Φόνος στη συγκέντρωση στο Σάρλοτσβιλ: Να χτίσουμε την ενότητα για να τσακίσουμε τον φασισμό!

Heather Heyer, παρούσα!

Η Socialist Action καταγγέλει τον φόνο της Heather Heyer, 32 ετών, από έναν ακροδεξιό τρομοκράτη, που οδήγησε το αυτοκίνητό του στο πλήθος των αντιφασιστών που διαδήλωναν στις 12 Αυγούστου  στην αντισυγκέντρωση ενάντια στη λεγόμενη «Ultra-Right» συγκέντρωση. Περισσότεροι από 30 αντιφασίστες διαδηλωτές τραυματίστηκαν εκείνη την ημέρα.

Η Heather, που δουλεύει ως νομικός στην Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια, πήγε στην διαδήλωση να επιδείξει την αγάπη της για την ανθρωπότητα και την αντίθεσή της στους ρατσιστές και φασίστες τραμπούκους που το καπιταλιστικό σύστημα κατά τη διάρκεια της σήψης του γέννησε. Ο φερόμενος δολοφόνος της, James Alex Fields Jr., ετών 20, διέφυγε από τη σκηνή του εγκλήματος αλλά συνελήφθη λίγο μετά. Ένας από τους καθηγητές του στο Ohio είπε στο κανάλι ABC ότι ο Fields ήταν «επηρεασμένος από τους Ναζί και τον Αδόλφο Χίτλερ». 

Το κάλεσμα για μια ακροδεξιά συγκέντρωση στη Σάρλοτσβιλ είχε σκοπό να ενώσει τους ‘alt-right’, νεοναζί, νεο-ομοσπονδιακούς με τις ομάδες της Κου Κλουξ Κλαν, στην υπεράσπιση ενός αγάλματος του Robert E. Lee, του στρατηγού,  που καθοδήγησε τους στρατούς των αφεντικών των σκλάβων κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της δεκαετίας του 1860. Το δημοτικό συμβούλιο της Σάρλοτσβιλ ψήφισε υπέρ της απομάκρυνσης  του μνημείου από το πρώην πάρκο Lee, πλέον ονομαζόμενο πάρκο της Χειραφέτησης. Η συγκέντρωση φάνηκε να είναι η μεγαλύτερη συγκέντρωση ακροδεξιών και ρατσιστικών ομάδων τουλάχιστον της τελευταίας δεκαετίας.

 

Στην πορεία με δαυλούς της 11ης Αυγούστου μέσα στον χώρο του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, οι υπερασπιστές της λευκής υπεροχής φώναξαν : «οι λευκές ζωές αξίζουν (white lives matter)», «δεν θα μας αντικαταστήσετε», «οι Εβραίοι δεν θα μας αντικαταστήσουν», και «αίμα και χώμα» (το σύνθημα των Ναζί τη δεκαετία του ’30 που αναφέρεται στην καθαρότητα της φυλής). Οι δεξιές ομάδες επιτέθηκαν σ’ ένα γκρουπ από αντιδιαδηλωτές, χρησιμοποιώντας ξύλα και σιδερογροθιές, υπό την επίβλεψη της αστυνομίας.

Το Σάββατο 12 Αυγούστου, καθώς οι φασίστες συγκεντρώθηκαν για την πορεία τους, οι αντιδιαδηλωτές  υπερτερούσαν σε αριθμό με αναλογία 2 προς 1. Ενώ άρχισαν οι διαμάχες, οι Αρχές κήρυξαν την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η αστυνομία διέταξε την συγκέντρωση να διαλυθεί. Επιπλοκές μεταξύ φασιστών και αντιδιαδηλωτών συνεχίστηκαν, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 15 αντιδιαδηλωτές να τραυματιστούν.

Στη συνέχεια, οι αντιδιαδηλωτές ξεκίνησαν πορεία στο κέντρο της πόλης, φωνάζοντας : «Ποιανού είναι οι  δρόμοι; Οι δρόμοι είναι δικοί μας!». Χωρίς προειδοποίηση ο Fields έστειλε το αυτοκίνητό του σε μια σειρά διαδηλωτών, σκοτώνοντας την Heyer και τραυματίζοντας άλλους 19. Ανάμεσα στους τραυματισμένους ήταν μέλη της International Socialist Organization (ISO), των Democratic Socialists of America (DSA), και του IWW.

