του ακρίτα της ΕΕ, η κυβέρνηση διακινδυνεύει την εμπλοκή στο επικίνδυνο οικονομικό, πολιτικό και στρατιωτικό ανταγωνισμό μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, στην Ουκρανία και όχι μόνο. Η ελληνική αστική τάξη αναβαθμίζει τις ιμπεριαλιστικές της φιλοδοξίες σχεδιάζοντας την παρουσία του ελληνικού στρατού στη Σαουδική Αραβία και την υποσαχάρια Αφρική. Ο κίνδυνος της πολεμικής εμπλοκής απειλεί τη ζωή της εργατικής τάξης αυτής της χώρας όπως και των γειτονικών χωρών, για συμφέροντα αλλότρια, για τα συμφέροντα των καπιταλιστών.

Ταυτόχρονα, βρίσκοντας σοβαρή αντίσταση στο εσωτερικό, από το κίνημα της νεολαίας ενάντια στην καταστολή, το φοιτητικό κίνημα και τις κινητοποιήσεις των υγειονομικών, μέχρι την κατακραυγή για την οργανωμένη συγκάλυψη βιαστών και κακοποιητών, η κυβέρνηση στρέφεται, όπως συνηθίζουν να κάνουν οι κυβερνήσεις στις δύσκολες καταστάσεις, στον εθνικισμό και τον μιλιταρισμό. Επινοεί εθνικούς εχθρούς. Πραγματοποιεί φαραωνικές στρατιωτικές δαπάνες και αυξάνει τη στρατιωτική θητεία. Στοχοποιεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ως εθνικό κίνδυνο. Μόλις υποχωρήσει λίγο η πανδημία, ξέρουμε καλά ότι το πρώτο θέμα στην ατζέντα θα είναι και πάλι η εθνικιστική αντιτουρκική υστερία, ενορχηστρωμένη από την κυβέρνηση, όλο το κοινοβούλιο και τα ΜΜΕ.

Εχθρός των εργαζομένων και των καταπιεσμένων είναι οι καπιταλιστές όλων των χωρών, πρώτα και κύρια της «δικής μας» χώρας, και όχι ο εργαζόμενος και ο καταπιεσμένος της Τουρκίας, της Μακεδονίας, της Αλβανίας. Συμμετέχουμε στην αντιμιλιταριστική, αντιεθνικιστική, αντιπολεμική ημέρα δράσης του Σαββάτου 17 Απρίλη, που οργανώνεται με πρωτοβουλία του Δικτύου Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος. 

 

Το κοινό κάλεσμα για την ημέρα δράσης:

 

Αντιπολεμική Αντιμιλιταριστική Αντιιμπεριαλιστική Ημέρα Δράσης στις 17/04 ενάντια στην Αύξηση Θητείας και την Πολεμοκαπηλεία

Όπως και σε όλους τους υπόλοιπους τομείς, η κυβέρνηση προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την πανδημία για να επιταχύνει την υλοποίηση των πολεμοκάπηλων πολιτικών της και να επιτεθεί στα λαϊκά και νεολαιίστικα δικαιώματα. Η χώρα γεμίζει αμερικανικές βάσεις, γίνεται πολεμικό ορμητήριο στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ, διεξάγονται τεράστιες στρατιωτικές διακρατικές ασκήσεις με στόχο την αυξημένη πολεμική ετοιμότητα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, με την πλήρη συμφωνία των κυβερνήσεων της ΝΔ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ και του συνόλου του αστικού πολιτικού συστήματος.

Κλιμακώνεται η εντατική πολεμική προετοιμασία και αντιπαράθεση με την Τουρκία για τις ΑΟΖ και τους υδρογονάνθρακες, για τον έλεγχο των θαλάσσιων δρόμων σε Αιγαίο-Ανατολική Μεσόγειο, ενώ εντείνονται οι απάνθρωπες πολιτικές ενάντια στους πρόσφυγες στον Έβρο και τα νησιά του Αιγαίου. Τη στιγμή που η κοινωνία στενάζει από τις συνέπειες της κρίσης και του 10χρονου μνημονιακού κεκτημένου, τη στιγμή που τα νοσοκομεία και το δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας δοκιμάζεται από την πανδημία του covid19, η κυβέρνηση επιλέγει να διαθέσει 2,5 δις για αγορά των Rafale, 1,5 δις για αναβάθμιση των F-16 και προετοιμάζει νέες συμφωνίες 5 δις ευρώ για αγορά φρεγατών.

Οι κοινωνικές ανάγκες σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την πλειοψηφία των λαϊκών νοικοκυριών, θυσιάζονται με προκλητικό τρόπο για να εξοπλιστεί ο ΕΣ και να μπορεί να συντηρείται ο ελληνοτουρκικός ανταγωνισμός για τις ΑΟΖ, για να διασφαλίζονται τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης στην περιοχή, για να είναι η Ελλάδα ο τοποτηρητής του ΝΑΤΟ σε ΝΑ Μεσόγειο, Αιγαίο και Βαλκάνια. Το ελληνικό κράτος αναδεικνύεται σε κρίσιμο ενεργειακό και στρατιωτικό πέρασμα στην περιοχή για τις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, αισχρό Πολεμικό Ορμητήριο, είναι ενεργός πολεμικός παράγοντας στους βρώμικους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και σχεδιασμούς εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη θωράκιση και το απροσπέλαστο των συνόρων της Ευρώπης Φρούριο από πρόσφυγες-μετανάστες! Παράλληλα, σχεδιάζεται η αποστολή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων σε Μάλι και Σαουδική Αραβία.

