Αντιπολεμική Αντιμιλιταριστική Αντιιμπεριαλιστική Ημέρα Δράσης

Η αντιπαράθεση Δένδια – Τσαβούσογλου επαναφέρει την ένταση μεταξύ ελληνικής και τουρκικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας για την εκμετάλλευση και τον έλεγχο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Διαβάστε περισσότερα: Αντιπολεμική Αντιμιλιταριστική Αντιιμπεριαλιστική Ημέρα Δράσης

Πέθανε ο σύντροφος Θεολόγος Ψαραδέλλης

Πέθανε την Κυριακή 11 Απριλίου ο παλιός σύντροφος, μέλος της Κομμουνιστικού Διεθνιστικού Κόμματος Ελλάδας (ελληνικού τμήματος Τέταρτης Διεθνούς) και της Οργάνωσης Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας (εττδ), Θεολόγος Ψαραδέλλης.

Ο σύντροφος Ψαραδέλλης, εργάτης, αρχικά υφαντουργός και λιθογράφος εν συνεχεία, γεννήθηκε το 1945 στη Μυτιλήνη. Από μικρός οργανώθηκε στη νεολαία της ΕΔΑ και αργότερα στη νεολαία Λαμπράκη. Από το 1963 κερδήθηκε στις ιδέες του επαναστατικού μαρξισμού και έγινε μέλος του ΚΔΚΕ. Στη διάρκεια της δικτατορίας εντάχθηκε στις Δημοκρατικές Επιτροπές Αντίστασης (ΔΕΑ) - αντιδικτατορική οργάνωση που είχε δημιουργήσει το ΚΔΚΕ - συνελήφθη λίγους μήνες μετά το πραξικόπημα και απελευθερώθηκε με την πρώτη αμνηστία που χορηγήθηκε τον Δεκέμβριο του 1967. Με την απελευθέρωση του συνέχισε την αντιδικτατορική δράση και συνελήφθη εκ νέου στις 5 Μάη του 1969 (μαζί με τον Αντώνη Περράκη και όλη την οικογένεια Φελέκη, η οποία αφέθηκε ελεύθερη μετά από λίγες ημέρες, εκτός από τον Γιάννη Φελέκη που παρέμεινε κρατούμενος). Λίγες εβδομάδες αργότερα, κρατούμενος στο Αστυνομικό Τμήμα της Νέα Φιλαδέλφειας, ο Ψαραδέλλης κατόρθωσε να αποδράσει. Από την Αθήνα βρέθηκε στη Μυτιλήνη και, κλέβοντας μία βάρκα ενός θείου του, έφτασε απέναντι στα τουρκικά παράλια. Η τουρκική αστυνομία τον συνέλαβε και τον προώθησε προς την Ανατολία, σε ένα στρατόπεδο προσφύγων. Μετά από λίγο, κατόρθωσε να αποδράσει κι από εκεί, συνελήφθη όμως στα τουρκοβουλγαρικά σύνορα από τον τουρκικό στρατό. Μεταφέρθηκε και πάλι στο στρατόπεδο των προσφύγων, απ΄ όπου και πάλι απέδρασε, και αυτή την φορά κατόρθωσε να περάσει τα βουλγαρικά σύνορα και να παραδοθεί σε Βούλγαρους στρατιώτες, ζητώντας πολιτικό άσυλο και την προώθηση του στη Γαλλία. Οι στρατιώτες παρέδωσαν τον Ψαραδέλλη στη βουλγαρική αστυνομία στη Σόφια, όπου και φυλακίστηκε. Εν συνεχεία, ανακρίθηκε από Έλληνα στέλεχος του ΚΚΕ, από τον οποίο, αφού επανέλαβε πως είναι πολιτικός κρατούμενος στην Ελλάδα, ζήτησε την προώθηση του στη Γαλλία. Ο Έλληνας ανακριτής του είπε πως θα ρωτήσει το κόμμα για την περίπτωση του και θα πράξει αναλόγως. Το κόμμα, μετά από έρευνα που έκανε, έστειλε το μήνυμα ότι πρόκειται για τροτσκιστή. Λέγοντας του ψέματα πως πρόκειται να τον στείλουν σε κάποιο βουλγαρικό χωριό όπου κατοικούν πρόσφυγες, με τις χειροπέδες στα χέρια, τον έβαλαν στο τραίνο και τον έστειλαν στην Ελλάδα της δικτατορίας. Ο Ψαραδέλλης μόλις κατάλαβε ότι βρίσκεται στην Ελλάδα κατόρθωσε να αποδράσει και περιπλανώμενος βρέθηκε σε χωριό του Έβρου, όπου όμως τον παρέδωσαν στην χωροφυλακή. Πέρασε από δίκη και καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλακή. Στη δίκη, όταν η έδρα του επεσήμανε ότι τον παρέδωσαν οι "δικοί του", το ΚΚ Βουλγαρίας, ο Ψαραδέλλης απάντησε ότι τους λογαριασμούς του με τη γραφειοκρατία θα τους λύσει μόνο του το ελληνικό και το βουλγαρικό εργατικό κίνημα, και δεν πέφτει κανένας λόγος για αυτό στη χούντα.