Η εκλογή του Τραμπ έδωσε θάρρος στους φασίστες

Ο Klansman, ένας αρνητής του Ολοκαυτώματος, και ο πρωην ηγέτης των ναζί, David Duke είπαν στην πορεία ενοποίησης της δεξιάς στο Σάρλοτσβιλ ότι : «είμαστε διατεθειμένοι να πάρουμε την χώρα μας πίσω. Πρόκειται να ικανοποιήσουμε τις υποσχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ… Γι’ αυτό ψηφίσαμε τον Ντόναλντ Τραμπ, επειδή είπε ότι θα  πάρει τη χώρα μας πίσω». 

Ο Τραμπ έδωσε τη μάχη για την προεδρεία με μια αντιδραστική λαϊκιστική ρητορία απευθυνόμενος στο λαό που αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες, στις οποίες λανθασμένα δίνεται φυλετική διάσταση. Κατά την άνοδό του στον Λευκό Οίκο, μετέτρεψε σε αποδιοοπομπαίους τράγους τους μετανάστες και τους Μουσουλμάνους, ενώ συγκέντρωνε υποστήριξη από έκδηλους φασίστες όπως ο David Duke και ο ιδρυτής της ‘alt-rightRichard Spencer, όπως και την Κου Κλουξ Κλαν. Υποστηρικτές του Τραμπ επιτέθηκαν επανειλημμένα σε διαδηλωτές κατά τη διάρκεια των προεκλογικών συγκεντρώσεων καθώς ο ίδιος ως υποψήφιος ενθάρρυνε την βία τους. 

Παρότι ο Τραμπ δεν είναι φασίστας, έχει συγκεντρώσει γύρω του τους εκφραστές της ‘alt-right’ όπως ο Steve Bannon και ο Stephen Miller (φίλος του Richard Spencer από το πανεπιστήμιο). Η εκλογή του και η ρητορική του έχει δώσει θάρρος στη φασιστική και ρατσιστική ακροδεξιά. Έκτοτε αυτές οι ομάδες έχουν μεγαλώσει και έχουν κινητοποιηθεί, μεταφράζοντας την άνοδο του Τραμπ στην εξουσία ως σήμα για να βγούνε στο φως. Η εφημερίδα των Ναζί Daily Stormer έγραψε ότι ο Τραμπ «μας απελευθερώνει».

Ο Τραμπ έχει μείνει σιωπηλός όσον αφορά τον μεγάλο αριθμό αντισημιτικών εγκλημάτων και εγκλημάτων μίσους που έλαβαν χώρα από τη στιγμή που πήρε την εξουσία. Σε ένα ασαφές και σχεδόν δυσνόητο μήνυμα που ακολούθησε τις συγκρούσεις στο Σάρλοτσβιλ, παρέβλεψε να αναφέρει τον φόνο της Heather Meyer. Καταδίκασε τη βία από «πολλές πλευρές» και αρνήθηκε να καταδικάσει τους οπαδούς της λευκής υπεροχής και τους φασίστες πιο ειδικά.

Ο David Duke, ενοχλημένος από την ήπια αντίδραση του Τραμπ, έγραψε στο Twitter : «θα πρότεινα να κοιτάξεις τον εαυτό σου καλά στον καθρέφτη και να θυμηθείς ότι ήταν οι λευκοί Αμερικάνοι που σε έκαναν πρόεδρο, όχι η ριζοσπαστική αριστερά».

Άλλοι δεξιοί, βέβαι, εξέλαβαν  την δήλωση του Τραμπ ως νίκη. «Ο Τραμπ μόλις καταδίκασε τους αντιφα;» έγραψε στο Twitter ο Richard Spencer, χρησιμοποιώντας τον όρο για να περιγράψει τους αντιφασίστες διαδηλωτές. Και η ναζιστική εφημερίδα Daily Stormer έγραψε χαρούμενα ότι ο Τραμπ «ξεκάθαρα αρνήθηκε να υποβιβάσει» τους φασίστες. «Δεν μας επιτέθηκε.… Όταν ζητήθηκε να καταδικάσει, απλά έφυγε από το δωμάτιο. Πολύ, πολύ καλά.»

