Ανακοίνωση Ρεύματος "Αντικαπιταλισμός και Επανάσταση" του ΝΡΑ:Ενάντια στον Μακρόν και την κυβέρνησή του: αυτό που χρειαζόμαστε είναι η γενική απεργία!

Η εμφάνιση των «κίτρινων γιλέκων» είναι, μετά τις απεργίες ενάντια στον Εργασιακό Νόμο το 2016, ένα νέο σύμπτωμα μιας κοινωνικής οργής που σοβεί και καταλήγει να εκρήγνυται. Από την πλευρά των ηγεσιών του εργατικού κινήματος, όσοι και όσες περνούσαν τον χρόνο τους εξηγώντας ότι δεν υπήρχε «ατμός», ότι μεγαλοποιούσαμε το πραγματικό μέγεθος των αγώνων κλπ. διαψεύστηκαν οικτρά. Την εποχή της Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης, μας έλεγαν περίπου ότι ήταν «τα μεσάνυχτα του αιώνα». Και το κίνημα ενάντια στον Εργασιακό Νόμο ξεπήδησε, αιφνιδιάζοντας σχεδόν όλο τον κόσμο. Μετά την εικαζόμενη ήττα απέναντι στον νόμο, μας υποσχέθηκαν μια μακρά υποχώρηση των αγώνων και γελοιοποίησαν την ιδέα μιας «πλατιάς πρωτοπορίας» σε μια περίοδο αγώνων και πολιτικοποίησης που ξεκινούσε τότε με τα πάνω και τα κάτω της. Η άνοιξη του 2018 αιφνιδίασε εκ νέου σχεδόν όλο τον κόσμο... και η εικαζόμενη ήττα των σιδηροδρομικών σήμανε την επιστροφή των προφητών της δυστυχίας: αποφασιστικά, η περίοδος χαρακτηριζόταν αγιάτρευτα και μονόπλευρα από την υποχώρηση, όχι από αστάθεια και εκρηκτικότητα. Τα «κίτρινα γιλέκα» διαψεύδουν αυτές τις αναλύσεις. Είναι έκφραση μιας πιο γενικής κατάστασης: της συσσώρευσης των διεσπαρμένων αγώνων,της κοινωνικής οργής, του εκλογικού και ιδεολογικού βάρους της ακροδεξιάς, της πολιτικής συνεργασίας των επίσημων ηγεσιών του εργατικού κινήματος υπό το προκάλυμμα της συμμετοχής στον «κοινωνικό διάλογο», της ατονίας της άκρας αριστεράς. Δεν είναι η αρχή ενός κινήματος, αλλά μια από τις πλευρές της κατάστασης που άνοιξε μετά το 2016 και την κινητοποίηση ενάντια στον Εργασιακό Νόμο. Η κινητοποίηση δεν είναι γραμμική: πηγαίνει από ανοδικές φάσεις σε καθοδικές, και περνάει από αποσπασματικές κινητοποιήσεις των διαφόρων τομέων της τάξης. Αλλά τα «κίτρινα γιλέκα» θα έπρεπε να είναι κυρίως ένα καμπανάκι για το εργατικό κίνημα. Είναι η δική του βαθιά ανεπάρκεια που επέτρεψε σε άλλες κοινωνικές δυνάμεις να πάρουν την πρωτοβουλία και να καταλάβουν το γήπεδο της αντιπαράθεσης με τον Μακρόν.

Διαβάστε περισσότερα: Ανακοίνωση Ρεύματος "Αντικαπιταλισμός και Επανάσταση" του ΝΡΑ:Ενάντια στον Μακρόν και την...

