Ανοιχτά Σύνορα! Ελεύθερη μετακίνηση Προσφύγων και μεταναστών

Στις 15 του Οκτώβρη διαδηλώνουμε ενάντια στην ρατσιστική Ευρώπη φρούριο, καταγγέλλουμε την εγκληματική πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων, που με την πρακτική των κλειστών συνόρων και του τείχους στον Έβρο οδηγούν χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες στον θάνατο, δηλώνουμε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι, απαιτούμε τον τερματισμό των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων των Η.Π.Α. της Ε.Ε. και της Ρωσίας στην Συρία και την Μέση Ανατολή.

Τους τελευταίους μήνες εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες και εργάτριες από την Συρία φτάνουν στα τουρκικά παράλια του Αιγαίου, ξεριζωμένοι από την χώρα τους εξαιτίας της δολοφονικής επίθεσης του καθεστώτος Άσαντ ενάντια στον εξεγερμένο Συριακό λαό, κυνηγημένοι από την επέλαση των ακροδεξιών τζιχαντιστών της ISIS, βομβαρδισμένοι ανελέητα από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις των Η.Π.Α., της Ε.Ε. και τώρα της Ρωσίας.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο προσφυγικό κύμα μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, αποτέλεσμα της προσπάθειας του συριακού καθεστώτος να καταστείλει της λαϊκή εξέγερση για ελευθερία, δημοκρατικά δικαιώματα και κοινωνική δικαιοσύνη, η οποία ξέσπασε το 2011 σαν συνέχεια των λαϊκών εξεγέρσεων στην Τυνησία και την Αίγυπτο. Είναι το συριακό καθεστώς που εξαπέλυσε έναν αιματηρό πόλεμο με θρησκευτικά χαρακτηριστικά ενάντια στην αρχικά ειρηνική εξέγερση του συριακού λαού. Είναι οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις των Η.Π.Α. και της Ρωσίας που, προωθώντας τα δικά τους συμφέροντα σχετικά με την διατήρηση ή την απομάκρυνση του Μπασάρ Αλ Άσαντ, κλιμάκωσαν την πολεμική καταστροφή. Είναι οι τοπικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της Τουρκίας, του Ιράν και των χωρών του Κόλπου που δημιούργησαν η κάθε μια την δική της τζιχαντιστική οργάνωση, για να αποκτήσουν τον έλεγχο ενός τμήματος της Συρίας και να καταστείλουν τα ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά της λαϊκής εξέγερσης. 

Ξεριζωμένες με αυτόν τον τρόπο, η εργατική τάξη και η αγροτιά της Συρίας φτάνουν στα τουρκικά παράλια του Αιγαίου. Και εκεί, μαζί με μετανάστες και μετανάστριες από άλλες περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, όπως το Αφγανιστάν που συνεχίζει να βομβαρδίζεται από τα αμερικάνικα αεροπλάνα, βρίσκονται αντιμέτωποι με τον ρατσισμό του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού. Ναυτικές περιπολίες, φράχτες από συρματοπλέγματα στα σύνορα, βάρβαρη αντιμετώπιση από τις δυνάμεις καταστολής και μαζικοί πνιγμοί επιφυλάσσονται από τους ευρωπαίους καπιταλιστές –φίλους όλων των δικτατόρων και συνυπεύθυνους στην καταστροφή της Μέσης Ανατολής- προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Οι πράκτορες των διακινητών και υπεύθυνοι για τους πνιγμένους στη Μεσόγειο και το Αιγαίο είναι οι κυβερνήσεις που απαγορεύουν την ελεύθερη μετακίνηση.

Οι έλληνες καπιταλιστές και το ελληνικό κράτος πρωτοστατούν σε αυτή την ρατσιστική αντιμετώπιση, αφού διεκδικούν να είναι οι «υπερασπιστές των ευρωπαϊκών συνόρων» στο ανατολικό Αιγαίο. Το Λιμενικό μαζί με την Frontex πρωτοστατεί στο κυνήγι των προσφύγων και των μεταναστών και γίνεται συνυπεύθυνο, μαζί με τους μαφιόζους διακινητές, για τις εκατόμβες των πνιγμένων. Ο φράχτης του Έβρου, τον οποίο έφτιαξε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και διατηρεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αποκλείει κάθε πρόσβαση σε ελληνικό έδαφος από την ξηρά, επιβάλλοντας σε εκατοντάδες χιλιάδες την περιπέτεια της προσέγγισης από την θάλασσα. Και όσοι τελικά φτάνουν στη χώρα, αντιμετωπίζονται από το κράτος σαν παρείσακτοι, χωρίς την παραμικρή φροντίδα και με μόνο στόχο την γρήγορη προώθηση – εκδίωξη τους προς την ηπειρωτική Ευρώπη.

