Δικαίωση για τον Ζακ, Για έναν πολύχρωμο κόσμο χωρίς βία και διακρίσεις

 Συγκέντρωση στην έναρξη της δίκης του Ζακ, στο μικτό ορκωτό δικαστήριο, στις 21/10, 9:00

Πριν δύο χρόνια δολοφονήθηκε στο κέντρο της Αθήνας ο Ζακ/η Zackie. Δολοφονήθηκε από καταστηματάρχες-νοικοκυραίους και αστυνομικούς. Η δολοφονία του/της προέκυψε επειδή δεν ήταν εντός της επιβαλλόμενης κανονικότητας. Εφόσον δεν ήταν ενταγμένος/η σ’ αυτήν, δεν είχε το δικαίωμα να ζήσει. Προσπάθησαν να τον/την στιγματίσουν ενώ ήταν νεκρός/ή ως “πρεζάκι”, “αδελφή” και “κλέφτη”, για να συγκαλυφθούν οι δράστες της επίθεσης που δέχτηκε και που τον οδήγησε στον θάνατο.

Ο Ζακ/η Zackie ήταν “ένα αλλιώτικο παιδάκι” από αυτά που δεν χωρούν “στα ρούχα” της ετεροκανονικής πατριαρχικής κοινωνίας την οποία αναπαράγει και διαιωνίζει ο καπιταλισμός. Ήταν όλα αυτά που σιχαίνονται αυτοί που τον/την δολοφόνησαν. Ήταν ένα παιδί της εργατικής μας τάξης και του κόσμου των καταπιεσμένων. Ήταν μέλος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, queer, drag queen και πάλευε ως αγωνιστής για όλους εμάς που μας απαξιώνεται το δικαίωμα στην ζωή και στον λόγο. Αγωνιζόταν για όλους εμάς που μας στερείται το δικαίωμα να δηλώνουμε δημόσια, περήφανα, αλλά και συλλογικά την ταυτότητα μας, με βάση το φύλο και την σεξουαλικότητά μας. Πάλευε στους αγώνες που γίνονται ενάντια στη βία, τον αποκλεισμό και τις διακρίσεις που δέχεται η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Το περιστατικό της δολοφονίας του/της διαστρεβλώθηκε. Πέραν του ότι απαξιώθηκε ο ίδιος από τους δολοφόνους του/της, από τους κρατικούς θεσμούς και τα ΜΜΕ, ακόμη και το κατηγορητήριο της υπόθεσης χαρακτηρίζει την πράξη όσων των σκότωσαν ως θανατηφόρα σωματική βλάβη και όχι όπως ήταν, δηλαδή δολοφονία από πρόθεση. Από τους δράστες της υπόθεσης θα δικαστούν οι 2 καταστηματάρχες και μόνο οι 4 από τους 6 αστυνομικούς. Η υπόθεση άργησε να πάει στα δικαστήρια, οι 2 καταστηματάρχες έχουν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και η δικογραφία έχει πολλά κενά. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι υπάρχει συγκάλυψη της δράσης όλων εκείνων που υπερασπίζονται “τα ιερά και τα όσια” της ιδιοκτησίας, μπροστά στο δικαίωμα στην ανθρώπινη ζωή.

Ο Ζακ/η Zackie απαξιώθηκε ως δολοφονημένος/η για να δικαιολογηθεί κοινωνικά η πράξη των δολοφόνων του. Και πάλι, όμως, το λέμε καθαρά: θα υπερασπιζόμασταν ένα δολοφονημένο “πρεζάκι”, “κλέφτη” και “αδελφή”. Υπερασπιζόμαστε, χωρίς περιστροφές το δικαίωμα στη ζωή και δηλώνουμε απέναντι στους δολοφόνους του ότι είμαστε όλα αυτά για τα οποία δολοφονήθηκε ο Ζακ/η Zackie.

Τον/την υπερασπιζόμαστε διότι ήταν μέλος του δικού μας κόσμου, του κόσμου των καταπιεσμένων. Ήταν ένας/μια κολασμένος/η αυτού του κόσμου. Έτσι, στεκόμαστε ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό και στην τοξικοφοβία, στον ρατσισμό και στην ομοφοβία.

Δεν σωπαίνουμε απέναντι στην βία και στον εξαναγκασμό που δεχόμαστε ως ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και γυναίκες, βία που αυξήθηκε τον τελευταίο καιρό λόγω του κοινωνικού εγκλεισμού της καραντίνας. Δεν σωπαίνουμε ενάντια στην κοινωνική απομόνωση και στον αποκλεισμό μας, στον στιγματισμό και τη στέρηση βασικών δημόσιων αγαθών. Δεν σωπαίνουμε απέναντι στις καταγγελίες που υπήρξαν για περιστατικά σεξιστικής και έμφυλης βίας στα νησιά. Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας με την τρανς αδελφή μας Ήβη, που κακοποιήθηκε, με τους δράστες να μην καταδικάζονται ποτέ, και τον αδελφό μας Ηλία Γκιώνη/gingerΈλα, που υπερασπίστηκε τον εαυτό του απέναντι στην λεκτική κακοποίηση που δέχτηκε από τη μόνιμη διμοιρία των ΜΑΤ στη Χαριλάου Τρικούπη.

Το κίνημα “των από κάτω” έχει μια σημαντική νίκη, την κήρυξη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης. Δεν θα πάψει να πολεμάει τον φασισμό και τις αιτίες που τον γεννούν, την καπιταλιστική εκμετάλλευση, τον ρατσισμό, τον εθνικισμό και την πατριαρχία. Δεν θα αφήσει να περάσει έτσι και η δίκη του Ζακ/της Zackie, που ξεκινά στις 21/10 στο μικτό ορκωτό δικαστήριο. Θα δηλώσει την παρουσία του έξω από το δικαστήριο για να δικαιωθεί η μνήμη του Ζακ/της Zackie και το πένθος των οικείων του/της, να δικαιωθούν οι αγώνες της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Θα δείξει τη συλλογική επαγρύπνηση και κινητοποίηση του πολύχρωμου κόσμου της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς απέναντι στους κανίβαλους αυτής της κοινωνίας και το σύστημα που τους θρέφει.

Φτάνει πια η βία στις ζωές και στα σώματά μας,

Κοινοί ταξικοί και πολυθεματικοί αγώνες χωρίς βία στο κίνημα, αποκλεισμούς και διακρίσεις,

Για ένα απελευθερωμένο πολύχρωμο κόσμο χωρίς ετεροκανονικότητα και πατριαρχία,

Για έναν κόσμο χωρίς καπιταλισμό