Αντιφασιστική συγκέντρωση, Δευτέρα 31 Οκτώβρη, 8.30πμ, Εφετείο Αθηνών, Λ. Αλεξάνδρας και Λουκάρεως

Ανακοίνωση - κάλεσμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην αντιφασιστική συγκέντρωση της 31ης Οκτωβρίου. 
 
Ξεκινάει τη Δευτέρα 31 Οκτώβρη η εξέταση της επίθεσης από τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στις 12/9/2013, πέντε μόλις μέρες πριν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. 
 
Μέλη από τουλάχιστον τρία τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής (Περάματος, Νίκαιας, Σαλαμίνας) επιτέθηκαν, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, με καδρόνια, λοστούς με πρόκες, κοντάρια κ.α σε συνδικαλιστές και μέλη του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ που έκαναν αφισοκόλληση. Εννέα από τα θύματα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο ανάμεσα τους και ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Σωτήρης Πουλικόγιαννης, ο οποίος θα είναι και ο πρώτος μάρτυρας που θα καταθέσει στο δικαστήριο.
 
Πρόκειται για μια πολύ σημαντική υπόθεση στη δίκη της Χρυσής Αυγής γιατί αποδεικνύει τον ρόλο των φασιστών απέναντι στο εργατικό κίνημα και στις εργατικές κατακτήσεις.
Τον Αύγουστο του ’13, ένα μήνα πριν την επίθεση, οι βουλευτές Λαγός, Παναγιώταρος και Μίχος, μαζί με άλλα μέλη της οργάνωσης εμφανίστηκαν σε καφενείο της Ζώνης να συκοφαντούν τους αγώνες και τη δράση των συνδικαλιστών. Σε αυτή την «εκδήλωση», ο Λαγός δήλωνε ότι: «οι λακέδες του ΠΑΜΕ θα εξαφανιστούν». Λίγο μετά την επίθεση, όπως φαίνεται από τα κινητά τους, ο Λαγός υπερηφανεύεται σε μήνυμά του προς το Σωτήρη Δεβελέκο ότι «τους μακελέψαμε».
 
Η επίθεση στους συνδικαλιστές, ξεκίνησε με τον Α. Πανταζή, πυρηνάρχη Περάματος, να «συστήνεται»: «Είμαι ο Πανταζής. Τελειώσατε». Οι δράστες είχαν την ενδυμασία που, όπως έχει αναδειχθεί στη δίκη, έχουν πάντα τα τάγματα εφόδου των χρυσαυγιτών: όλοι μαυροντυμένοι, πολλοί με μπλούζες της οργάνωσης και παντελόνια παραλλαγής. Όπως και στην υπόθεση των Αιγύπτιων ψαράδων της οποίας η εξέταση μόλις τελείωσε, η ναζιστική οργάνωση όχι μόνο δεν κρύβει, αλλά προβάλλει την ταυτότητά της. Μεταξύ των εκλογών του 2012 (επίθεση στους Αιγυπτίους ψαράδες) και του Σεπτέμβρη του 2013 (επίθεση σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και τη δολοφονία Φύσσα), τα ναζιστικά τάγματα εφόδου έχαιραν τέτοιας ασυλίας από την αστυνομία, και η ηγεσία τους τέτοιας υπερπροβολής από τα ΜΜΕ και νομιμοποίησης από την κυβέρνηση, που δεν είχαν λόγο να κρύβονται.
 
Ακολούθησε η ίδρυση εργοδοτικού χρυσαυγίτικου σωματείου στις αρχές Σεπτέμβρη του 2013. Οι εργολάβοι στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, πριν ζητήσουν τη συνδρομή της Χρυσής Αυγής, προσπαθούσαν από καιρό να διαλύσουν τα σωματεία των εργαζόμενων για να πέσουν τα μεροκάματα. Το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, Αττικής και Νήσων, η Πανελλήνια Ένωση Αμμοβολιστών Καθαριστών, το Σωματείο Ηλεκτρολόγων Επισκευαστών Εγκαταστατών Πλοίων Αττικής και Νήσων και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών σε ανακοίνωσή τους ανέφεραν: «Ομάδα εργοδοτών είναι πίσω από μια σειρά προσπάθειες τα τελευταία 2-3 χρόνια, να διαλύσουν τα σωματεία μας ή να τα βάλουν στο χέρι. Αφού εξάντλησαν κάθε θεμιτό ή αθέμιτο μέσο, το τελευταίο διάστημα έχουν συνάψει σχέσεις με τη γνωστή σε όλους μας για τη δράση της και τις μεθόδους που χρησιμοποιεί, Χρυσή Αυγή, αλλά και με ανθρώπους του υποκόσμου, για να αναλάβουν εργολαβία τη, με κάθε τρόπο, μια για πάντα, εκκαθάριση της Ζώνης από εμάς».