Ανακοίνωση NPA: Κίτρινα γιλέκα: πρώτη υποχώρηση της κυβέρνησης, το κίνημα πρέπει να πάει πιο πέρα το πλεονέκτημά του

Ο Εντουάρ Φιλίπ προσπαθεί να σβήσει τη φωτιά που άναψε η ίδια η κυβέρνηση. Αναγγέλλοντας σήμερα το πρωί την αναβολή για έξι μήνες της αύξησης του φόρου στα καύσιμα, μας λέει ότι θα επανέλθει σε έξι μήνες, γιατί αναβολή δε σημαίνει ακύρωση. Τα μέτρα αυτά απέχουν πολύ από το να απαντάνε στο θυμό των λαϊκών τάξεων ή στις διεκδικήσεις τους κατά της ακρίβειας και της φορολογικής ανισότητας, γιατί η αμφισβήτηση είναι πολύ πιο συνολική, όπως το δείχνει και το σύνθημα «Μακρόν, παραιτήσου»: που φωνάχτηκε πολύ από το κίνημα. Η εξουσία αυτή δεν διαθέτει νομιμοποίηση και δεν θα το λύσει με μερικές περιορισμένες και προσωρινές διευθετήσεις...

Για να απαντηθεί η επείγουσα κοινωνική και οικολογική κατάσταση, πρέπει πρώτα-πρώτα να επανέλθει μια κάποια φορολογική δικαιοσύνη, αποσύροντας τους φόρους στα προϊόντα άμεσης ανάγκης και μεταφέροντας τα βάρη στους πλούσιους. Επιπλέον, για να μπορούμε «να ζούμε και όχι να επιζούμε», όπως το λένε τα κίτρινα γιλέκα, χρειάζεται μια γενική αύξηση των εισοδημάτων κατά 300 ευρώ και ένας ελάχιστος μισθός 1.700 ευρώ. Για να μπορέσει να υπάρξει και να είναι κοινωνικά δίκαιη μια οικολογική μετάβαση, πρέπει να αναπτυχθούν τα συλλογικά μέσα συγκοινωνίας, να σταματήσει η κερδοσκοπία στα ακίνητα, να καταργηθούν οι έμμεσοι φόροι, και να φορολογηθούν τα κέρδη. Και στις διεκδικήσεις των κίτρινων γιλέκων έρχονται σήμερα να προστεθούν και οι διεκδικήσεις των μαθητών και φοιτητών που ζητούν την απόσυρση του συστήματος Parcoursup, της μεταρρύθμισης στα λύκεια και της αύξησης των διδάκτρων για τους ξένους φοιτητές. Ο Μακρόν και η κυβέρνησή του δεν θα τη βγάλουν συνεχίζοντας τη βίαιη φυγή προς τα μπροστά των τελευταίων ημερών κατά των διαδηλωτών.

Διαβάστε περισσότερα: Ανακοίνωση NPA: Κίτρινα γιλέκα: πρώτη υποχώρηση της κυβέρνησης, το κίνημα πρέπει να πάει πιο πέρα...

Δελτίο Τύπου του NPA: Να αρθούν οι κατηγορίες για τους 3 φοιτητές της Ναντέρ! Αλληλεγγύη ενάντια στην καταστολή!

Την Τετάρτη, 19η Σεπτεμβρίου, την ίδια στιγμή που συνέβαινε η ακρόαση του κυβερνητικού αλήτη Αλεξάντρ Μπεναλά από τη Σύγλκλητο (Σ.τ.Μ. όργανο εξουσίας του Γαλλικού Κράτους), ο κατήγορος στην υπόθεση εναντίον των 3 φοιτητών της Ναντέρ ζήτησε ιδιαίτερα σκληρές αποφάσεις, εναντίον του συντρόφου μας Βίκτορ, μέλους της UNEF (Σ.τ.Μ. πολιτική παράταξη φοιτητών) και μέλους του ΝΡΑ.

