Θα μας βρίσκετε μπροστά σας! Ισόβια στους δολοφόνους του Αλέξη!

11 χρόνια αργότερα. Έγινε τελικά πολιτική επιλογή το να «σπάσουν» τα ισόβια στον δολοφόνο Κορκονέα.

Το Δεκέμβρη του 2008, ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας πυροβόλησε εν ψυχρώ τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο στη συμβολή των οδών Τζαβέλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια. Η δολοφονία ήταν «φαινομενικά» τυχαία καθώς δεν στόχευε μόνο το συγκεκριμένο παιδί, αλλά μία ολόκληρη γενιά παιδιών και αγωνιστών, όπως έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν.

 11 χρόνια μετά, το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λαμίας, έχοντας αναλάβει την έφεση, ανατρέπει την πρωτόδικη απόφαση ισόβιας κάθειρξης, αναγνωρίζοντας το ελαφρυντικό του Πρότερου Σύννομου (με βάση τον νέο ποινικό κώδικα) Βίου. Η ποινή 13 ετών κάθειρξης που του επιβλήθηκε, έδωσε το πράσινο φως για την άμεση αποφυλάκιση του. Ταυτόχρονα κρίνουν ως αθώο τον συνεργό του Κορκονέα, επίσης ειδικό φρουρό Σαραλιώτη, λόγω αμφιβολιών, τον οποίο σκοπεύουν και να αποζημιώσουν.

 

Ο νέος ποινικός κώδικας, με βάση τον οποίο βγήκε η απόφαση απελευθέρωσης του Κορκονέα, αναφέρει ότι η αναγνώριση ελαφρυντικών σε όσους έχουν κατηγορηθεί για ανθρωποκτονίες επιφέρει ανώτατη ποινή 15 ετών κάθειρξης αντί για τα 20 που ίσχυαν πριν. Η εφαρμογή του νέου ποινικού κώδικα είναι άλλη μία στρατηγική επιλογή του κράτους που βαθαίνει τους ταξικούς διαχωρισμούς. Την ίδια στιγμή που η δικαιοσύνη επιλέγει να επιβάλει ποινή φυλάκισης σε μία καθαρίστρια για ένα πλαστό πτυχίο (ή να ωθήσει μία μετανάστρια στην αυτοκτονία με το φόβο της απέλασης), αφήνει ελεύθερους κρατικούς δολοφόνους και μεγαλοεπιχειρηματίες (βλ. υπόθεση Energa) αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά το ταξικό της πρόσημο.

Εμείς απ’ την πλευρά μας δεν ξεχνάμε ούτε συγχωρούμε τους δολοφόνους του Αλέξη ή άλλων αγωνιστών, όπως δεν ξεχνάμε τους δεκάδες βασανισμούς και τις δεκάδες δολοφονίες και «αυτοκτονίες» στα κρατικά κολαστήρια και στα κέντρα κράτησης μεταναστών.

Θα μας βρείτε μπροστά σας!