Αποφυλακίστηκε λόγω ανηκέστου βλάβης της υγείας του το 1972, κι ενώ επρόκειτο να εξεταστεί εκ νέου από γιατρούς για να επιβεβαιωθεί η ασθένεια του, δραπέτευσε με πλαστό διαβατήριο στη Γαλλία. Στη Γαλλία εντάχθηκε στην LCR, το γαλλικό τμήμα της Τέταρτης Διεθνούς, και συμμετείχε στην ελληνική ομάδα του Κομμουνισμού, που είχε συγκροτηθεί στη Γαλλία και στο Βέλγιο. Εν συνεχεία αποχώρησε και συμμετείχε στην ίδρυση της Σοσιαλιστικής Επαναστατικής Ενωσης (ΣΕΕ). Επέστρεψε στην Ελλάδα τον Σεπτέμβρη του 1974 και, όταν διαλύθηκε η ΣΕΕ, συμμετείχε στη συγκρότηση του Κομμουνιστικού Επαναστατικού Μετώπου (ΚΕΜ). Με την ενοποίηση του ΚΕΜ με την ΟΚΔΕ την άνοιξη του 1977 έγινε μέλος της ΟΚΔΕ, από την οποία αποχώρησε στις αρχές του 1979. Υπήρξε μέλος της Κομμουνιστικής Διεθνιστικής Λίγκας, της ομάδας που είχε αποχωρήσει από την ΟΚΔΕ. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 παρέμενε ανένταχτος στον τροτσκιστικό χώρο. Το 2002 κατηγορήθηκε για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη» αλλά αθωώθηκε. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία επιδεινώθηκαν στη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών και προκάλεσαν τον θάνατο του την περασμένη Κυριακή 11 Απριλίου.

Σύμφωνα με την επιθυμία του ίδιου και της οικογένειάς του, ο Θεολόγος Ψαραδέλλης θα αποτεφρωθεί. Το επόμενο διάστημα θα οργανωθεί πολιτική εκδήλωση στη μνήμη του.

Σ' όλη τη διάρκεια της ζωής του, ο Θεολόγος Ψαραδέλλης πάλεψε ανυποχώρητα κάτω από την σημαία του επαναστατικού μαρξισμού. Η ΟΚΔΕ - Σπάρτακος (εττδ) αποχαιρετά τον παλιό σύντροφο και απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους φίλους του.

Καλούμε τη Δευτέρα 8/3 στις 18:00 στο Σύνταγμα

 Καταγγέλλουμε το όργιο αυταρχισμού και καταστολής από την αστυνομία εις βάρος των συγκεντρώσεων αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Δ. Κουφοντίνα. Η κυβέρνηση προσπαθεί να κάμψει τη μαζική συμμετοχή στις διαδηλώσεις διότι φοβάται τη δυναμική των αγώνων που σπάνε την εικόνα που προσπαθεί να χτίσει.

 Τα νέα “έξυπνα” μέτρα και οι περισσότεροι περιορισμοί εντός του ήδη υπάρχοντος λοκντάουν δηλώνουν την αποτυχία της πολιτικής της εν μέσω του νέου κύματος διασποράς του ιού. Έχει χάσει τον έλεγχο της διαχείρισης της πανδημίας, όσο κι αν ισχυρίζεται το αντίθετο. Γνωρίζει ότι υπάρχει κοινωνική δυσαρέσκεια εις βάρος της πολιτικής της. Αντί να ενισχύσει, όμως, τη δημόσια υγεία, τους ελέγχους και τα πρωτόκολλα προστασίας στους χώρους δουλειάς αλλά και τα ΜΜΜ, απαντά με ένταση της καταστολής, του αυταρχισμού και του κοινωνικού ελέγχου. Συκοφαντεί τις διαδηλώσεις ως χώρους διασποράς της νόσου.

