Καμία μόνη απέναντι στον εγκλεισμό και τη βία. Όποιο χέρι σηκώνεται, θα κόβεται!

 Η φετινή 25η Νοέμβρη έρχεται να υπενθυμίσει στις γυναίκες όλου του κόσμου μία πολύ σκληρή αλήθεια: ότι σε καιρούς κρίσης ο καπιταλισμός δένεται πολύ πιο σφιχτά με την πατριαρχία και έτσι, τόσο άμεσα όσο και έμμεσα, εντείνεται και η έμφυλη βία και καταπίεση. Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί οι καταγεγραμμένοι βιασμοί, ενώ η πολύ πρόσφατη γυναικοκτονία στην Μάνη, η οποία καλύφθηκε υπό τον άθλιο τίτλο της “οικογενειακής τραγωδίας”, είναι η 10η καταγεγραμμένη για το 2020. Το λοκ ντάουν που επιβλήθηκε αύξησε κατά πολύ τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Φυσικά, η αλήθεια πίσω από τις επίσημες καταγραφές είναι ακόμα πιο τρομακτική. Επίσης, κανείς δεν μπορεί να μετρήσει όλη την βία και την περιθωριοποίηση που υφίστανται άνθρωποι που καταπιέζονται λόγω ταυτότητας φύλου και σεξουαλικότητας. Η ορατότητα των καταπιεσμένων και των προβλημάτων που υφίστανται, γίνεται ακόμα πιο δυσχερής μέσα σε αυτή την συγκυρία.

Η βία που δεχόμαστε όμως δεν είναι μόνο σωματική. Βία είναι και η φτώχεια και η απόγνωση που επιβάλλεται σε όλες τις γυναίκες που έρχονται να καλύψουν το κενό που αφήνει η απουσία του κράτους πρόνοιας αυτή την δύσκολη περίοδο. Βία είναι να μην έχεις ουσιαστικά πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας γιατί το ΕΣΥ έχει αφεθεί στην μοίρα του και κινδυνεύει να καταρρεύσει. Βία είναι να αναγκάζεσαι να δουλεύεις με κίνδυνο να προσβληθείς από τον ιό για τα κέρδη των αφεντικών. Βία είναι να μην μπορείς να βγεις ούτε για περπάτημα ενώ δεν είσαι ασφαλής σπίτι.

Η κυβέρνηση λέει ότι οι συγκεντρώσεις και οι κινητοποιήσεις διασπείρουν τον ιό. Εμείς όμως ξέρουμε ότι αν δεν μπλοκαριστεί η καπιταλιστική μηχανή κερδοφορίας, δεν πρόκειται να μειωθούν τα κρούσματα. Δεν μπορούμε να βάλουμε τους αγώνες μας σε αναμονή. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν γυναίκες που κινδυνεύουν πολύ περισσότερο να κακοποιηθούν, να βιαστούν ή ακόμα και να δολοφονηθούν, απ΄ ότι κινδυνεύουν από τον κοροναϊό. Γι’ αυτό πρέπει να ενώσουμε τις φωνές μας με τις δικές τους. Οι γυναίκες στην Πολωνία δεν περίμεναν, βγήκαν στο δρόμο, εμπόδισαν την απαγόρευση των εκτρώσεων και κέρδισαν το δικαίωμα να αποφασίζουν για το σώμα τους και τις ζωές τους. Έτσι κι εμείς, στις 25 Νοέμβρη διαδηλώνουμε για το δικαίωμα μας σε μία ζωή με ελευθερία.

Συμμετέχουμε και στηρίζουμε την διαδήλωση στις 25Ν στο Σύνταγμα στις 17:00