Οι ποινές περιλαμβάνουν από 4 έως 6 μήνες φυλάκισης με αναστολή και ολόκληρους 6 μήνες φυλάκισης. Ωστόσο, πόση απόσταση μεταξύ των προτεινόμενων ποινών και της αλήθειας: οι φάκελοι είναι άδειοι και η κατηγορία είναι γεμάτη με ασυνέχειες όπως τόνισαν οι συνήγοροι υπεράσπισης…

Και είναι όλα φυσικά γιατί ποιο ήταν το μοναδικό έγκλημα αυτών των φοιτητών; Να τολμήσουν να συμμετάσχουν σε μια γενική συνέλευση στο Πανεπιστήμιο στις 9 Απριλίου της περασμένης άνοιξης!

Διαβάστε περισσότερα: Δελτίο Τύπου του NPA: Να αρθούν οι κατηγορίες για τους 3 φοιτητές της Ναντέρ! Αλληλεγγύη ενάντια...

ΕΝΙΑΙΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ-ΓΑΛΛΙΑ

Η συμμετοχή σε γενική συνέλευση σε πανεπιστήμιο κατά του συστήματος επιλογής δεν είναι έγκλημα! Απόσυρση όλων των κατηγοριών εναντίον των τριών φοιτητών στο Πανεπιστήμιο της Ναντέρ που συνελήφθησαν στις 9 Απριλίου 2018. 

Συγκέντρωση αλληλεγγύης την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου στις 8 π.μ. μπροστά από το TGIτης Ναντέρ κατά τη διάρκεια της τελικής ακρόασης. 

Ο νόμος ORE (Νόμος περί Προσανατολισμού και Φοιτητικής Επιτυχίας), μέσω του ParcourSup, εισήγαγε το σύστημα επιλογής στο πανεπιστήμιο, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα εκατομμύρια φοιτητές να μένουν εκτός πανεπιστημίου, σαν να μην αξίζουν μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. 

Την άνοιξη του 2018 πολλά πανεπιστήμια γνώρισαν ένα μεγάλο κίνημα εναντίον του νόμου ORE. Περισσότερα από τα μισά πανεπιστήμια επηρεάστηκαν, σε μερικά από αυτά έγιναν γενικές συνελεύσεις με πάνω από χίλιους σπουδαστές, και χιλιάδες νέοι κατέβηκαν στον δρόμο. Το κίνημα αυτό χαρακτηρίστηκε από ισχυρή καταστολή εναντίον εργαζομένων, φοιτητών και μαθητών. 

Διαβάστε περισσότερα: ΕΝΙΑΙΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ-ΓΑΛΛΙΑ

Ανακοίνωση MFT Τουρκίας (Όμιλος Μαρξιστικής Σκέψης)

Το τελευταίο έργο του ΑΚΡ, που χρησιμοποιεί κάθε είδος εργαλείου χειραγώγησης και καταστολής για να καταστείλει κάθε αντιπολιτευόμενη φωνή, παίζεται στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου (Boğaziçi). Η κυβέρνηση του ΑΚΡ, αξιοποιώντας μια προβοκάτσια από μια ομάδα φασιστών, συνέλαβε τους φίλους και τις φίλες μας για να καταστείλει την αριστερή αντιπολίτευση. Καθένας και καθεμία πρέπει να γνωρίζει ότι οι συλληφθέντες σύντροφοι είναι θαρραλέοι επαναστάτες που αγωνίζονται για να γίνουν η φωνή των εργαζόμενων και των καταπιεσμένων, ενώ έχουν κάθε ευκαιρία να κάνουν καριέρα μέσα στο σάπιο αυτό σύστημα.

Τα πανεπιστήμια ήταν πάντα χώρος ελεύθερης σκέψης και αγώνα ενάντια στην τυραννία και το εκμεταλλευτικό σύστημα. Με αυτή την έννοια, τα πανεπιστήμια τροφοδότησαν με αίμα τις επαναστατικές φλέβες της χώρας και ήταν μια πηγή ελπίδας. Αυτή είναι η αλήθεια που το καθεστώς του ΑΚΡ δεν μπορεί να αποδεχθεί.

Διαβάστε περισσότερα: Ανακοίνωση MFT Τουρκίας (Όμιλος Μαρξιστικής Σκέψης)