Κάλεσμα σε αντιπολεμική κινητοποίηση

 Κυβέρνηση και ΜΜΕ έχουν εξαπολύσει εδώ και δύο μήνες μια εθνική εκστρατεία εναντίον της Τουρκίας, για λογαριασμό των Ελλήνων καπιταλιστών και των συμμάχων τους. Σύσσωμη η αντιπολίτευση του κοινοβουλίου, από αριστερά και δεξιά, πλειοδοτεί σε εθνικισμό και πολεμοχαρείς κραυγές. Διαλαλούν όλοι την «προκλητικότητα» του Ερντογάν, συγκαλύπτοντας έτσι ότι η πραγματική αιτία της κρίσης στη Μεσόγειο είναι η σταθερή προσπάθεια των τελευταίων ελληνικών κυβερνήσεων να μοιράσουν την Ανατολική Μεσόγειο με τους συνεργάτες τους, την Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ιταλία, κλείνοντας τον αντίπαλο τουρκικό καπιταλισμό σε μια στενή λωρίδα θάλασσα γύρω από τις ακτές της.

 Η ελληνική κυβέρνηση κλιμακώνει την επιθετικότητά της κάνοντας το παν για να απομονώσει διπλωματικά την Τουρκία. Αναζητά συμμάχους σε κάθε αντιδραστική κυβέρνηση της ευρύτερη περιοχής (στον δικτάτορα Σίσι της Αιγύπτου, στον δήμιο των Παλαιστινίων Νετανιάχου, στους μονάρχες της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ). Παίζει τον ρόλο του έμπιστου συνεργάτη του Τραμπ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή, ενάντια στην Τουρκία και τις σχέσεις της με τη Ρωσία. Προσκαλεί τον Μακρόν να πουλήσει τσαμπουκά στην ανατολική Μεσόγειο με τον γαλλικό στόλο και το αεροπλανοφόρο Ντε Γκωλ. Βάζει την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις για λογαριασμό της.

 

 Ταυτόχρονα, το ελληνικό κράτος διατηρεί τις ένοπλες δυνάμεις σε ετοιμότητα, κρατά τους φαντάρους κλεισμένους χωρίς άδειες, στέλνει φύλλα πορείας για ενδεχόμενη επιστράτευση σε όλη τη χώρα. Στα στρατόπεδα οργιάζουν το εθνικιστικό παραλήρημα και οι πολεμικές φαντασιώσεις. Ο πρωθυπουργός ανακοινώνει δαπάνες δισεκατομμυρίων για όπλα: αγορά γαλλικών αεροπλάνων Rafale, αμερικανικών ελικοπτέρων Romeo και 4 φρεγατών, αναβάθμιση των γερμανικών φρεγατών MEKO και των αμερικανικών F-16, προοπτικά ένταξη στο πρόγραμμα των F-35, ανασυγκρότηση της πολεμικής βιομηχανίας (ΕΛΒΟ, ΕΒΑ) με ιδιωτικά κεφάλαια και λειτουργία των ναυπηγείων που ιδιωτικοποιήθηκαν ή πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν (Σύρος, Ελευσίνα, Σκαραμαγκάς) για νηολόγηση και επισκευή πολεμικών πλοίων. Μια φρενήρης κούρσα εξοπλισμών για τα συμφέροντα ελλήνων και διεθνών καπιταλιστών, τη στιγμή ακριβώς που ο νέος κύκλος της κρίσης έρχεται να βυθίσει στην αθλιότητα την εργατική τάξη και τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

 Η διπλωματική και στρατιωτική διαμάχη με την Τουρκία γίνεται αποκλειστικά και μόνο για τα  άμεσα συμφέροντα των καπιταλιστών των εξορύξεων υδρογονανθράκων και της πολεμικής βιομηχανίας και για τα ευρύτερα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης στον ανταγωνισμό της με την τουρκική. Το εθνικιστικό δηλητήριο σπέρνει το μίσος ανάμεσα στην ελληνική και την τουρκική αστική τάξη, για να σύρει τους εργαζομένους πίσω από τις κυβερνήσεις και τα συμφέροντα των αφεντικών τους. Από τη διαμάχη αυτή δεν έχουμε να κερδίσουμε παρά οικονομική εξαθλίωση, καταστολή στο όνομα της υποτιθέμενης εθνικής απειλής κι ενδεχομένως ένα θερμό επεισόδιο ή πόλεμο όπου θα κληθούμε να δώσουμε το αίμα μας για τα συμφέροντα των καπιταλιστών.

 Ο εχθρός μας δεν βρίσκεται στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. Βρίσκεται σε αυτή την πλευρά, σε αυτή τη χώρα. Τα νησιά δεν θα τα κάψει κανένας εξωτερικός εχθρός, τα καίει σήμερα η ρατσιστική αντιμεταναστευτική πολιτική του ελληνικού κράτους και της ΕΕ.

 ·         Συναδέλφωση και ενότητα Ελλήνων και Τούρκων εργαζομένων, ντόπιων, προσφύγων και μεταναστών

 ·         Όχι στην ελληνική επιθετικότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο – ανταρσία ενάντια στα πολεμικά σχέδια

 ·         Όχι στις εξορύξεις υδρογονανθράκων

 ·         ‘Όχι στους πολεμικούς εξοπλισμούς

 ·         Όχι στα εθνικιστικά κηρύγματα στο στρατό. Να λήξει η κατάσταση «πολεμικής ετοιμότητας»

 ·         Για το δικαίωμα των φαντάρων σε αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης

 Συμμετέχουμε στην αντιπολεμική κινητοποίηση με Πρωτοβουλία του Δικτύου «Σπάρτακος»

 Δευτέρα 14/9 στις 18:00 στο υπουργείο Άμυνας

  Η αναλυτικότερη ανακοίνωση της ΟΚΔΕ-Σπάρτακος για την κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο εδώ