ΕΝΙΑΙΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ-ΓΑΛΛΙΑ

Η συμμετοχή σε γενική συνέλευση σε πανεπιστήμιο κατά του συστήματος επιλογής δεν είναι έγκλημα! Απόσυρση όλων των κατηγοριών εναντίον των τριών φοιτητών στο Πανεπιστήμιο της Ναντέρ που συνελήφθησαν στις 9 Απριλίου 2018. 

Συγκέντρωση αλληλεγγύης την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου στις 8 π.μ. μπροστά από το TGIτης Ναντέρ κατά τη διάρκεια της τελικής ακρόασης. 

Ο νόμος ORE (Νόμος περί Προσανατολισμού και Φοιτητικής Επιτυχίας), μέσω του ParcourSup, εισήγαγε το σύστημα επιλογής στο πανεπιστήμιο, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα εκατομμύρια φοιτητές να μένουν εκτός πανεπιστημίου, σαν να μην αξίζουν μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. 

Την άνοιξη του 2018 πολλά πανεπιστήμια γνώρισαν ένα μεγάλο κίνημα εναντίον του νόμου ORE. Περισσότερα από τα μισά πανεπιστήμια επηρεάστηκαν, σε μερικά από αυτά έγιναν γενικές συνελεύσεις με πάνω από χίλιους σπουδαστές, και χιλιάδες νέοι κατέβηκαν στον δρόμο. Το κίνημα αυτό χαρακτηρίστηκε από ισχυρή καταστολή εναντίον εργαζομένων, φοιτητών και μαθητών. 

 

Μετά το σκάνδαλο στο Μονπελιέ, όπου ο Κοσμήτορας της Νομικής έδωσε εντολή σε ακροδεξιά τάγματα να καταστείλουν αγωνιζόμενους φοιτητές, οι κοσμήτορες έκλεισαν τις πανεπιστημιουπόλεις που πλήττονταν από απεργίες και καταλήψεις για να εξασφαλίσουν «ασφάλεια», ενώ στην πραγματικότητα θέλησαν να αποδυναμώσουν τις κινητοποιήσεις. Καθώς η αμφισβήτηση απέναντι στα πανεπιστήμια αυξανόταν, οι κοσμήτορες δεν κατέφυγαν σε κλείσιμο των πανεπιστημιουπόλεων αλλά σε αστυνομικές επεμβάσεις. Έτσι, οι πανεπιστημιουπόλεις όπως στη Νάντη, το Μπορντό, το Παρίσι, τη Λιλ, το Καέν (Καν), τη Ντιζόν, την Γκρενόμπλ και το Στρασβούργο επηρεάστηκαν από βίαιες αστυνομικές επεμβάσεις. Ακόμη χειρότερα, η αστυνομία κινήθηκε εναντίον των φοιτητών και των σιδηροδρομικών υπαλλήλων που συγκεντρώθηκαν στην πανεπιστημιούπολη της Λιλ 2. 

Σε αυτό το πλαίσιο, στις 9 Απριλίου, η αστυνομία επενέβη στο Πανεπιστήμιο της Ναντέρ για να διαλύσει φοιτητές που συγκεντρώθηκαν σε γενική συνέλευση παρά το διοικητικό κλείσιμο του πανεπιστημίου. Οι φοιτητές απομονώθηκαν και χτυπήθηκαν παρά την προφανή τους ειρηνική στάση. Μέσα στην αίθουσα της γενικής συνέλευσης έγινε χρήση δακρυγόνων. Το αποτέλεσμα αυτής της επιχείρησης ήταν αρκετοί τραυματίες, ενώ ένας τραυματίστηκε σοβαρότερα. 

Η επιδρομή της αστυνομίας σε πανεπιστημιακό αμφιθέατρο είναι μια σοβαρή πράξη. 

Επιπλέον, συνελήφθησαν επτά σπουδαστές, ενώ έξι κρατήθηκαν έγκλειστοι μέχρι την επομένη, αν και δεν αντιστάθηκαν στη σύλληψη. Πέρασαν όλη τη νύχτα και την επόμενη μέρα στο αστυνομικό τμήμα προτού τους επιτραπεί να φύγουν. 

Για τους τρεις φοιτητές, αγωνιστές του πανεπιστημίου του Παρισιού -ένας από τους οποίους  ήταν ο Βίκτορ, εκλεγμένο μέλος για το UNEF(ΣτΜ: Εθνική Ομοσπονδία Φοιτητών Γαλλίας) στο CFVU (ΣτΜ: Επιτροπή για την Εκπαίδευση και θέματα Φοιτητικής Ζωής) του πανεπιστημίου- πραγματοποιήθηκε ακρόαση στις 19 Σεπτεμβρίου. Η ετυμηγορία θα δοθεί στις 17 Οκτωβρίου. Κατηγορούνται για «βία εναντίον αξιωματικών δημόσιας αρχής» και ο εισαγγελέας απαιτεί σκανδαλώδεις ποινές, οι οποίες μόνο οργή μπορεί να προκαλέσουν! Απαίτησε από 4 μήνες αναστολής σε φυλάκιση 6 μηνών για συμμετοχή σε γενική συνέλευση! Τίποτα, από την αρχή, δεν δικαιολογεί αυτή τη διαδικασία, η οποία είναι γεμάτη παρατυπίες που ορθώς επεσήμαναν οι δικηγόροι υπεράσπισης. Η μόνη κατάληξη αυτής της δίκης δεν μπορεί παρά να είναι η απόσυρση όλων των κατηγοριών εναντίον των τριών φοιτητών. 

Απαιτούμε να αρθούν όλες οι κατηγορίες εναντίον των τριών φοιτητών. Δεν μπορούμε να δεχτούμε το μέλλον των σπουδαστών να τίθεται υπό αμφισβήτηση επειδή συμμετείχαν και κινητοποιήθηκαν ενάντια στην στο καινούργιο σύστημα επιλογής. Πρέπει να ξεκινήσει μια μεγάλη καμπάνια αλληλεγγύης ώστε να διασφαλιστεί ότι οι κατηγορίες θα μειωθούν μέχρι τις 17 Οκτωβρίου. 

Είναι ζωτικής σημασίας να είμαστε παρόντες/ούσεςστη δίκη: 

Συγκέντρωση για να υποστήριξη την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου στις 8 π.μ. μπροστά από το TGIτης Ναντέρ για την τελική ακρόαση. 179/191 avenueFrédéricetIrèneJoliot-Curie, Ναντέρ-Πρίνετο (RERA, Λεωφορείο 304 ...)