Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

 Με ιδιαίτερο άρθρο στο Μνημόνιο Νο 3 επιβάλλεται η επέκταση του ενιαίου μισθολογίου του στενού δημόσιου τομέα και στις ΔΕΚΟ που δεν έχουν εισαχθεί στο Χρηματιστήριο. Οι σημαντικότερες και πιο πολυάνθρωπες ΔΕΚΟ της κατηγορίας αυτής είναι οι αστικές συγκοινωνίες. Οι εργαζόμενοι σε αυτές,, που έχουν ήδη υποστεί μειώσεις στους μισθούς τους 25- 35% κατά την τελευταία διετία, θα υποστούν έτσι μια νέα μείωση του ύψους του 25% στους ήδη κουτσουρεμένους μισθούς τους.

 

Οι εργαζόμενοι στο ΜΕΤΡΟ προσπάθησαν πολλές φορές να προκαλέσουν μια κινητοποίηση διαρκείας σε όλες τις αστικές συγκοινωνίες ενάντια στο μέτρο αυτό αλλά οι προσπάθειες τους κόλλησαν λόγω της στάσης των συνδικαλιστικών ηγεσιών των άλλων μέσων που προσπαθούσαν, μέσα από διαπραγματεύσεις να πετύχουν την εξαίρεση τους από το μέτρο. Έτσι, βλέποντας ότι ο χρόνος περνάει και επίκειται η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και σε αυτούς , προχώρησαν από τις 17/1 σε απεργία διαρκείας

Ο αγώνας αυτός εξελίχθηκε γρήγορα σε εμβληματικό ενάντια στην κυβερνητική πολιτική της λιτότητας και των μειώσεων των μισθών. Η κυβέρνηση απειλεί με απολύσεις και επιστράτευση, τα ΜΜΕ προσπαθούν να δυσφημήσουν τους εργαζόμενους στο ΜΕΤΡΟ και τον αγώνα τους ενώ η συνδικαλιστική γραφειοκρατία κρατάει μια απαράδεκτη στάση αναμονής. Το θετικό είναι η ανταπόκριση που βρήκε ο αγώνας από άλλα πρωτοβάθμια σωματεία όπως φάνηκε με την παρουσία εκπροσώπων περίπου 150 από αυτά στα Σεπόλια στις 23/1.

Η νίκη του αγώνα αυτού μπορεί να ανατρέψει όλο το πολιτικό σκηνικό: τη θεοποίηση των μνημονίων, της λιτότητας, των εντολών της τρόικας και την αμφισβήτηση κάθε εργασιακού δικαιώματος. Η κυβέρνηση το καταλαβαίνει και για αυτό προσπαθεί να ενεργοποιήσει όλο το μαύρο μέτωπο (κυβερνητικά κόμματα, ΜΜΕ κλπ) εναντίον του. Απέναντι σε αυτό οι εργαζόμενοι που αγωνίζονται χρειάζονται την ενεργητική συμπαράσταση ολόκληρου του συνδικαλιστικού κινήματος. Οι εργαζόμενοι κάθε κλάδου και ειδικότητας πρέπει να πιέσουν τις συνδικαλιστικές ηγεσίες να εγκαταλείψουν τη στάση του παρατηρητή και να μπουν ενεργά στον αγώνα δίπλα στο σωματείο του ΜΕΤΡΟ και όλους τους άλλους εργαζόμενους.

 

·     Νίκη στην απεργία του ΜΕΤΡΟ

·     Γενίκευση του αγώνα ενάντια στη λιτότητα και τις μνημονιακές επιλογές

·     Υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών

 

ΟΚΔΕ Σπάρτακος, 24/1/2013