Διαβάστε περισσότερα: Καλούμε τη Δευτέρα 8/3 στις 18:00 στο Σύνταγμα

Έξω οι μπάτσοι από τις γειτονιές μας

Καταδικάζουμε την απροκάλυπτη, αναίτια και βίαιη αστυνομική επίθεση και καταστολή που δέχθηκαν το απόγευμα της Κυριακής κάτοικοι της Νέας Σμύρνης  που βρίσκονταν στην πλατεία και το άλσος. Γύρω στις τρεις το μεσημέρι, μέλη της ομάδας ΔΙΑΣ, με το πρόσχημα των ελέγχων για μετακινήσεις και μάσκες, έκαναν έφοδο στην κεντρική πλατεία του δήμου, όπου βρίσκονταν κάτοικοι της περιοχής, οικογένειες με παιδιά, ηλικιωμένοι και νεαροί. Οι αστυνομικοί, άρχισαν να γράφουν πρόστιμα, να προπηλακίζουν οικογένειες, βγάλανε όπλα, φέρανε ΟΠΚΕ και κυνήγησαν όσους προσπάθησαν να καταγράψουν τα γεγονότα. Παρά τις προσπάθειες διαστρέβλωσης και ανασκευής των όσων συνέβησαν, τόσο από το δελτίο τύπου της ΕΛ.ΑΣ., όσο και από καθοδηγούμενα δημοσιεύματα των ΜΜΕ, ο μονομερής χαρακτήρας της επίθεσης αυτής έγινε ξεκάθαρος χάρη στο οπτικοακουστικό υλικό που κυκλοφόρησε από αυτόπτες μάρτυρες. Στα βίντεο και τις φωτογραφίες, διακρίνουμε με σαφήνεια αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ να απειλούν απρόκλητα τον φοιτητή με σύλληψη και στη συνέχεια να τον ακινητοποιούν βίαια, να τον σέρνουν στο οδόστρωμα και να τον χτυπούν επανειλημμένα με πτυσσόμενα γκλοπ. 

Διαβάστε περισσότερα: Έξω οι μπάτσοι από τις γειτονιές μας

Να μην αφήσουμε να πεθάνει ο αγωνιστής Δημήτρης Κουφοντίνας, έστω και την ύστατη στιγμή.

Ο αγώνας του Κουφοντίνα ως απεργού πείνας και δίψας είναι δίκαιος. Δεν υπερασπίζεται μόνο τα δικαιώματα του ως κρατούμενος, παλεύοντας να υπερασπιστεί έστω και τα ελάχιστα δικαιώματα που του αφήνει η εκδικητική και φωτογραφική ρύθμιση, αλλά παλεύει με το παράδειγμά του για τις δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα όλων των αγωνιζομένων. Παλεύει ενάντια σε μια αυταρχική κυβέρνηση που δεν θέλει εμμονικά μόνο να δολοφονήσει τον ίδιο. Στην περίπτωση αυτή δείχνει με τον αυταρχικό της κατήφορο την ανάγκη της να καταστείλει το κίνημα, τους αγωνιστές του και τις αντιστάσεις του, με όλα τα νομικά και κατασταλτικά μέσα που έχει στα χέρια της, αλλά και παραβαίνοντας και τους δικούς της νόμους. Αναπαράγει την τρομοϋστερία για να συκοφαντήσει τον Κουφοντίνα και το κίνημα αλληλεγγύης του, να δικαιολογήσει την καταστολή και τον αυταρχισμό της και να προλειάνει το κατασταλτικό έδαφος για τον νέο κύκλο αγώνων που έρχεται ενάντια στην πολιτική της. Θέλει η αστική τάξη, στην κρίση που περνάει “με πρόσχημα την πανδημία”, να κλείσει τους ανοιχτούς λογαριασμούς και τις παρακαταθήκες του κινήματος ενάντια της, απομονώνοντας το και διεγείροντας τα συντηρητικά αντανακλαστικά της κοινωνίας. Ο ρεβανσισμός της δηλώνεται στο μοτίβο που χρησιμοποιεί ως κυρίαρχο αφήγημα: ”η δημοκρατία δεν εκδικείται, αλλά και δεν εκβιάζεται”. Με την δήλωση αυτή, δείχνει τις προθέσεις της ότι από εδώ και πέρα, ο κάθε δίκαιος ταξικός και κοινωνικός αγώνας, όχι μόνο είναι εκβιασμός αλλά και θα αντιμετωπίζεται αυταρχικά.

Διαβάστε περισσότερα: Να μην αφήσουμε να πεθάνει ο αγωνιστής Δημήτρης Κουφοντίνας, έστω και την ύστατη στιγμή.

Υποκατηγορίες