Να σβήσουμε τη Χρυσή Αυγή και τον ναζισμό

Όλοι και όλες στις αντιφασιστικές διαδηλώσεις.

Σάββατο 16 Σεπτέμβρη, 6 μ.μ., Σύνταγμα

 Δευτέρα 18 Σεπτέμβρη, 5 μ.μ., μνημείο Φύσσα, Κερατσίνι

Πριν τέσσερα χρόνια, ο αντιφασίστας τραγουδιστής Παύλος Φύσσας δολοφονήθηκε από οργανωμένους ναζί της Χρυσής Αυγής. Δεν ήταν η πρώτη δολοφονική επίθεση των ναζί – αρκεί να θυμηθούμε τη στυγνή δολοφονία του ΣαχζάτΛουκμάν λίγο καιρό νωρίτερα. Ήταν όμως η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Τις επόμενες μέρες, χιλιάδες εργαζόμενοι, νεολαίοι, ντόπιοι και μετανάστες βγήκαν στους δρόμους, μαζικά, οργισμένα και μαχητικά, αρχικά στο Κερατσίνι και σε πολλές πόλεις της χώρας, έπειτα εναντίον των κεντρικών γραφείων της Χρυσής Αυγής στην Αθήνα.

 

Η μεγάλη κινητοποίηση των αντιφασιστών και αντιφασιστριών περιόρισε δραστικά τις συμμορίες της Χρυσής Αυγής στο δρόμο. Μπροστά σε ένα κύμα διαδηλώσεων που ήταν πολύ πάνω από τις δυνάμεις τους, οι ναζί κρύφτηκαν. Ταυτόχρονα, η τότε κυβέρνηση Σαμαρά φοβήθηκε σοβαρά πως ο αντιφασιστικός αναβρασμός μπορεί να εξελιχθεί σε μια συνολικότερη εξέγερση της καταπιεσμένης κοινωνικής πλειοψηφίας, που από τη μία ζει τη λιτότητα και τη φτώχεια, και από την άλλη τον αυταρχισμό και τη φασιστική βία. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, το επιτελείο του Σαμαρά (ας θυμηθούμε την υπόθεση Μπαλτάκου) ήταν σε άμεση επικοινωνία με τη Χρυσή Αυγή, με την οποία η ΝΔ έχει στενή πολιτική, ιστορική και ιδεολογική συγγένεια. Μπροστά στην απειλή ενός ανεξέλεγκτου αντιφασιστικού κινήματος, όμως, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κινηθεί εναντίον της Χρυσής Αυγής και να την παραπέμψει στη δικαιοσύνη.

Μέσα στη δίκη, που έχει συμπληρώσει ήδη δύο χρόνια, αναδείχτηκαν πολλές λεπτομέρειες και έγινε ξεκάθαρο ότι οι φασιστικές επιθέσεις δεν γίνονται από οπαδούς ή απλά μέλη πρωτοβουλιακά, αλλά οργανώνονται κεντρικά από την ηγεσία του ναζιστικού κόμματος. Αναδείχτηκε όμως και το γεγονός ότι η λεγόμενη «δικαιοσύνη» και το κράτος δεν θέλουν να εξαφανίσουν τη Χρυσή Αυγή, αλλά απλώς να τη συνετίσουν και να την κάνουν πιο κοινοβουλευτική και υπεύθυνη. Το κατηγορητήριο μάλλον είναι σχεδιασμένο για να ρίξει την ευθύνη σε λίγα απλά μέλη και κάποια μεσαία στελέχη, αφήνοντας στο απυρόβλητο την ηγεσία, την πραγματική ρίζα του κακού. Το σύστημα χρειάζεται την εφεδρεία των ναζί για να τους κινητοποιήσει ενάντια στους εργαζόμενους και τη νεολαία όταν χρειαστεί. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παίζει με τη φωτιά: όχι μόνο αφήνει στο απυρόβλητο τους ναζί, αλλά τους κουβαλάει μαζί της στους εθνικιστικούς θεατρινισμούς στις λεγόμενες «ακριτικές βραχονησίδες».

Δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι οι ναζί θα νικηθούν από το κράτος και τη δικαιοσύνη των καπιταλιστών, του συστήματος δηλαδή που τους έθρεψε, τους αναπαράγει και τους έχει ανάγκη. Το να εξαφανιστεί οριστικά από το δρόμο η Χρυσή Αυγή, να καταδικαστεί και να κλείσουν τα γραφεία της, εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την άμεση αντιφασιστική κινητοποίηση των εργαζομένων, των ανέργων, της νεολαίας, των προσφύγων και μεταναστών.

Δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι ξεμπερδέψαμε με το φασισμό, γιατί αυτός δεν είναι τυχαίο φαινόμενο, αλλά αποτέλεσμα του ίδιου του σάπιου συστήματος που βρίσκεται σε κρίση.

Δεν υπάρχει γελοιότερο ψέμα από το ότι η Χρυσή Αυγή είναι «αντισυστημική». Όλες οι επιθέσεις των ναζί ήταν εναντίον εργαζομένων, συνδικαλιστών, αντιφασιστών, ξένων εργατών, προσφύγων, ομοφυλοφίλων, γυναικών – με λίγα λόγια, όλων των καταπιεσμένων στρωμάτων και όλων όσοι αγωνίζονται. Αντιθέτως, για τους εφοπλιστές οι ναζί ζητούν φοροαπαλλαγές. Με τον πολιτικό κατεστημένο ανταλλάσσουν αβρότητες (ας θυμηθούμε τα χειροφιλήματα του Μιχαλολιάκου με τη Μπακογιάννη). Με την αστυνομία, τον πιο διεφθαρμένο καταπιεστικό θεσμό, οι χρυσαυγίτες είναι αδέρφια. Η Χρυσή Αυγή είναι η αποκρουστική όψη του συστήματος και το πιο δολοφονικό του όπλο.

Η Χρυσή Αυγή κηρύσσει τον ρατσισμό, τον εθνικισμό, τον σεξισμό, τον κανιβαλισμό του αδύνατου, για το συμφέρον του ισχυρού. Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι, ξένοι και ντόπιοι, η μαχόμενη νεολαία, οι καταπιεσμένοι του καπιταλιστικού συστήματος, αντιπαρατάσσουν την αλληλεγγύη, την ενότητα της τάξης τους, το μαχητικό αγώνα για ελευθερία, ειρήνη και ισότητα.

Με μαζικές μαχητικές διαδηλώσεις, με αντιφασιστική οργάνωση σε κάθε γειτονιά, σχολείο και χώρου δουλειάς, θα ξεριζώσουμε το παράσιτο του ναζισμού παντού.