Είναι μόνο η τεράστια αλληλεγγύη από τον εργαζόμενο ελληνικό λαό που δίνει τη δυνατότητα για μια στοιχειωδώς αξιοπρεπή διαβίωση στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, είναι αυτή η αλληλεγγύη που δεν επέτρεψε να εμφανιστούν οι ναζί και οι ρατσιστές με νέα κηρύγματα μίσους.

Οι  έλληνες και ευρωπαίοι καπιταλιστές το μόνο που θέλουν είναι να κρατούν τους ξένους εργάτες και εργάτριες παράνομους, υπό την απειλή της απέλασης, για να τους εκμεταλλεύονται με τους πιο αισχρούς όρους και να τους διώχνουν πάλι πίσω όταν δεν τους χρειάζονται. Σήμερα οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν αποφασίσει, στις συνόδους κορυφής, να κρατήσουν τους πρόσφυγες εκτός ΕΕ, σε μαζικούς καταυλισμούς και  στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Τουρκία. Για αυτό ενισχύουν τις ελληνικές δυνάμεις και οργανώνουν τη συνεργασία με την τουρκική ακτοφυλακή, ώστε να κλείσουν ερμητικά το δρόμο προς τη Δύση.

Για εμάς τους εργάτες και τις εργάτριες, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες/τριες είναι τα ταξικά μας αδέλφια, είναι εργαζόμενοι με τους οποίους θέλουμε να ενωθούμε, να έχουμε τα ίδια δικαιώματα, να γίνουμε έτσι περισσότεροι και πιο δυνατοί, ώστε να παλέψουμε καλύτερα και πιο αποτελεσματικά εναντίον των καπιταλιστών.

Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι όλοι οι μετανάστες, οι μετανάστριες και οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι, όλοι χωράνε στην Ελλάδα, γιατί είναι και αυτοί εργαζόμενοι, ανήκουν στην τάξη που με τον μόχθο της παράγει όλο τον πλούτο και με την δράση της εγγυάται τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη. Όσο μεγαλύτερη είναι αυτή η τάξη, τόσο περισσότερο προσφέρει και σε πλούτο και σε δημοκρατικά κοινωνικά δικαιώματα.

Για αυτό διεκδικούμε

  • Ανοιχτά σύνορα εδώ και τώρα. Δεν αναγνωρίζουμε το δικαίωμα στο κράτος των καπιταλιστών να σκοτώνει τους εργάτες και τις εργάτριες στα ναρκοπέδια και στα νερά του Αιγαίου.
  • Άσυλο για όσους και όσες το ζητούν, χαρτιά και νομιμοποίηση για όλους και όλες. Και για αυτούς που θέλουν να πάνε σε άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά και για όλους όσους θέλουν να μείνουν στη χώρα, είτε είναι πρόσφυγες, είτε είναι οικονομικοί μετανάστες.
  • Δωρεάν άμεση στέγαση/σίτιση/περίθαλψη για όσο διάστημα χρειαστεί, κάτω από συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης.
  • Να ανοίξουν τώρα κτίρια για την αξιοπρεπή εγκατάσταση των προσφύγων.
  • Επαρκής χρηματοδότηση, ενίσχυση των δημόσιων κοινωνικών δομών πρόνοιας και αλληλεγγύης.
  • Ελεύθερη και δωρεάν μετακίνηση των προσφύγων και των μεταναστών εντός της χώρας και προς τις χώρες προορισμού τους. Δωρεάν μεταφορά τους στα σύνορα.
  • Μέριμνα για την επανένωση οικογενειών, για την παροχή ασύλου και την ένταξη των παιδιών στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς.

Μαζί με όλα αυτά, στις 15 του Οκτώβρη ενώνουμε τις φωνές μας για να διεκδικήσουμε να φύγουν όλοι οι ιμπεριαλιστές, Η.Π.Α., Ρωσία, Ε.Ε. και οι ντόπιοι σύμμμαχοί τους από την Συρία. Αφήστε τον λαό της Συρίας να ξεκαθαρίσει μόνος του τους λογαριασμούς του με το δικτατορικό καθεστώς του Άσαντ και το δολοφονικό ISIS.