Όλες οι εθνότητες του κόσμου, μια εργατική τάξη

 Τις τελευταίες εβδομάδες, η εργατική τάξη και οι καταπιεσμένοι της χώρας σπάνε τα δεσμά του φόβου και των απαγορεύσεων και βγαίνουν στο δρόμο. Κάθε πόλη και κάθε γειτονιά γέμισε ανθρώπους που διαδηλώνουν μαζικά ενάντια στον κρατικό αυταρχισμό και την αστυνομική βία. Φουντώνει η οργή για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από την κυβέρνηση, που έχει στείλει στον θάνατο χιλιάδες ανθρώπους. Αυξάνει η ανησυχία για την ανεργία, τις περικοπές και τη φτώχεια που έρχεται, όταν θα κληθούν οι εργαζόμενοι να πληρώσουν τον οικονομικό λογαριασμό της κρίσης. Η κυβέρνηση φοβάται όσο τίποτα τον νέο κύκλο αγώνων στον οποίο μπαίνει η εργατική τάξη.

 Η εργατική τάξη, όμως, δεν θα είναι ολόκληρη εάν δεν περιλάβει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Η ενότητά μας και η δύναμή μας θα είναι μισή χωρίς τους συναδέλφους και τους συνανθρώπους μας από τις χώρες της Μέσης Ανατολής, της Ασίας, της Αφρικής, των Βαλκανίων. Η σύγχρονη εργατική τάξη είναι πιο πολυεθνική, και πιο μαζική, από ποτέ.

Διαβάστε περισσότερα: Όλες οι εθνότητες του κόσμου, μια εργατική τάξη

Η Χρυσή Αυγή στη φυλακή-Το αντιφασιστικό κίνημα στο δρόμο!

Το πολύχρωμο ποτάμι που πλημμύρισε την Αθήνα και όλες τις πόλεις της χώρας από το πρωί της 7ης Οκτώβρη υπήρξε η κατάληξη του αντιφασιστικού κινήματος που κατάφερε να επιβάλει και δικαστικά αυτό που έχει συμβεί ήδη στη συνείδηση της συντριπτικής πλειοψηφίας της εργατικής τάξης και της νεολαίας: να καταδικαστεί η Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση.

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι-ες, μέλη συνδικάτων και πολιτικών οργανώσεων, άνεργοι-ες, μετανάστες-τριες, νεολαίοι-ες, αντιφασίστες-τριες, ύψωσαν τοίχο απέναντι στη φασιστική βαρβαρότητα και έβαλαν τέλος σε έναν ιστορικό κύκλο, στέλνοντας τη Χρυσή Αυγή και τις παραφυάδες της στη φυλακή και στα αζήτητα της ιστορίας. Ο Παύλος κι ο Σαχζάντ, αλλά και οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης και των Ιωαννίνων, οι νεκροί των Καλαβρύτων και της Βιάννου, οι ήρωες της Κοκκινιάς και της Καλογρέζας στέκονταν και φώναζαν μαζί μας. Ήταν μια απολύτως δική μας, ταξική νίκη.

Διαβάστε περισσότερα: Η Χρυσή Αυγή στη φυλακή-Το αντιφασιστικό κίνημα στο δρόμο!

Όχι στον ρατσισμό, κρατικό ή «από τα κάτω»

     Τα γεγονότα στη Λέσβο και τη Χίο δείχνουν το που οδηγεί η ρατσιστική αντιμεταναστευτική πολιτική και προπαγάνδα.

Από τη μια πλευρά, μια κυβέρνηση ΝΔ που συνεχίζει την εγκληματική πολιτική των στρατοπέδων συγκέντρωσης που υπηρέτησε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε συμπαιγνία με την ΕΕ και τη FRONTEX. Οι φάλαγγες των ΜΑΤ αποβιβάστηκαν εν είδει στρατού κατοχής για να επιβάλουν τη δημιουργία ενός νέου στρατοπέδου, πολύ χειρότερου από της Μόριας και του Καρά Τεπέ, γιατί θα είναι κλειστό, μια πραγματική φυλακή για πρόσφυγες και μετανάστες.

