ΔΕΘ 2020: Θα μας βρουν μπροστά τους

 

Μπορεί η φετινή ΔΕΘ να ακυρώθηκε, ωστόσο ο πρωθυπουργός θα βρει την ευκαιρία να μιλήσει και να περιγράψει την κυβερνητική πολιτική της επόμενης χρονιάς, που θα πατάει στις «επιτυχίες» της φετινής.

Μιας χρονιάς που χαρακτηρίστηκε εν πολλοίς από την πανδημία του κορωνοϊού και την εγκληματική της διαχείριση. Η κυβέρνηση μπορεί να επαίρεται ότι την άνοιξη «τα πήγαμε καλά», ωστόσο η στρατηγική της ήταν το τυφλό λοκντάουν, την ώρα που εργοστάσια και μεγάλες επιχειρήσεις λειτουργούσαν κανονικά, ενώ χιλιάδες άνθρωποι στοιβάζονταν σε στρατόπεδα και κέντρα κράτησης μεταναστών προκειμένου δήθεν να αγοραστεί χρόνος για την ενίσχυση του ΕΣΥ, η οποία βέβαια δεν έγινε ποτέ. Ούτε ένα ευρώ δεν δόθηκε για την ενίσχυση του συστήματος υγείας σε όλες τις βαθμίδες. Στη συνέχεια το τυφλό άνοιγμα της οικονομίας ως βορά στον τουρισμό έφερε νέα αναζωπύρωση της πανδημίας, απέναντι στην οποία είναι σαφές ότι δεν υπάρχει καμία θωράκιση. Οι εργαζόμενοι στην υγεία εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται ως αναλώσιμοι, αφού όχι μόνο δεν έγιναν προσλήψεις μέσα στην πανδημία, τα Μέσα Ατομικής Προστασίας είναι ελλιπή, αλλά δεν προβλέπονται καν μαζικά τεστ για το προσωπικό. Ακόμα και η προβλεπόμενη καραντίνα για όσους κολλήσουν δεν τηρείται (περίπτωση Ευαγγελισμού). Υπό αυτές τις συνθήκες και το άνοιγμα των σχολείων θα είναι τεράστιος κίνδυνος για χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικούς. Η κυβέρνηση, συνεπικουρούμενη από τους επιστήμονες-τηλεαστέρες που δρούσαν και δρουν σε διατεταγμένη υπηρεσία, εξακολουθεί να παίζει αποκλειστικά το χαρτί της ατομικής ευθύνης, για να αποσείσει το εξής απλό: ότι είναι ταξικά αντίθετη, ανίκανη και απρόθυμη να προστατεύσει τη δημόσια υγεία.

 

Αντίθετα, είναι ιδιαίτερα πρόθυμη να προστατεύσει τα δικαιώματα των αφεντικών και να προσπαθήσει να διατηρήσει τα κέρδη τους στη σοβαρή οικονομική κρίση που ήδη είναι εδώ. Η απαλλαγή των εργοδοτών από τις εισφορές, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι πήραν ελάχιστα ψίχουλα ως ενισχύσεις, η γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας μέσα και από τη γενίκευση της τηλεεργασίας και η υποχρέωση όσων εργαζόμενων μπουν σε καραντίνα να δουλέψουν υπερωρίες, χωρίς προσαυξήσεις, είναι μόνο μερικά παραδείγματα. Ο χειμώνας που θα εξαγγείλει ο Μητσοτάκης είναι ένας χειμώνας με περισσότερη ανεργία και περισσότερη φτώχεια.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση επιμένει στην ανακήρυξη ΑΟΖ στα διεθνή ύδατα και συνεχίζει το παιχνίδι της κλιμάκωσης της έντασης με την Τουρκία, με ένα θερμό επεισόδιο να είναι ορατό ενδεχόμενο. Ξοδεύει δισεκατομμύρια για αγορές πολεμικών πλοίων και αεροπλάνων. Είναι σαφές ότι ο μόνος που μπορεί να βάλει φρένο σε αυτό τον κίνδυνο είναι ένα διεθνιστικό εργατικό κίνημα των λαών της περιοχής. Είναι όμως επίσης σαφές ότι βασικό καθήκον για το εργατικό και αντιπολεμικό κίνημα στη χώρα είναι η στοχοποίηση ως υπαίτιου του βασικού μας εχθρού, που βρίσκεται μέσα στη χώρα και είναι το ελληνικό κράτος και το ελληνικό κεφάλαιο.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μαζί με τις προηγούμενες, είναι υπεύθυνη και για το έγκλημα που συντελείται απέναντι σε δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Τα πρόσφατα εκρηκτικά γεγονότα στη Μόρια δείχνουν ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν είναι διατεθειμένοι να ζήσουν σαν σκλάβοι και να υποταχθούν στη μοίρα που τους επιφυλλάσσουν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις: δολοφονικές επαναπροωθήσεις στα σύνορα, καταστολή, στρατόπεδα συγκέντρωσης, έκθεση στην πανδημία στο εσωτερικό. Η αντιρατσιστική πάλη είναι άμεσα συνυφασμένη και με την πάλη για να καταδικαστούν μια για πάντα τα τάγματα εφόδου της πάλαι ποτέ κραταιάς Χρυσής Αυγής και οι φασιστικές ομάδες να γίνουν παρελθόν.

 Ο πρωθυπουργός όμως δε θα είναι μόνος στη ΔΕΘ. Θα μας βρει μπροστά του.

·      Θα βρει μπροστά του το εργατικό κίνημα που δε θα υπομείνει με σταυρωμένα χέρια τη σφαγή των μισθών και των δικαιωμάτων του στο όνομα καμίας «εθνικής προσπάθειας», λογαριάζεται εδώ και τώρα με την κυβέρνηση και τα αφεντικά και δεν αναβάλλει τη μάχη για «μετά» την πανδημία.

·      Θα βρει μπροστά του το κίνημα των υγειονομικών που ήταν και το πρώτο που έσπασε την «ομερτά» μέσα στην καραντίνα.

·      Θα βρει μπροστά του το αντιπολεμικό κίνημα που δηλώνει ότι η νεολαία δε θα πολεμήσει για τις επεκτατικές επιδιώξεις του ελληνικού κράτους και των συμμάχων του.

·      Θα βρει μπροστά του το αντιρατσιστικό κίνημα που δε θα αφήσει να συνεχιστεί το ρατσιστικό έγκλημα των στρατοπέδων συγκέντρωσης.

·      Θα βρει μπροστά του το αντιφασιστικό κίνημα που είναι έτοιμο να δώσει τη χαριστική βολή στις φασιστικές συμμορίες.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 12/9/2020, 6ΜΜ, ΚΑΜΑΡΑ