Οι ναζί στη φυλακή

Μετά από 5,5 χρόνια και πάνω από 400 δικάσιμες, η πολύκροτη δίκη του νεοναζιστικού μορφώματος της χρυσής αυγής φτάνει στο τέλος της, με την ανακοίνωση της ετυμηγορίας την Τετάρτη 7 Οκτώβρη. Μια πιθανή καταδίκη θα είναι μια νίκη για το κίνημα, του οποίου η συνεχής δράση θα έχει φέρει το συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Μόνο σε αυτό μπορεί να πιστωθεί αυτή η εξέλιξη, και όχι στην αστική δικαιοσύνη η οποία προσπαθεί να ρίξει τους φασίστες στα μαλακά.

Δεν τρέφουμε παρόλα αυτά αυταπάτες πως μία θετική απόφαση στις δικαστικές αίθουσες, όσο σημαντική κι αν είναι, θα σημάνει την οριστική νίκη απέναντι στον φασισμό. Οι κοινωνικές συνθήκες που έδωσαν τον χώρο στο νεοναζιστικό μόρφωμα να μεγαλώσει, υπάρχουν ακόμη, το οποίο σημαίνει πως το κίνημα πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση. Βρισκόμαστε σε μία περίοδο εθνικιστικής έξαρσης, είτε αυτή εκφράζεται στα μακεδονικά συλλαλητήρια, είτε στα νησιά και στις αντιδραστικές κινητοποιήσεις κατοίκων απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες, τις οποίες ενορχηστρώνει η κρατική ρατσιστική πολιτική. Οι εθνικοί μύθοι αναπαράγονται και δίνουν τροφή στην εθνικιστική υστερία, η οποία βρίσκει πρόσφορο έδαφος να ανθίσει, σε μια συγκυρία όπου η επιθετικότητα του ελληνικού κράτους οξύνεται, με τον ανταγωνισμό προς την Τουρκία και τους φρενήρεις πολεμικούς εξοπλισμούς.

H ακροδεξιά μπορεί να μην εκπροσωπείται πλέον από το ναζιστικό μόρφωμα, αλλά είναι παρούσα, ακόμη και αν εμφανίζεται με διαφορετικές μορφές, από τις ψεκασμένες απόψεις του Βελόπουλου μέχρι την κυριλέ εκδοχή της με την alt-right. Από την άλλη το όνομα της αριστεράς έχει αμαυρωθεί στα μάτια του κόσμου έπειτα από την διακυβέρνηση Σύριζα ενώ μια όλο και μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού μολύνεται από το δηλητήριο της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.    

Δεν πρέπει να υποτιμούμε όμως την σημασία της καταδίκης των ναζί. Ο αντιφασιστικός αγώνας είναι πολύμορφος, και μια νίκη στις δικαστικές αίθουσες θα είναι πολύ χρήσιμη για αυτόν, ένα βήμα προς τον αφανισμό της χρυσής αυγής. Την οριστική συντριβή του φασισμού, των απομειναριών της χρυσης αυγής και των παρακλαδιών της θα την επιτύχει μόνο ένα ισχυρό κίνημα εργαζομένων και καταπιεσμένων ντόπιων και μεταναστών.

  • Οι ναζί στην φυλακή.
  • Κοινοί ταξικοί αγώνες ντόπιων και μεταναστών
  • Το αντιφασιστικό κίνημα στον δρόμο απέναντι σε φασισμό, ρατσισμό, ξενοφοβία

  Όλες και όλοι στην Αντιφασιστική Συγκέντρωση στο Εφετείο, Τετάρτη 7 Οκτωβρίου, 9.00 π.μ.