Ο φασισμός και πώς να τον πολεμήσουμε

Ο φασισμός είναι ένα σύμπτωμα του καπιταλισμού σε στάδιο τελικής αποσύνθεσης. Οι τακτικές των φασιστών είχαν περιγραφεί από τον Μalik Miah τον Αύγουστο του 1975 στην International Socialist Review («Ελευθερία του Λόγου και η μάχη εναντίων της ακροδεξιάς»):

«Οι φασίστες προσπαθούν να στρέψουν τον θυμό όλων όσων απειλούνται με καταστροφή από την καπιταλιστική κρίση, ενάντια στις καταπιεσμένες εθνικές μειονότητες και την οργανωμένη εργατική τάξη. Σε αυτή τη χώρα (ΣτΜ : εννοεί τις ΗΠΑ), η προσέγγιση των φασιστικών οργανώσεων τις δεκαετίες του ’30 και του ’40 ήταν να υπερασπίζονται ότι είναι εκπρόσωποι του «μικρού ανθρώπου» εναντίον τόσο των μεγάλων καπιταλιστών όσo και των κομμουνιστών, οδηγώντας τα πυρά τους εναντίον των Μαύρων, των Εβραίων και των γραφειοκρατών των συνδικάτων. Στο βιβλίο του «Φασισμός και Μεγάλες Επιχειρήσεις» ο Daniel Guerin τονίζει ότι το παιχνίδι του φασισμού είναι να αποκαλεί τον εαυτό του αντικαπιταλιστή χωρίς να επιτίθεται στον καπιταλισμό.»

Η κοινωνική βάση του φασισμού είναι η μικροαστική τάξη. Στον αγώνα του για εξουσία, ο φασισμός χρησιμοποιεί αντικαπιταλιστικά συνθήματα, αλλά ο χρηματοδότης του είναι η άρχουσα τάξη. Χρησιμοποιούν τους μικροαστούς, όπως είπε και ο Trotsky, ως «πολιορκητικό κριό» ενάντια στην εργατική τάξη. Το καθεστώς του φασισμού είναι, σε τελική ανάλυση, η επιβολή της εξουσίας του κεφαλαίου.

Έχοντας κρύψει τις βλέψεις τους κάτω από την αντικαπιταλιστική ρητορεία, οι ναζί γρήγορα εγκλώβισαν όλη τη γερμανική κοινωνία στις ανάγκες της αστικής τάξης. Δεν μπορούμε να βασιστούμε σε μπάτσους, δικαστήρια, και αστούς πολιτικούς για να μας προστατέψουν από τους φασίστες τραμπούκους. Οι μπάτσοι συχνά συμμαχούν άμεσα με τους φασίστες.

Οι σοσιαλιστές αρνούνται το ότι μικρές ομάδες που εμπλέκονται σε μάχες του δρόμου μπορούν να νικήσουν τους φασίστες. Επιδιώκουμε να κινητοποιήσουμε τις μεγαλύτερες αντι-διαδηλώσεις εργατών και καταπιεσμένων ενάντια σε αυτούς τους τραμπούκους. Χρειαζόμαστε ενιαιομετωπικούς δεσμούς μαζικής δράσης που να συμπεριλαμβάνουν τα σωματεία και τις οργανώσεις των καταπιεσμένων εθνοτήτων, γυναικών, φοιτητών και του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος.

Την ίδια στιγμή, στηρίζουμε το δικαίωμα της οργανωμένης αυτοάμυνας ενάντια στις ρατσιστικές και φασιστικές επιθέσεις. Φωνάζουμε δυνατά το σύνθημα της IWW : «το χτύπημα εναντίον ενός, είναι χτύπημα εναντίον όλων μας.»

Steve Xavier

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 13 Αυγούστου 2017 στην ιστοσελίδα της Socialist Action US. 

Το πρωτότυπο μπορείτε να διαβάσετε εδώ.