Διαβάστε περισσότερα: Όχι στον ρατσισμό, κρατικό ή «από τα κάτω»

Οι διακρίσεις εις βάρος των προσφύγων και άλλων αποκλεισμένων κοινωνικα ομάδων εν μέσω πανδημίας είναι δολοφονικές.

της Βάλιας Δημητρακοπούλου. και του Χρήστου Ανδρικόπουλου

Να μην ανεχτούμε αυτό το διαρκές έγκλημα κυβέρνησης και αφεντικών

Το δυστοπικό σενάριο της εξάπλωσης του κορονοϊού μέσα στα camp των προσφύγων έγινε πραγματικότητα. Τις τελευταίες μέρες τα κρούσματα που εντοπίζονται μέσα στα camp, ανακοινώνονται από το ελληνικό κράτος ξεχωριστά από τα υπόλοιπα κρούσματα, υπενθυμίζοντας μας ότι οι ζωές των προσφύγων έχουν μικρότερη αξία. Αυτό στάθηκε σαν αφορμή για να περικυκλώσει η αστυνομία το KYT στη Ριτσώνα και να μην αφήνει τους πρόσφυγες να βγουν έξω. Το ίδιο έγινε και στην Μαλακάσα και επιπλέον η κυβέρνηση έδωσε εντολή όλα τα ΚΥΤ να μείνουν κλειστά δηλαδή να μην δίνεται η δυνατότητα εξόδου προσφύγων και να μειωθεί η προσέλευση των εργαζομένων των ΜΚΟ. Φυσικά τα ΜΜΕ επιβεβαιώνουν ότι οι νοσούντες θα διαμένουν σε ξεχωριστούς χώρους και ότι όλα είναι υπό έλεγχο. Δεν μπορεί να υπάρξει όμως πραγματική μέριμνα από την στιγμή που στα camp διαμένουν διπλάσιοι και τριπλάσιοι άνθρωποι από ότι ορίζουν οι προδιαγραφές τους και χωρίς στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής ή ακόμα και νερό. Δεν μπορεί να υπάρξει προστασία της υγείας τους όταν στους ανθρώπους αυτούς στερείται το ΑΜΚΑ και τις παροχές για αυτούς τις έχει αναλάβει το ιδιωτικό σύστημα των ΜΚΟ σε συνδυασμό με τα πενιχρά επιδόματα από τον ΟΗΕ.

Διαβάστε περισσότερα: Οι διακρίσεις εις βάρος των προσφύγων και άλλων αποκλεισμένων κοινωνικα ομάδων εν μέσω πανδημίας...

Όχι στη γελοιοποίηση του αντιφασιστικού κινήματος

Η εισαγγελική πρόταση στη δίκη της Χρυσής Αυγής προετοιμάζει την πλήρη απαλλαγή των στελεχών του ναζιστικού κόμματος. Το σύστημα που γεννά τον φασισμό, δείχνει καθαρά, για ακόμα μια φορά, πως τον χρειάζεται. Το βάρος της μάχης ενάντια στον φασισμό πέφτει αποκλειστικά στις πλάτες του αντιφασιστικού κινήματος.

 Δυστυχώς όμως το πρώτο δείγμα γραφής που έδωσε το κίνημα ως απάντηση στην πρόκληση της εισαγγελέως ήταν τελείως κάτω των περιστάσεων. Το Σάββατο 21 Δεκέμβρη ήταν μια καλή ευκαιρία για μια πρώτη άμεση διαδήλωση, και ως απάντηση στην εισαγγελική πρόταση και ως μήνυμα προς τη ναζιστική συμμορία. Ωστόσο η διαδήλωση αυτή με το ζόρι περνά το τεστ της στοιχειώδους σοβαρότητας, εξαιτίας των ηγεμονισμών, των ανταγωνισμών, των πολιτικών λαθών και της γραφειοκρατικής διάσπασης του αντιφασιστικού κινήματος.

Διαβάστε περισσότερα: Όχι στη γελοιοποίηση του αντιφασιστικού κινήματος