Σπάρτακος 133, Μάρτης 2021

 

ολόκληρο το τεύχος εδώ

Περιεχόμενα

1 Editorial

2 Ο αντιδραστικός παροξυσμός της κυβέρνησης, η αμηχανία της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η ανάδυση του νέου κινήματος αντίστασης – Νίκος Ταμβακλής

8 Ανακοίνωση ΟΚΔΕ Σπάρτακος για τις πολιτικές εξελίξεις

10 Το νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη και το φοιτητικό κίνημα – Βάλια Δημητρακοπούλου

15 Σπάει η σιωπή των “θυμάτων”, σπάμε τη συμπεριφορά των κακοποιητών! – Χρήστος Ανδρικόπουλος

19 Η «Ιστορία έχει πρόσωπο». Εμείς; - Αναστασία Βεργάκη

23 Το 1821 στη συνείδηση της Αριστεράς – Γιάννα Κατσιαμπούρα

27 Η λοατκια+ συλλογικότητα «Sylvia Rivera» στη Θεσσαλονίκη έκλεισε 6 χρόνια αγώνων και δράσεων – Χάρης Παπαδόπουλος

30 Ναι, υπάρχει – Μάνος Σκούφογλου

35 Οι λαοί της Μέσης Ανατολής μεταξύ σφύρας και άκμονος - Κώστας Δικαίος

43 Ο Biden επαναφέρει τον «πολιτισμό» στην Washington - Jeff Mackler

47  Ο οικονομικός εθνικισμός του Ντόναλντ Τραμπ - Osman Keshawarz

50 Περί του έργου «Η μαζική ψυχολογία του φασισμού» του Βίλχελμ Ράιχ - William Rowe και Θανάσης Αντωνίου

56 Κρατικός καπιταλισμός – Ηλίας Λοΐζος

64 Beethoven: άνθρωπος, συνθέτης και επαναστάτης - Alan Woods

Editorial

Το τεύχος 133 του περιοδικού Σπάρτακου είναι το τρίτο σε σειρά που εκδίδεται εν μέσω πανδημίας. Η κατάσταση παραμένει σκληρή, με το σύστημα υγείας να λυγίζει υπό το βάρος των δεκάδων ανθρώπων που καταφθάνουν καθημερινά στα νοσοκομεία ενώ αυτά είναι υποστελεχωμένα και υποχρηματοδοτούμενα. Ταυτόχρονα, οι πέντε μήνες συνεχούς lockdown και απανωτών απαγορεύσεων δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες για όλο τον κόσμο. Όμως, αυτό το ζοφερό κλίμα έχει ανατραπεί τις τελευταίες εβδομάδες από το κίνημα στις πόλεις όλης της χώρας όπου ο κόσμος κατάφερε να καταργήσει στην πράξη τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας και διαδηλώσεων. Πρόκειται για μία αυθόρμητη κίνηση η οποία πυροδοτήθηκε μεν από την έξαρση της αστυνομικής βίας, αλλά εκφράζει πολλά παραπάνω. Αυτή η ιδιάζουσα συγκυρία περιγράφεται από τον Νίκο Ταμβακλή ενώ στο τεύχος περιλαμβάνεται επίσης η πολιτική τοποθέτηση της ΟΚΔΕ-Σπάρτακος για τις κινητοποιήσεις των τελευταίων εβδομάδων.

Συνεχίζοντας στα φλέγοντα θέματα της επικαιρότητας σε αυτό το τεύχος καταπιανόμαστε με το νέο, ιστορικής σημασίας, νόμο για την παιδεία καθώς επίσης με το πρωτόγνωρο κίνημα me_too που ξέσπασε και στην Ελλάδα. Η Βάλια Δημητρακοπούλου σχολιάζει τα επιτεύγματα και τις προοπτικές του φοιτητικού κινήματος των προηγούμενων μηνών και ο Χρήστος Ανδρικόπουλος συμβάλλει στην συζήτηση για να βγουν τα απαραίτητα συμπεράσματα και καθήκοντα από το κύμα καταγγελιών για σεξιστική και ψυχολογική βία.

Καθώς διανύουμε το έτος 2021, αφιερώνουμε δύο κείμενα σε σχέση με την επανάσταση του 1821. Η Αναστασία Βεργάκη αναζητά την σημασία της 200ης επετείου από την επανάσταση τόσο για την κυρίαρχη αστική τάξη όσο και για την πολυπολιτισμική εκμεταλλευόμενη εργατική τάξη. Η Γιάννα Κατσιαμπούρα εξερευνά τις προσπάθειες που έχει κάνει διαχρονικά η αριστερά για να διατυπώσει μια μαρξιστική ιστορία της επανάστασης του 1821 κόντρα στους εθνικούς μύθους της ελληνικής αστικής τάξης.

Στη συνέχεια, ο Χάρης Παπαδόπουλος μας παρουσιάζει την πορεία της ΛΟΑΤΚΙΑ+ ομάδας Sylvia Rivera η οποία κλείνει 6 χρόνια δράσης και αγώνων. Ο Μάνος Σκούφογλου στο άρθρο του “Ναι, υπάρχει!” κάνει πολεμική στο άρθρο του Νίκου Νικήσιανη για την επαναστατική αριστερά στην Ελλάδα. Επίσης, ο Κώστας Δικαίος μιλά για τις οικονομικές, ταξικές και στρατιωτικές συγκρούσεις που λαμβάνουν χώρα διαχρονικά στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, είδαμε πρόσφατα στις ΗΠΑ να εκτυλίσσονται ιστορικά γεγονότα με το κίνημα Black Lives Matter την άνοιξη αλλά και την εισβολή ακροδεξιών υποστηρικτών του Trump στο καπιτώλιο. Οι αμερικάνοι σύντροφοι μας βοηθούν να ρίξουμε φως σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση. Ο Jeff Mackler μας αναλύει τα γεγονότα που συνόδεψαν την κυβερνητική αλλαγή στις ΗΠΑ και παρουσιάζει τις εκτιμήσεις του για την προεδρία Biden, ενώ ο Osman Keshawarz επικεντρώνεται στην οικονομική πολιτική που ακολούθησε ο πρόεδρος Trump κατά την διάρκεια της θητείας του.

Τέλος, το περιοδικό Σπάρτακος φιλοξενεί τρία ακόμα άρθρα θεωρητικού περιεχομένου. Οι William Rowe και Θανάσης Αντωνίου παραθέτουν την μελέτη τους για το έργο του Βίλχεμ Ράιχ πάνω στην μαζική ψυχολογία του φασισμού. Ο Ηλίας Λοΐζος συνεχίζει την επιχειρηματολογία του υπέρ της θεωρίας του “Κρατικού Καπιταλισμού” στην ΕΣΣΔ, με το 2ο μέρος του άρθρου που δημοσιεύθηκε στο τεύχος 132 του περιοδικού. Ο Alan Woods μας βοηθά να γνωρίσουμε τον Λούντβιχ φαν Μπετόβεν ως άνθρωπο και επαναστάτη, πέρα από σπουδαίο συνθέτη.