Το ελληνικό και τουρκικό κράτος έχουν μπει για τα καλά στην καταστροφική κούρσα των πολεμικών εξοπλισμών, ενώ σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τη στιγμή που τα κενά σε προσωπικό στα νοσοκομεία είναι τεράστια ανακοινώθηκε στις αρχές τις χρονιάς το παράλληλο σχέδιο πρόσληψης 15.000 νέων Μισθοφόρων Στρατιωτών και 2.500 στελεχών στις Ένοπλες Δυνάμεις, στην κατεύθυνση του να λάβει ο στρατός ακόμη πιο Επαγγελματικά χαρακτηριστικά ώστε να στραφεί όσο το δυνατόν πιο πειθαρχημένα ενάντια στις «ασύμμετρες απειλές» για το αστικό καθεστώς εξουσίας, τον κόσμο της εργασίας και τα κοινωνικά κινήματα, τις μειονότητες, τους πρόσφυγες-μετανάστες και να υπηρετήσει τον νέο του ρόλο ως Παρόχου Ασφάλειας σε καπιταλιστικά και ιμπεριαλιστικά συμφέροντα.

Η νεολαία πληρώνει ίσως το βαρύτερο τίμημα των πολεμοκάπηλων σχεδίων της κυβέρνησης. Πέρα από τις άθλιες εργασιακές συνθήκες, την παιδεία της αγοράς, την ανεργία και την μετανάστευση, θα αναγκάζεται πλέον να περνάει περισσότερους μήνες στο στρατό, με την προοπτική της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18 των φτωχών ανδρών και γυναικών που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατιωτικοποίησης που προωθεί η κυβέρνηση συγκροτώντας το Ισραήλ των Βαλκανίων.

Η αύξηση της στρατιωτικής θητείας και ο σχεδιασμός για στράτευση των φτωχών νέων στα 18 αποτελεί ουσιαστικό πλήγμα στα δικαιώματα της νεολαίας. Επιβαρύνει οικονομικά τις οικογένειες των στρατευμένων, δημιουργεί κλίμα μιλιταριστικής και εθνικιστικής λοβοτομής. Αντί ο νέος να παίρνει την πανεπιστημιακή γνώση και να έρχεται σε επαφή με τις τάσεις αμφισβήτησης, θα περνά την πύλη του στρατοπέδου και θα παραδίδεται στον μιλιταρισμό και τους καραβανάδες. Καταπίεση, οικονομική-εργασιακή εκμετάλλευση, συντριβή της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειας, εκπαίδευση στην υποταγή στην κάθε εξουσία και στα «εθνικά δίκαια». Από το σχολείο απευθείας στον στρατό, γιατί θέλουν υπάκουα-πειθαρχημένα-αναλώσιμα στρατιωτάκια για μια ζωή! Μακριά από την μόρφωση, χωρίς δικαιώματα στην δουλειά, κρέας για τα κανόνια. Έτσι φαντάζεται το μέλλον της νέας γενιάς η κυβέρνηση της ΝΔ, το πολιτικό σύστημα, οι επιχειρηματίες και οι στρατηγοί.

 

– Να πάρει πίσω η κυβέρνηση το μέτρο αύξησης της στρατιωτικής θητείας. Αγώνας για μείωσή της και για πλήρη δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα στους φαντάρους. Ελεύθερη ζωή – όχι από τα 18 στο χακί. Όχι στο κόψιμο των Αναβολών. Είμαστε ενάντια στην αντιδραστική αναδιάρθρωση της ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΗΣ και στη δράση Ταγμάτων Εθνοφυλακής στις πόλεις. Αντιστεκόμαστε στα σχέδια να ντύσουν τις Φτωχές Γυναίκες στα χακί.

– Όχι στα νέα εξοπλιστικά προγράμματα και τις προσλήψεις Μισθοφόρων Στρατιωτών– κονδύλια για την παιδεία, την υγεία, τις κοινωνικές ανάγκες.

-Έξω από τα Πανεπιστήμια η Αστυνομία και ο Στρατός, το ΝΑΤΟ και οι Πολεμικές Βιομηχανίες. Έρευνα για τις Κοινωνικές Ανάγκες, όχι για τον Πόλεμο και την Καταστολή.

– Έξω οι βάσεις, έξοδος από το ΝΑΤΟ, καμιά συμμετοχή του στρατού σε επιχειρήσεις εκτός συνόρων και εναντίον των Προσφύγων-Μεταναστών. Σεβασμό των δικαιωμάτων τους.

-Κοινός αγώνας των εργαζόμενων και της νεολαίας σε Τουρκία και Ελλάδα ενάντια στις κυβερνήσεις του Πολέμου και του εθνικισμού.

- Όχι στον ανταγωνισμό και στην πολεμική προετοιμασία για τις ΑΟΖ, τα ενεργειακά κοιτάσματα και τον έλεγχο θαλάσσιων δρόμων – αγώνας για την ειρήνη των λαών ενάντια στα συμφέροντα και τον πόλεμο κεφαλαίου και πολυεθνικών.

Όλοι και όλες στην αντιπολεμική – αντιμιλιταριστική - αντιιμπεριαλιστική ημέρα δράσης στις 17/4/2021!

 

Δεν θέλουμε να ζήσουμε τη ζωή μας στα χακί!

Λαός και νεολαία στην πρώτη γραμμή για μια ζωή ελεύθερη.

 

Συλλογικότητες-αγωνιστές του εργατικού, νεολαιίστικου και Αντιπολεμικού κινήματος