Πίσω από την Οικονομική Αναταραχή

Μια συνέντευξη του Robert Brenner στη Suzi Weissman*

Μετάφραση: Νίκος Ταμβακλής

 Suzi Weissman: Προσκαλέσαμε τον Ρόμπερτ στο Jacobin Radio για μια συζήτηση για τη πολιτική και την οικονομία, ζητήματα που προκαλούν μεγάλη σύγχυση, αν διαβάζετε τις οικονομικές σελίδες των εφημερίδων και ακούτε τους πολιτικούς που αναφέρουν χαμηλή ανεργία, άνοδο των μισθών και ανάκαμψη του χρηματιστηρίου.

Όμως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed)(Ο.Τ.) σταμάτησε την άνοδο των επιτοκίων, οι μισθοί παραμένουν στάσιμοι, ο κανόνας για τις δουλειές είναι αυτές του πρεκαριάτου και ανασφάλιστες και οι εκπαιδευτικοί αγωνίζονται να σταματήσουν την υποχρηματοδότηση και να σώσουν την δημόσια παιδεία.

Επομένως που βρίσκεται η αλήθεια; Ας ξεκινήσουμε από το χρηματιστήριο. Το να λέμε ότι υπάρχει μια εξαιρετική νευρικότητα αποτελεί μια υποτίμηση της κατάστασης και ταυτόχρονα και η ίδια η πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Ο.Τ.) για τα επιτόκια είναι πολύ νευρική. Επομένως τι συμβαίνει;

 

Διαβάστε περισσότερα: Πίσω από την Οικονομική Αναταραχή

ΚΟΙΝΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΧΘΡΟΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ: ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ Η ΣΤΡΑΤΟΚΡΑΤΙΑ

Η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου ετοιμάζεται να υποδεχτεί τον Ερντογάν σε μια επίσκεψη που αποτελεί πρόκληση για τους χιλιάδες διωκόμενους και φυλακισμένους Τούρκους αγωνιστές, τους Κούρδους και τις άλλες μειονότητες στο τουρκικό κράτος, τους πολιτικούς πρόσφυγες στην Ελλάδα και τους αλληλέγγυους που στέκονται δίπλα τους.

Αποτελεί πρόκληση, τη στιγμή που ο Ερντογάν, μετά το δημοψήφισμα βίας και νοθείας του Μαΐου, και παρά το συντριπτικό γι'αυτόν αποτέλεσμα, προσπαθεί να εγκαθιδρύσει ένα πιο αυταρχικό, μονοπρόσωπο βοναπαρτιστικό καθεστώς. Είναι πολύ γελασμένος ότι μπορεί να το κάνει. Η οικονομική κρίση, ο καλπάζων πληθωρισμός, οι μεγάλες εργατικές απεργίες, οι απεργίες πείνας των πολιτικών κρατούμενων, τα οικονομικά σκάνδαλα, η οργή για τις αποδεδειγμένες σχέσεις του τουρκικού κράτους με το ISIS και άλλες φονταμενταλιστικές οργανώσεις δείχνουν ότι δεν είναι τόσο παντοδύναμος. Η πολιτική κρίση σοβεί. Μοναδικοί του σύμμαχοι η αστυνομία, η δικαιοσύνη και οι Γκρίζοι Λύκοι του ΜΗΡ. Μοναδικό του όπλο η κατάσταση έκτακτης ανάγκης OHAL.

Διαβάστε περισσότερα: ΚΟΙΝΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΧΘΡΟΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ: ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ Η ΣΤΡΑΤΟΚΡΑΤΙΑ

Ώρα να επιστρέψει το μαζικό εργατικό κίνημα στο προσκήνιο

 Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ξέχασε προ πολλού κάθε προεκλογική υπόσχεση για ανακούφιση από τη λιτότητα. Από την πρώτη στιγμή της εκλογής της έπιασε δουλειά στην υπηρεσία του συστήματος των καπιταλιστών, συνεχίζοντας το έργο των κυβερνήσεων του δεξιού Σαμαρά, του «τεχνοκράτη» Παπαδήμου και του σοσιαλδημοκράτη Παπανδρέου. Η κυβέρνηση Τσίπρα αγνόησε επιδεικτικά το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος του Ιουλίου του 2015, το οποίο η ίδια είχε προκηρύξει για να το χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό χαρτί με τους δανειστές. Υπέγραψε το 3ο μνημόνιο το καλοκαίρι του 2015 και το νέο μεσοπρόθεσμο την άνοιξη του 2017. Όπως ακριβώς έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, η σημερινή κυβέρνηση ζει από αξιολόγηση σε αξιολόγηση, παίρνοντας συνεχώς νέα μέτρα ενάντια στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τους άνεργους και τις άνεργες, τη νεολαία.

Διαβάστε περισσότερα: Ώρα να επιστρέψει το μαζικό εργατικό κίνημα στο προσκήνιο